5 napak, ki jih v zvezi stori večina žensk

Tudi najpametnejše ženske se ujamejo v eno izmed naslednjih pasti ljubezenskega odnosa.

Psihologi pravijo, da se tudi najbolj modre in izkušene ženske v večini primerov ujamejo v eno izmed naslednjih pasti ljubezenskih razmerij. Če se prepoznaš v kateri izmed naslednjih točk, potem je morda čas za spremembo.

1. Vso odgovornost za odnos prevzamejo nase

Še zlasti na začetku razmerja veliko žensk prevzame odgovornost za odnos na lastna pleča. Same želijo poskrbeti za vsako najmanjšo podrobnost, saj so prepričane, da bodo v partnerjevih očeh na ta način postale nepogrešljive. Toda zdravo razmerje zahteva dve odrasli in samostojni osebi, ki znata poskrbeti vsaka zase. V nasprotnem primeru ženska moškega spremeni v nebogljenega otroka, pravijo strokovnjaki za odnose.

2. Prevzamejo vlogo mame ali terapevtke

Ženske se rade zaljubijo v moškega, ki je lačen ljubezni in pozornosti. »Krivec« je njihov prirojen materinski instinkt, ki jih žene, da v odnosu do partnerja prevzamejo vlogo matere ali terapevtke in tako pomešajo pojma »biti lačen pozornosti« z »biti ljubljen«. To se sčasoma obrne proti njim, saj spoznajo, da jim ranjen moški v resnici ni sposoben stati ob strani v trenutkih, ko bi ga najbolj potrebovale.

3. Pričakujejo, da jim bo partner bral misli

Tudi razgledane in odprte ženske pogosto živijo v prepričanju, da je idealno razmerje tisto, v katerem zna moški brati ženske misli. Prepričane so, da bi moral princ iz sanj vnaprej vedeti, kako se njegova draga počuti in kaj potrebuje v določenem trenutku, brez da bi mu ona to jasno povedala. Drugače pač ni »princ iz sanj«. Ko se izkaže, da ni jasnovidec, pride do zamer in jeze, njegovo pomanjkanje intuicije pa je zanjo dokaz, da jo v resnici ne ljubi in da si nista usojena.

4. Izgubijo svoj jaz

Mnoge ženske se v imenu ljubezni odrečejo svojim sanjam, ambicijam, hobijem, karieri in celo prijateljicam. Če se za voljo partnerskega odnosa odrečemo temu, kar smo, potem je to dobra podlaga za gojenje zamer, ki začnejo sčasoma razjedati odnos. In potem se pogosto začudeno sprašujemo, kaj za vraga je šlo narobe?

5. Siljenje v čustveno intimnost

Prisiljevanje moškega, da takoj razgali svoja najgloblja čustva in pokaže svojo ranljivost je najhitrejši način, da bo začel razmišljati o razhodu. Psihologi pravijo, da se ženske pogosteje kot moški počutijo osamljene, zato imajo večjo potrebo po čustveni bližini. Ironično pa je, da takšne ženske pogosto privlačijo prav emocionalno nedostopne moške, ki jim sploh ni do resne zveze. Siliti nekoga v intimnost nikoli ne deluje. Moški se začnejo v taki zvezi hitro dušiti in iščejo najbližji izhod.

Foto: @stefaniegiesinger