5 biserov zapostavljenega hrvaškega otoka

Spoznajte skrite rajske plaže in čudovite zalive enega najlepših jadranskih otokov.

Dugi otok uvrščajo med najlepše otoke na Jadranu. Njegovo ime je upravičeno, saj 45 kilometrov dolg otok v zadarskem arhipelagu sodi med največje jadranske otoke. Vendar pa še vedno velja za dokaj zapostavljeno hrvaško destinacijo in to kljub temu, da ponuja številne skrite rajske plaže, čudovite zalive, osupljive pečine, slikovite ribiške vasice in bujno vegetacijo. Če vam je zgolj do poležavanja na plaži ali pa imate raje bolj aktivne počitnice – Dugi otok je otok številnih kontrastov, ki ponuja za vsakogar nekaj. V nadaljevanju vam predstavljamo vsaj pet dobrih razlogov za obisk tega otoka.

1. Saharun

Plaža Saharun si je s svojo lepoto prislužila svetovno slavo, saj jo pogosto najdemo na seznamih najlepših plaž na svetu. Ta sloves si je prislužila zaradi belega peska, turkiznih barv in kristalno čistega morja, obdana pa je z borovim gozdom, ki nudi prijetno senco. Dolga je 800 metrov in je najdaljša jadranska peščena plaža.

2. Svetilnik in plaža Veli Rat

Veli Rat je najvišji svetilnik na Jadranski obali s prekrasni zalivi s prodnatimi plažami, promenado z borovci in obalo s strmimi skalami, zato se upravičeno uvršča med najlepše mediteranske svetilnike. Svetilnik je med drugim priljubljeno mesto za romantične poroke, ponuja pa tudi apartmaje. Tukaj najdete tudi istoimensko plažo, ki sodi med najbolj atraktivne na Dugem otoku. Kamnita plaža se ponaša s čudovitim pogledom na svetilnik in odprto morje, ob vstopu v morje pa vam podplate nežno masira naraven prod.

3. Veli Žal

Veli Žal je še ena v vrsti čudovitih plaž na neposeljenem delu otoka. Gre za kombinacijo peščene in prodnate plaže, nasproti katere leži majhen otoček Mežanj. Na plaži tudi na vrhuncu sezone ne boste deležni gneče turistov, opazovanje sončnega zahoda pa je tukaj prav posebno doživetje.

4. Naravni park Telašćica

Telašćica je prostran zaliv na koncu jugovzhodnega dela Dugega otoka, ki ga obkroža trinajst pravljičnih otočkov in sodi med najlepše zalive na vzhodni obali Jadrana. Ta naravni park slovi še po dveh fenomenih: več 100 metrov visokih stenah, ki se dvigajo nad morjem in ponujajo sanjske prizore ter slanem jezeru Mir, v katerem lahko tudi zaplavate. Južni del zaliva očaral z vonjem po tipičnih mediteranskih zeliščih in sladkih figah, seveda pa ne manjka niti morskih dobrot.

5. Idilična mesteca

Na Dugem otoku najdete 12 šarmantnih mestec, ki v času poletne sezone ponujajo športne, kulturno-umetniške in zabavne prireditev ter pestro kulinarično izbiro. Posebna je zlasti vasica Luka z zalivom Zlata Vala, ki je poleg kristalno čistega morja priljubljen zlasti med navtiki. V bližini je tudi hotel Luka s 74 sobami in restavracijo.

Foto: TZ Dugi otok