5 enostavnih nasvetov za manj stresno življenje

Družbena omrežja so zlo sodobnega časa! Kaj storiti, da ne bi vplivala na vaše počutje?

Ste se kdaj vprašali, koliko časa vsak dan preživite za družbenih omrežjih? Mogoče se vam zdi, da ne ravno veliko, a če bi sešteli vse trenutke v dnevu, ko samo pogledate na telefon, ker nekoga čakate, hodite po mestu, sedite ob kavi, si v službi vzamete trenutek “zase” in zadihate od napornega delovnika, bi ugotovili, da so številke neverjetne in jih večina lahko meri v urah. Znanstveno je dokazano, da so družbena omrežja “zlo sodobnega časa”, brez katerega seveda ne moremo, a vseeno je prav, da jim omejimo vstop v naša življenja. In zakaj so za naše počutje nevarna? Zato, ker nas z lahkoto zasvojijo. Že to, da vsake toliko brez razloga malo “poskrolamo” po Instagramu in Facebooku, je neke vrste zasvojenost. To nam pride v navado in se početja pogosto sploh ne zavedamo, hkrati pa se ne zavedamo niti tega kaj gledamo, saj je početje postala rutina, ki jo tekom dneva izvedemo neštetokrat. Dokazano je, da družbena omrežja v nas vzbujajo negativna občutja, saj uporabniki objavljajo čudovite fotografije, potovanja, lepa oblačila in neverjetno srečo. Hitro se nam zazdi, da imajo vsi popolna življenja, popolne otroke in službe. Tudi sami si želimo, da bi bilo naše realno življenje mozaik Instagram fotografij, kar nas lahko navda z nevoščljivostjo, žalostjo ali celo jezo, ker je naša realnost drugačna. Dokazano je, da družbena omrežja vzpodbujajo depresije, anksiozne motnje in narcisoidnost. Ob vsakem pogledu na družbena omrežja, se opomnite, da to kar vidite ni realnost, da so fotografije posledica  obdelav s filtri in vsemi mogočimi funkcijami, ki nam jih ponujajo pametni telefoni, da bi si narisali lepše življenje.

Zavedajte se, da všečki ne pomenijo nič, saj je njihovo število, bolj kot od vas samih, odvisno od številnih zunanjih dejavnikov, kot je čas objave, število ljudi, ki je trenutno na spletu, predvsem pa od distribucije vaše objave, ki jo določata Instagram in Facebook. Zapomnite si, da v življenju štejejo le pristna prijateljstva!

Vaš vsakdan bo zagotovo lepši, srečnejši in bolj poln, če boste omejili uporabo družbenih omrežij in poskrbeli v tem času, da se bo vaše realno življenje približalo popolni Instagram fotografiji. Kako to storite? Upoštevajte nekaj enostavnih nasvetov:

1.Določite zadnjo uro v dnevu, ko pogledate telefon, ta naj ne bo prepozna

Znano je namreč, da gledanje v telefon pred spanjem negativno vpliva na kvaliteto spanca. Načeloma vsaj uro ali dve pred spanjem ne bi smeli gledati v telefon, saj njegova svetloba negativno vpliva in vas prebudi. Hkrati informacije – fotografije in teksti v vaših možganih sprožijo reakcije delovanja in povečano aktivnost možganov, kar vas vsekakor ne more umiriti. Idealno bi bilo, da greste v posteljo brez misli, popolnoma sproščeni.

2.Uporabite gumb “Ni mi všeč” ali “Unfollow”

Določene strani, kjer prebirate negativne novice, vas verjetno vsakič znova razburijo in izzovejo nelagodje. Če se vam zdi, da jih ne potrebujete in so v vašem življenju odveč, jim enostavno ne sledite več. Mogoče vas motijo objave določenih ljudi, znancev ali prijateljev, ker se z njimi enostavno ne strinjate, jih je preveč ali vam v življenju nič ne pomenijo. Z enim klikom jih odstranite iz svojega življenja in takoj boste bolj pomirjeni.

3.Izklopite “obvestila” oziroma “notifications”

Vam telefon nenehno brni, saj imate vklopljena vsa mogoča obvestila in opozorila? To je za telo izjemno stresno, saj vas telefon nenehno žene k pozornosti, da z vsakim obvestilom pogledate nanj. Ali, ko nimate telefona pri sebi in vas po eni uri čaka poln ekran obvestil, je to za telo stresno. Izklopite vsa obvestila, ki niso nujno potrebna za vašo službo ali zasebno življenje. Zagotovo ne rabite vsakega kometarja na družbenih omrežjih prebrati takoj ali neustavljivo slediti, kdo vse je všečkal vašo objavo.

4.Ko se zbudite ne poglejte najprej telefona!

Verjetno večina, ko odpre oči najprej pogleda telefon. Ne delajte si tega! Zakaj bi si privoščili, da vas navsezgodaj v slabo voljo spravi novica, ki dejansko nima povezave z vašim življenjem. Ko se zbudite, spijte kozarec vode, za par minut telovadite in predihajte telo, pojejte zdrav zajtrk in šele potem, ko je vaše telo in um pripravljen na nov dan, vzemite v roke telefon, organizirajte svoj dan in pobrskajte po družbenih omrežjih.

5.Preživite popoldneve brez telefona

Ko se vaš delovnik zaključi in pridete domov, odložite telefon, pojejte dobro kosilo ali popoldansko malico, se odpravite na sprehod ali pijačo in izkoristite dan karseda polno. Mogoče se vam bo zazdelo prve dni, da vam nekaj manjka, a kaj hitro boste ugotovili, da je življenje brez telefona odlično. To je čas, ki ga boste namenili sebi in svojim najbližjim in prav nihče vam tega ne more vzeti.