5 ogljikovih hidratov s katerimi boste shujšali

Zdravi ogljikovi hidrati so obvezen del naše prehrane...

Že vrsto let poslušamo, da se moramo enostavno odreči ogljikovim hidratom, če želimo izgubiti odvečne kilograme. A je interpretacija podatka pogosto preveč radikalna, saj obstajajo ogljikovi hidrati, ki so za naše telo dobri, če ne celo nujno potrebni. Telo za normalno delovanje potrebuje ogljikove hidrate in ne boste verjeli – če boste uživali priporočena živila, boste celo izgubili na teži. Obstajata dve vrsti ogljikovih hidratov. Na eni strani so škodljivi, med katerimi so predvsem sladkorji in na drugi strani dobri ogljikovi hidrati, med katere sodi škrob in vlaknine. Ko se nasitite s sladkorjem, ta povzroči instant sitost, ki pa kaj kmalu izzove lakoto in dodatne potrebe po hrani. Medtem ko pojeste katerega izmed živil, ki imajo dobre ogljikove hidrate, vas bodo ta nasitila za daljše obdobje in pospešil vaš metabolizem, ki je ključen za izgorevanje maščobnih oblog.

Ječmen

Najnovejše raziskave kažejo, da je ječmen eno izmed izredno dobrih živil za naše telo, saj pospešuje metabolizem in hkrati, s čiščenjem črevesja, uničuje škodljive bakterije. Po zaužitju obroka z ječmenom boste dalj časa siti. Saj se spomnite dobrega ričeta vaše babice, a ne?

Kvinoja

Pozabljeno živilo, ki so ga poznali naši predniki, a se je potem za dolga leta izgubilo v prehrani sodobnega človeka, se je vrnilo v velikem slogu, Zelo priljubljeno živilo vsebuje dvakrat večjo količino vlaken od ostalih žitaric. Pomaga pri uravnavanju sladkorja v telesu ter ne izziva proizvodnje maščobnih kislin. Kvinoja je torej odličen razlog, da skočimo v najbližjo trgovino z zdravimi živili.

Ovsena kaša

Ta se nahaja na vseh seznamih dobrih živil, ki bodo pomagala vašemu metabolizmu do hitrejše presnove. Res da ni najboljšega okusa, a z dodatkom nekaj koščkov sezonskega sadja ali oreščkov boste pripravili odličen obrok, ki je poln vitaminov ter dobrih ogljikovih hidratov.

Čičerika

Bogata z vlakninami in proteini. Čičerika se mora obvezno znajti na vašem seznamu priljubljneih živil. Ta vas bo hitro nasitila, hkrati pa je nizkokalorična in enostavna za pripravo. Lahko jo uporabite v solati, juhi ali pa celo kot samostojen obrok.

Kokice

Recimo temu v našem primeru kar sladica. Ko imate potrebo po čipsku ali smokijih se raje odločite za kokice, saj v njih ni nič slabega. Vse kar morate paziti je, da ne pretiravate s soljo. Da bo užitek popoln, priporočamo poleg kokic ogled dobrega filma, Coca-colo pa zamenjate za kozarec vode.