5 izjemnih knjig o ljubezni, ki spreminja svet

Pravijo, da je ljubezen sila, ki lahko spremeni svet. Naslednjih pet knjižnih uspešnic to potrjuje.

Pravijo, da je ljubezen gibalo vsega in sila, ki lahko spremeni svet. Naslednjih pet knjižnih uspešnic to vsekakor potrjuje. Vzemite katero izmed njih v roke v dolgih jesensko-zimskih večerih in ne bo vam žal.

1. Paolo Giordano: Umetnost praštevil

Alico je nesreča na smučišču zaznamovala tako fizično kot psihično, zato si je zaman želela biti sprejeta in upoštevana. Matematični genij Mattia pa se je po trpki izkušnji v ranem otroštvu zavestno odpovedal druženju z vrstniki. Njuna drugačnost je zrasla v nenavadno in odrešilno prijateljstvo, podobno praštevilskim dvojčkom, med katerimi je vedno eno parno število (npr. 11 in 13 ali 17 in 19).

2. Gabriel Garcia Marguez: Ljubezen v času kolere

Florentino Ariza od rane mladosti do zavidljive starosti, ostaja zvest svoji nekdanji zaročenki Fermini Daze. Njegova ljubezen se ne omaja, niti ko se Fermina poroči z drugim. Vse, kar stori, pa dela z upanjem, da bo nekoč lahko uresničil svoje sanje. Roman o moškem in ženski, ki se neizmerno ljubita, a se ne moreta poročiti pri dvajsetih, ker sta premlada, vendar tudi ne pri osemdesetih, ker sta prestara.

3. Lauren Oliver: Delirium

Dobrodošli v svetu, kjer je ljubezen prepovedana. Vsi državljani morajo okrog svojega osemnajstega rojstnega dneva prestati kirurški postopek zdravljenja. Vlada in znanost obljubljata, da je življenje brez ljubezni življenje brez bolečine: varno, predvidljivo in srečno. Lena Holoway se je od nekdaj veselila dneva, ko bo ozdravljena. Tik pred postopkom pa se Leni zgodi nekaj nepojmljivega: zaljubi se.

4. Michael Ondaatje: Angleški pacient

Pripoved o kartografu grofu Almasyju in njegovi usodni afriški romanci s poročeno angleško aristokratinjo, ki jo v toskanski vili svoji negovalki pripoveduje popolnoma ožgani angleški pacient. Po tem izvrstnem romanu so posneli tudi z oskarjem nagrajeni film, v katerem sta blestela Ralph Fiennes in Kristin Scott THomas.

5. Julian Barnes: Smisel konca

Upokojeni Tony Webster živi mirno življenje in se spominja utrinkov iz preteklosti.  Potem pa v roke dobi dnevnik svojega šolskega prijatelja, ki je za njim postal fant njegovega nekdanjega dekleta Veronice, nekaj let pozneje pa je umrl v nepojasnjenih okoliščinah. Ko Tony naveže stik z Veronico se ta obnaša nenavadno in osorno, preteklost pa se začne kazati v povsem novi luči, vse do presenetljivega preobrata…