5 prestolnic, ki bi jih moral obiskati vsak kreativec

Mesta, ki bodo obogatila vsako kreativno dušo.

Porisani zidovi, ki spominjajo na velike ulične izložbe, koncerti na vsakem vogalu, jazz bari in galerije, pred katerimi so dolge čakalne vrste. Vse to so prizori, ki razbijajo monotonost mest.

Če obožujete umetnost, vam ob misli na popotovanje polno glasbe, umetnosti in “street arta” vaše srce sigurno začne hitreje biti. Imamo krasno novice za vse navdušence za potovanja s pridihom umetnosti! V začetku meseca je Airbnb razkril seznam 10 najbolj kreativnih mest na svetu, seznam pa je temeljil na izkušnjah popotnikov, ki so jih obiskali. Da bi vsem ustvarjalcem, ki so željni potovanja, olajšali odločitev, spakirali kovčke in se odpravili na pot v 2019, smo izbrali pet svetovnih destinacij, za katere je vredno plačati letalsko vozovnico in še kaj.

Chicago, ZDA

Živahne ulice Chicaga bodo navdušile vse ljubitelje kulture, še posebej ljubitelje dobre glasbe. Bogata glasbena zapuščina je globoko vtisnjena   vsako poro velikega mesta, in če imate radi jazz, blues, soul ali house, morate nujno obiskati Chicago, glasbeno meko, kjer se je vse začelo. Tretje največje mesto v ZDA je bogato tudi z drugimi kulturnimi znamenitostmi. Na gledaliških, opernih in baletnih odrih nastopajo najboljši svetovni izvajalci, likovni navdušenci pa si lahko na razstavah ogledajo številna likovna in umetniška dela. Prav tako lahko na ulicah občudujejo druge umetnije, kot je na primer kip Pabla Picassa.

Kopenhagen, Danska

Že sam sprehod po barvitih ulicah danskega mesta lahko navdihne vsakega ustvarjalca. Galerije, muzeji, koncertne dvorane… Kopenhagen je ustvarjen za kulturne presežke vseh vrst. Poleg tega se živahno mesto ponaša z zelo energično jazz in underground sceno, ki se  je v poznih devetdesetih letih precej razširila in dala zalet tudi punk in hardcore glasbi tega danskega mesta.

Berlin, Nemčija

Nemogoče je sestaviti seznam »ustvarjalnih mest«, brez da bi nanj uvrstili Berlin, ki je pravi sinonim za nočno življenje, »street art«, ki krasi mestne zidove, neobičajne ulične predstave sredi vintage trgov in za izvrstno glasbo, ki odzvanja na vsakem vogalu…. Vsako leto se v Berlinu sreča na tisoče kreativcev, ki se neskončno zaljubijo v mesto in tam kar ostanejo. To seveda ni nikakršno presenečenje. Multikulti, odprtost do drugačnosti in svoboda izbire brez obsojanja družbe, so vsekakor privlačne za vse ustvarjalne duše, ki najdejo zatočišče v Berlinu.

Bologna, Italija

Italijanska Bologna je po izkušnjah popotnikov Airbnb osvojila tretje mesto med najbolj umetniškimi mesti na svetu. Ljubitelji umetnosti so bili navdušeni na vsakem koraku bolonjskih ulic, polnih fantastičnih skulptur in osupljive arhitekture, zaradi česar je mesto videti kot velik muzej na prostem. V kolikor vam je všeč gledališče, smo prepričani, da vam bo Bologna noro všeč.

Nashville, ZDA

Kot prestolnica country glasbe, je Nashville prava glasbena meka v ZDA, in prav zaradi bogate glasbene dediščine ga obišče največ turistov z vsega sveta. Nashville je dom tudi številnih festivalov, gledališč, muzejev in galerij, zaradi česar so ga obiskovalci uvrstili visoko na seznam med “najkreativnejša” svetovna mesta. Prepričani smo, da bodo ulice osvojile srce vsakega ustvarjalca in ga ne bodo pustile ravnodušnega.

Foto: Profimedia, Unsplash, Pinterest