5 stvari, o katerih modri ljudje raje molčijo

Če želite notranji mir, teh stvari o sebi nikoli ne razkrivajte drugim.

Se vam je že zgodilo, da ste z velikim navdušenjem pripovedovali o svojem velikopoteznem načrtu, pa je šlo potem vse narobe in je zadeva na koncu neslavno propadla? Že starodavni modreci so vedeli, da je nekatere stvari v življenju pametno zadržati zase in jih ne razkrivati vsakomur. Na ta način ohranimo svoj notranji mir in pozitivno energijo. Naslednjih pet stvari je zato vedno bolje zadržati zase …

Daljnosežne načrte

Ne razkrivajte svojih velikih načrtov, dokler se ti ne začnejo uresničevati. Izkušnje številnih ljudi kažejo, da so šli njihovi ambiciozni projekti pogosto po zlu, kadar so o njih na dolgo in široko govorili pred drugimi. Vedno se namreč najdejo ljudje s slabimi nameni, ki to izkoristijo kot priložnost, da vam škodujejo.

Svojo askezo

Če ste se odločili, da se boste odrekli nekaterim dobrinam sodobnega časa in živeli bolj zdravo ter z manj stresa, to obdržite zase. Notranjega miru namreč ne boste našli, če se boste odrekli zgolj materialnim stvarem. Če se odrečemo nekaterim stvarem v življenju, to še ne pomeni, da smo zato avtomatično boljši od drugih.

Dobra dela, ki jih naredimo

Z dobrodelnostjo se ne gre hvaliti, pravi stara modrost. Dobra dela namreč govorijo sama zase. Resnični dobrotniki svojih dejanj ne izpostavljajo, zato za njih ve le malokdo. Ljudem v stiski pomagajo iz srca in ne zato, ker bi se želeli na ta način pred drugimi pokazati v lepi luči.

Družinske probleme

Čim manj govorimo o družinskih problemih zunaj zidov lastnega doma, tem močnejša in stabilna bo družina. Razkrivanje težav v partnerskem odnosu z drugimi (še zlasti na Facebooku) je zagotovo najmanj učinkovita metoda reševanja tovrstnih problemov. Takšno početje lahko stanje v odnosu samo še poslabša.

Trači

V pogovoru s prijatelji/-cami se kakšnemu traču težko izognemo. Če je celoten pogovor eno samo opravljanje, pa s tem (ne)hote kopičimo negativno energijo, ki nam samo škoduje. Če slišimo nek trač in ga hitimo povedati naprej, nismo nič boljši od tistega, ki ga je povedal nam. V teh primerih se je vedno dobro vprašati, kako bi se počutili mi, če bi drugi grdo govorili o nas.

Foto: @jenkay