5 razlogov, zakaj se ukvarjati s športom

Enostavni razlogi, zakaj se začnite ukvarjati s športom zdaj...

Vsi se zavedamo, da potrebujemo za zdravo življenje aktivnosti s katerimi bomo okrepili telo. Ker smo si ljudje zelo različni pa ne velja za vse enako pravilo, katera vadba je najboljša. Če se malo pošalim, lahko rečem, da je v športu zadnje čase skorajda več trendov kot v modi. Vsak teden nam predstavijo revolucionarno vadbo, ki bo čudežno spremenila naše življenje, naenkrat bomo izgubili kilograme in postali srečni. Vse to so seveda napačna pričakovanja, ki imajo negativne posledice, saj smo kaj hitro razočarani, ko ne dosežemo obljubljenih rezultatov. Zato je prav, da se najprej zavemo pomena zdravega načina življenja, ki vključuje tako fizično kot mentalno telo, spremenimo prehrano, se odrečemo nezdravim pregreham kot sta alkohol in sladkor, ter poiščemo sebi primerno vadbo. Ne boste je našli takoj, preizkusiti morate več aktivnosti, da boste res prišli do tistega kar vas osrečuje in napolni z energijo. In ne pozabite, zadnja faza je hujšanje. Tudi sama sem primerno aktivnost iskala dolgo, preizkusila pa sem vse – od skupinskih vadb, do fitnesa, različnih individualnih in skupinskih športov ter na koncu pristala v jogi, kjer vztrajam že vrsto let. Za nekaj kondicije pa se vsake toliko odpravim še na tek, a nikoli ne pretiravam, saj vem da sem v duši jogistka in ne tekačica. In če si ravno na poti iskanja svoje najljubše vadbe in spremembne načina življenja, sem tukaj zbrala 5 razlogov zakaj redno vaditi.

1.SHUJŠALI BOMO; to je zagotovo eden od glavnih razlogov, zakaj se ljudje sploh lotimo športne aktivnosti. Pri tem pa moramo upoštevati tudi zdrav način prehranjevanja, saj samo z redno vadbo ne bomo naredili prav veliko na teži. Kakšen začetni kilogram sicer lahko izgubimo, a vidnejšega napredka ne bo. Kombinacija zdrave prehrane in športa pa vas bo zagotovo pripeljala do izgube kilogramov, a naj ne bodo ti glavno vodilo, zakaj se ukvarjati s športom. Manj kot se bomo s kilogrami obremenjevali, več jih bomo izgubili!

2.POSPEŠILI BOMO METABOLIZEM; redna vadba bo uredila tudi vaš metabolizem. Bolj kot boste krepili svoje mišice, več kalorij boste dnevno porabili, saj večja masa mišic potrebuje več energije, ki pa jo bo telo vzelo ali iz hrane, ki jo vnesete v telo ali iz zalog, ki ste jih ustvarili.

3.MANJ MOŽNOSTI ZA ANKSIOZNOST IN DEPRESIJO; šport je zagotovo najboljše zdravilo za najbolj pogoste težave sodobnega sveta  – to je aknsioznost in depresija. Vsaj z manjšo obliko anksioznosti smo se srečali že skorajda vsi v svojem življenju. Vsakodnevne obremenitve, stresi, pričakovanja in predvsem strahovi, ki nam jih prinaša današnji način življenja nas hitro lahko pahnejo na negativno stran. Začetek preobrat, ko bomo ponovno začutili srečo in videli življenje pozitivno, je športna aktivnost, kjer se sproščajo hormoni sreče, pretok energije našega telesa se aktivira, dobimo veliko kisika in kljub fizični utrujenosti občutimo zadovoljstvo in srečo. 4.REGULACIJA SLADKORJA V KRVI; sladkor v krvi nam lahko povzroča številne preglavice, če ga imamo preveč ali premalo je narobe. Naše telo si želi ravnovesje vedno in povsod. Strokovnjaki so ugotovili, da mišice, ki jih krepimo z vadbo pozitivno vplivajo na regulacijo sladkorja v krvnem obtoku.  

Downward dog dream! #YogaEveryDamnDay #ChosenExperiences A post shared by Chōsen Experiences (@chosenexperiences) on

5. FIZIČNA IN MENTALNA MOČ, ki ti bo dala nov zagon. Moč in volj, s katero imaš občutek, da lahko premikaš gore. S tem, ko okrepimo telo, krepimo tudi um, ki nam pogosto nagaja in nam ne dovoli, da bi živeli kot bi si dejansko želeli. Da pa bi naš um dobro deloval in v korist našega telesa, potrebujemo močno telo. Ko bo to v ravnovesju, s pravim pretokom krvi in življenjske energije, se bo tudi um začel bistriti in počutili se bomo neverjetno močni.

Torej, to je več kot dovolj razlogov, da spremenimo svoj način življenja takoj in najdemo vadbo, ki nam najbolj ustreza ter nas osrečuje. Vem, da bo prvič, drugič, mogoče tudi petič težko, a ko pridobiš nekaj moči in ugotoviš, kakšne pozitivne učinke ima vadba na tvoje telo, bo življenje postalo drugačno.