50 najlepših krajev na svetu

So Američani mednje uvrstili tudi Slovenijo?

Izpostaviti 50 najlepših krajev na svetu je dokaj nehvaležna naloga. Katere so izbrali uredniki svetovno znanega portala CNT? Prepričani so, da ti kraji morajo na vašo popotniško listo.

Keukenhof Park, Nizozemska

Nizozemska –  še posebej znana po mavričnih poljih tulipanov, še posebej tistih, ki so locirani v bližini kraja Keukenhof. V tem parku vsako leto zasadijo milijone čebulic – obisk priporočajo v sredini aprila, ko je vrhunec cvetenja.

Kapadocia, Turčija

Kapadocia, je pokrajina v Turčiji, kjer so celotna mesta bila zgrajena v skali in že to, je samo po sebi neverjetno. Ko pa nebo napolnijo baloni na vroč zrak je razgled še toliko bolj impresiven.

Arashiyama: Kyoto, Japonska

Lepota bambusovega gozda, v četrti Arashiyama je nujna za ogled. Nič čudnega, da so fotografije tega kraja med najbolj priljubljenimi na Pinterestu.

Salar de Uyuni: Daniel Campos, Bolivia

Odsev površja na največjem slanem rudniku na svetu, je kot domišljijska slika Salvadorja Dalija – vendar na srečo, obstaja tudi v resničnem življenju.

Bryce Canyon: Bryce, Utah

Kanjon Braye, v zvezni državi Utah, je znan bo rdečih in oranžnih sklanih vrhovnih. Nujno za obisk, priporočajo s šotorom.

Mù Cang Chải: Vietnam

Riževa polja v tersah in gorata pokrajina – Mù Cang Chải je eden najbolj dih jemajočih delov Vietnama.

Vatnajökull: Islandija

Največji ledenik na Isladniji je hkrati tudi ena večjih znamenitosti te države. Pokrajina pod ledenikom je namreč povsem drug svet; polna ledenih jam, kanjonov in vulkanov.

Piramide v Gizi: El Giza, Egipt

Tri ogromne piramide v Gizi so skrivnostno čudo arhitekture. Najbrž nikoli ne bomo vedeli ali so jih zgradili mutanti.

Okavango Delta: Botsvana

Bujan delta Okavango je kot resničen rajski vrt, v katerem se zebre, bivoli, gepardi in nosorogi prosto sprehajajo.

Puščava Namib: Namibija

Rdeče puščavne sipine in skeletna drevesa, naredijo iz Namibije najboljši približek Marsa na Zemlji. V puščavi Namib so tudi snemali film Mad Max: Fury Road.

Klif Moher, Irska

Morda jih poznate kot Klifi norosti iz filma Princesina nevesta, ta obmorski čudež je leži južno od mesta Galway. Nepredstavljivo!

Morska jama Benagil: Algarve, Portugalska

Južna obala Portugalske je poznana po ekskluzivnih plažah in jamah. Naj bolj poznana je zagotovo morska jama Benagil.

Ashikaga cvetni park: Ashikaga, Japonska

Drevesa glicinije (wisteria) vsako pomlad za nekaj tednov čudovito cvetijo v pastlenih barvah roza in vijolične.

Paro Taktsang: Butan

Paro Taktsang, poznan tudi pod imenom »Tigrovo gnezdo«, visi na klifu več kot 300 metrov nad tlemi. In če vas ta tempel ne bo navdušil, vas bo zagotovo razgled na dolino Paro.

Kolukkumalai plantaža čajevca: Munnar, India

Ta plantaža leži na nadmorski višini skoraj 2500m in je najvišje ležeča na svetu – najbrž pa tudi najlepša.

Velika morda luknja: Belize

Velika modra luknja je 300 metrov široka luknja, znana po okrogli obliki in temno modri barvi, ki želi na sredini Svetilniškega grebena na obali Belizeja. Čeprav je morda pogled iz zraka dovolj, da vas prepriča o svoji lepoti, pa se prave skrivnosti skrivajo znotraj nje. Kot lahko povedo številni potapljači je v njenih globinah ogromno apnenčastih stalaktitov in stalagmitov, ki so se izoblikovali v zadnji ledeni dobi.

