5 stvari, ki nas vračajo v čas otroštva

Nostalgija za otroštvom. Se tudi vi radi vračate k spominom iz otroštva. Preverite katere so tiste stvari, ki nas pogosto popeljejo v tiste lepe čase...

Vsi mi smo del tistih posebnih stvari, ki nas takoj vrnejo v srečne dni otroštva, ko občutimo pravo radost ter veselje, ki preplavi celo telo. Znova se rodi radovednost, čutenje in želja po spoznavanju čudeža življenja. Spomnimo se le na nekatere izmed njih:

Vonji

Vonji, ki prihajajo iz kuhinje naših babic ali mamic ostanejo za vedno z nami. Dovolj je že, da se zgolj spomnimo omamnih dišav potice ali palačink in takoj nas bodo preplavila čustva, ki smo jih ob tej hrani doživljali kot otrok. Seveda niso vsi vonji prijetni. Se mogoče spominjate kako je dišalo v vrtcu ali šoli? Morebiti se vam ob takih vonjih zbudijo manj prijetna čustva. Eden izmed najbolj univerzalnih vonjev, ki nas takoj popelje nazaj v otroštvo, je vonj po sveže pokošeni travi, saj nas spominja na neskončen prosti tek po soseski in parkih.

 Okusi

Sladice iz otroštva so posebna točka nostalgije. Kdo se spominja sadnih solat ali zdravih obrokov? Vedno pa smo navdušeni, ko zagledamo čokolado, sladkorno peno ali pa najljubšo liziko. Že sam pogled na embalažo nas lahko vrne v trenutek, ko smo starše prosili za vrečko naših najljubših bonbonov.

Igrače

Brskanje po starih stvareh v domu staršev nam lahko prinese ogromno nepričakovane sreče. Stari medvedek, s katerim ste se kot otrok vsak večer objemali v topli postelji, ali pa najljubša punčka Barbie, ki nas je učila, da smo lahko karkoli … Filmska zvezda, olimpijska atletinja, gasilka, stevardesa ….Vse so to trenutki, ki nas takoj vrnejo k najlepšim spominom iz otroštva, ko skrbi niso obstajale, življenje pa se nam je zdelo veliko bolj preprosto.

Glasba

Uspavanke, otroške pesmice ter melodije naših najljubših risank so za vedno odtisnjene v naš spomin. Ko odrastemo, se nam zdi, da je to vse nekako daleč stran od nas. Vendar pa nas v tistem trenutku, ko svojem otroku zapojemo kakšno pesmico ali pa povemo izštevanko, prevzame topel “ stari” občutek otroštva.

Otroški parki in igre

V otrokovih očeh je vse veliko in barvito, otroški park naprimer predstavlja idealen kraj za raziskovanje sveta, ki ponuja nešteto priložnosti. In prav take stvari za vedno ostanejo v našem spominu. Temu pa lahko dodamo še veselo kričanje in igranje najljubših iger, namreč tudi ti trenutki so nepogrešljiv del otroštva, ki ga pogosto povezujemo s svojimi najljubšimi spomini.

In takšni spomini z nami ostanejo celo življenje. Zato nikoli ne pozabite, da tudi vaši otroci ustvarjajo svoje trenutke, ki bodo z njimi potovali skozi vse življenje. Zato, potrudite se, da bodo tudi njihovi spomini prav tako prijetni, kot so vaši.