5 presenetljivih lastnosti inteligentnih ljudi

Preklinjajo, pijejo ...

Če ste doslej verjeli stereotipnim predstavam, ki naj bi veljale za inteligentne ljudi, vas bodo naslednje vrstice verjetno precej presenetile. Številne raziskave so namreč pokazale, da življenjske navade o našem inteligenčnem kvocientu povejo veliko več, kot si morda mislimo. Tukaj je 5 nadvse presenetljivih lastnosti pametnih ljudi, ki so jih potrdile znanstvene raziskave.

1. Pogosto preklinjajo

Ko gre za psovke, je običajna predpostavka, da so tisti, ki veliko preklinjajo leni, neizobraženi, brez ustreznega besedišča in nimajo samokontrole. Toda študija, ki jo je objavil časopis Language Sciences, je pokazala povezanost med pogostostjo kletvic in širino besednega zaklada. Povedano drugače: tisti, ki pogosteje preklinjajo imajo bogatejši besedni zaklad od ljudi, ki tega ne počnejo. Ljudje, ki pogosto uporabljajo kletvice, dobro razumejo njihovo širšo izrazno vsebino, kot tudi subtilne razlike med njimi. In prav ta sposobnost priča o njihovi razgledanosti, pravijo raziskovalci.

2. So nočne ptice

Neka raziskava, ki je preučevala spalne navade študentov v Madridu je ugotovila, da sta inteligenca in spalni vzorec med seboj močno povezani. Izkazalo se je namreč, da so tisti študenti, ki so ostali budni pozno v noč, dosegali boljše rezultate pri logičnem sklepanju, kar je dober pokazatelj inteligence in sposobnosti razmišljanja izven ustaljenih vzorcev. Med znanimi nočnimi pticami so denimo ameriški predsednik Barack Obama, Charles Darwin, Keith Richards in Elvis Presley.

3. Živijo v popolnem neredu

Študija Univerze v Minnesoti je pokazala, da so osebe, ki živijo v neredu veliko bolj kreativne od tistih, ki živijo v urejenem okolju. Obstaja večja verjetnost, tako znanstveniki, da bodo osebe, ki živijo v čistem okolju, v vsakdanjem življenju sicer bolj zdrave in točne, ne pa tudi bolj ustvarjalne od tistih, katerih delovno okolje je polno nesnage.

4. Več in pogosteje uživajo alkohol

Če imate radi alkohol, potem je to eden od znakov, da ste inteligentni, sta pokazali večletni raziskavi. Razlogi za to neobičajno povezanost so najprej evolucijski. Naši predniki so namreč alkohol sprva uživali nenamerno in slučajno. Ko pa je pitje alkohola postalo namensko, so ga najprej začeli piti pametni ljudje, ki so bolj naklonjeni novih izkušnjam, pravijo strokovnjaki. Razlog da inteligentni mladi ljudje pijejo več, pa je tudi v tem, da na ta način nadomeščajo zabavo, ki so jo zaradi obveznosti izpustili v času šolanja.

5. So bolj ljubosumni

Inteligentni ljudje so običajno bolj nagnjeni k ljubosumju, je pokazala raziskava, ki so jo opravili na univerzi v Virginiji. Študenti z najboljšimi ocenami in najvišjim inteligenčnim kvocientom, so v omenjeni raziskavi namreč najbolj burno reagirali na dvoumna sporočila, ki so bila poslana njihovim partnerjem (npr.: “kaj počneš danes?”, “te lahko povabim na kavo?” ipd.). Za inteligentne ljudi je značilna močna samokontrola in perfekcionizem, zato lahko dejstvo, da so njihovi partnerji nezvesti, povsem podre njihov, drugače sicer “popolnoma varen” notranji svet.

Foto: Shutterstock