5 preprostih prazničnih koktajlov

Nazdravite novemu letu s stilom.

Prave silvestrske zabave ni brez pisanih in okusnih koktajlov. Naslednjih pet je kot ustvarjenih za silvestrsko noč, pripravi pa jih lahko vsak. Na zdravje!

1. Winter Sun

Za ta čudovit in preprost koktajl potrebujete sok dveh večjih klementin, sok polovice limone, 40 ml vodke, 15 ml likerja triple sec, limonino lupinco, sladkor in vejico rožmarina za dekoracijo. Rob kozarca navlažimo s sokom in ga narobe obrnjenega položimo na pladenj, ki smo ga prej posuli s sladkorjem in limonino lupinico. Na dno kozarca damo led in preprosto pomešamo vodko, triple sec in sok klementin. Kozarec okrasimo z vejico rožmarina.

2. Moscow Mule

Moscow Mule je najbolj trendovski koktajl letošnjega leta. Priljubljen je zlasti med ljubitelji vodke. Pripravimo ga tako, da v kozarcu z ledom zmešamo 4,5 centilitra vodke, 12 centilitrov ingverjevega piva ter 0,5 centilitra limetinega soka. Originalno naj bi ga sicer postregli v bakrenem vrčku, ampak za domačo uporabo bo primeren tudi običajen kozarec.

3. Bellini

Bellini je klasičen koktajl iz soka breskve in penine. Za šest oseb ga pripravimo tako, da v kozarcu preprosto zmešamo 3 dl penine, 6 dl breskovega soka in po želji še malinov sirup. Ponudimo dobro ohlajenega v visokem kozarcu.

4. Cosmopolitan

Če bi izbirali kralja med koktajli, potem bi se Cosmopolitan zagotovo uvrstil v najožji izbor. Poleg tega, da je okusen, privlači tudi z lepo rdečkasto barvo, ki je kot nalašč za silvestrski večer.  Za pripravo potrebujemo 30 ml kakovostne in dobro ohlajene vodke, 10 ml ohlajenega likerja, 2 dl soka iz brusnic in nekaj kapljic limoninega soka. Vse sestavine zmešamo v shakerju za koktajle in postrežemo v kozarcu za martini z ledom.

5. Kir Royale

Kir Royale je še en klasičen in za pripravo preprost koktajl, ki deluje zelo elegantno, še posebej, če ga postrežemo v visokem kozarcu. V kozarec za penino damo merico sadnega likerja iz črnega ribeza ali brusnic ter prelijemo s penino.