Benetke, Italija

Izmed številnih čudovitih mest v Italiji, je nekaj prav posebnega vožnja z gondolo po beneških kanalih.

Zaliv Halong: Vietnam

Zaliv Halong, na severovzhodu Vietnama, je priljubljen predvsem zaradi turkizno modre vode in številnih otokov na katerih je polno divjega življenja.

Polja na Moravskem: Češka

Lahko bi verjeli, da je ta pogled na moravska polja, čudovita slika naslikana z tehniko olja na platno, vendar so te pastelne barve resničnost.

Obala Nā Pali: Kauai, Hawai

Kauai se ponaša z enim od najlepših obalnih predelov na svetu. Vendar, v kolikor si želite naužiti teh lepot – Na Pali si lahko ogledate zgolj iz helikopterja ali katamarana.

Serengeti park: Tanzania

V kolikor si želite doživeti pristno afriško dogodivščino, je park Serengeti v Tanzaniji, prava izbira.

Polja sivke: Provansa, Francija

Zaradi neskončnih polj sivke, je Provansa eden izmed naj bolj prikupnih in dišečih pokrajin v Franciji.

Fernando de Noronha: Brazilija

Ta arhipelag na severovzhodu Brazlije sestavlja 21 otokov, na katerih so nekatere najlepše plaže v državi. Pomislite – slapovi, klifi, neskončne bele plaže in (mogoče celo najbolje)malo turistov.

Arktični krog

Severni sij na Švedskem ali ledeniki na obali Grenlandije, Arktični krog preseže vse in je nov skriti paradiž na svetu.

Machu Picchu: Peru

Panoramski pogled na Machiu Piccu in zapleteni ter mistični kamniti zidovi, so več kot dovolj da je ta kraj dosegel svetovno slavo.

Veliki Kanjon: Arizona, USA

Kaj je glavi razlog, da Veliki kanjon v ZDA, vsako leto obišče več kot 5 milijonov turistov; Je eno sedmih čudes sveta, vendar bistveno lažje dostopen kot Mount Everest ali Veliki koralni greben.

Samarkand, Uzbekistan

Najbrž to ni prvi kaj, ki bi ga obiskali, ko se odpravite na potovanje v tujino. Vendar Samarkand izstopa po zanimivih hišah in zelo barvno oblečenih domačinih. Ob tem pa je poln bogate zgodovine, saj je tukaj bila postojanka na Svileni poti.

Jama Glowworm: Waitomo, Nova Zelandija

Na Novi Zelandiji še črvi izgledajo lepo. V jamah Waitomo je na tisoče biolumiscenčnih ličink, ki za sabo puščajo dolgo sluz (sliši se grozno, a izgleda izjemno), ki se sveti mlečna cesta na nebu.

Pamukale: Denizli, Turčija

Lepo zloženi bazeni v Pamukalah, so ponavadi obdani s snegom in zamrznjenimi slapovi, vendar morda voda v njih je vroča in v njej se lahko okopate. Nikoli več ne boste zadovoljni z »infintity« bazenom v vašem hotelu.

Valle de Cocora: Quindío, Kolumbija

Če ste se spraševali, kje bi lahko našli največjo palmo na svetu (palma de cera), je zdaj odgovor na dlani. Ta velika drevesa so še veliko bolj neverjetna, ko jim v ozadje postavimo skrivnostne zelene hribe in ostre vrhove gora.

Oia: Santorini, Grčija

Santorini je tudi uradno eden najboljših in najbolj fotogeničnih otokov na svetu. Mala vasica Oia, pa je še posebej privlačna s svojimi belimi hišami, ki imajo svetlo modre strehe.

Petra, Jordanija

Antično mesto Petra je poznano po stavbah, ki so vklesane v klife. Največjo vrednost pa mestu daje stara trditev, da je v Petri doma Sveti gral.

Blejsko jezero: Slovenija

Poleti čudovit razgled na smaragdno zeleno jezero, ki ga pozimi okrasi še pogled na zasnežene Alpe v ozadju. Popolna slika za to evropsko vedno bolj popularno destinacijo.

Otok Skye: Škotska

Z vilinskimi bazeni in svetlo zelenimi hribi, je magičen otok Skye kraj, so narejene sanje.

Namaqualand: Južna Afrika

Namaqualand oživi za kratek čas v letu, v začetku pomladi. V tem času to pokrajino prekrijejo oranžne in bele marjetice, skupaj z ostalimi cvetlicami pa ustvarijo mavrično podobo te začasne turistične znamenitosti.

Kitjaski zid: Peking, Kitajska

Dolg je več kot 20.000 kilometrov, star več tisoč let in lahko ga vidite iz vesolja – nič čudnega, da je pristal na tem seznamu.

Bagan: Mjanmar

Staro mestno jedro mesta Bagan, je nekaj edinstvenega na svetu.  Poseben čar mu dajejo templji, ki se dvigajo iz okoliških gozdov.

Redwood nacionalni park: Kalifornija

Ponižna izkušnja, ko se postavite v središče tega nacionalnega parka in vas obdajajo 2 tisoč let stara  in skoraj 100 metrov visoka drevesa.

Veliki koralni greben in plaža Whitehaven: Queensland, Avstralija

Čeprav lahko največjo živo stvaritev na svetu, vidimo iz vesolja, pa se njegova najboljša stran, pokaže v globinah. Če se odpravite na snorkljanje, priporočamo plažo Whitehaven, ki jo mnogi uvrščajo na seznam najlepših krajev na svetu.

Uluru: Severni teritorij, Avstralija

Ne glede na to, kako si boste ogledali 700 milijonov let staro gorovje – ali iz zraka, ali z motorjem čez puščavo ali morda kar peš – priča boste nečemu veličastnemu in ta kraj bi moral biti na vsaki popotniški listi.

Milford Sound: Nova Zelandija

Nova Zelandija je znana po dih jemajoči pokrajini. Na primer: Milford Sound – gorovniški fjord, kjer lahko izživite vse fantazije iz Gospodarja prstanov.

Wulingyuan – slikovito območje: Zhangjiajie, Kitajska

Slikovito – je morda izraz, ki podcenjuje ta kraj. Ta več kot 100 kvadratnih milj velika atrakcija, je sestavljena iz stotine peščenih stebrov in so naravna različica nebotičnikov – nekateri segajo celo višje od Empire State Buildinga.

Denali (nekdaj gora McKinley): Aljaska

Navkljub kontraverzni menjavi imena in nižanju nadmorske višine, je lepota Denalija vredna potrpljenja na izredno nizkih temperaturah.

Angkor Wat: Siem Reap, Kambodža

Pri nekaterih priljubljenih turističnih atrakcijah, se splača nekoliko potrpeti v gneči turistov in Angor Wat je vrhu tega seznama. Ne glede na to, koliko azijskih templjev ste že videli, ta bo vedno najveličastnejši.

Gorski par Torngat: Labrador, Kanada

Najbrž eden najlepših krajev v Kanadi. Gorski park Torngat je dežela polanih medvedov in severnih jelenov, ledenikov in fjordov ter divjega gorovja, ki ga najbrž nikoli ne boste pozabili.

Boracay: Filipini

S čudovito obalo in izjemnimi sončnimi zahodi, z lahko razumemo popotnike, zakaj so Boracay izbrali, kot enega najlepših otokov na svetu.

Socotra, Jemen

Socotra izgleda, kot bi jo na Zemljo prenesli iz oddaljenega planeta. Najbolj poznana so drevesa poimenovana – zmajeva kri.

Vulkan Bromo: Vzhodna Java, Indonesia

Gora Bromo je najbrž najbolj znan vulkan, ki leži na vzhodu Jave. Dostop je sorazmerno lahek, nagradi pa z najlepšim sončnim vzodom.

Nacionalni park Torres del Paine: Patagonija, Čile

Torres del Paine je kot mikrokozmos vseh stvari, ki naredijo Patagonija tako spektakularno; nebeško visoko gorovje, modri vrhovi ledenikov in mistična jezera.

Otočje Kuril: Rusija in Japonska

Razteza se vse od severovzhoda Japonske do Kamčatke. Otočje Kuril sestavlja 56 otokov, kjer lahko vidite termalne bazene in aktivne vulkane ter raznovrsten habitat od alpske tundre do bujnih zelenih travnikov.