3 vroči napitki za hladne dni

Ste za kuhan gin, vročo čokolado z rdečim vinom ali aromatično zimsko sangrijo?

Ni ga lepšega, kot se v mrzlih zimskih dneh pogreti s skodelico toplega napitka, ki pričara praznično vzdušje. Mi vam ponujamo tri izvrstne predloge z eno samo opombo: primerno zgolj za polnoletne!

KUHAN GIN

Zakaj si ne bi namesto klasičnega kuhanega vina to zimo privoščilo kuhan gin? Gre za najnovejšo uspešnico med napitki za hladne dni, ki prihaja k nam iz Velike Britanije.

Sestavine:

200 ml naravnega jabolčnega soka

25 ml gina

1 žlička medu

cimet, klinčki, ingver

Priprava:

V jabolčni sok dodamo žličko medu, cimet, klinčke in ingver ter na zmerni temperaturi segrevamo, dokler ne zavre. Odstavimo, dodamo gin, okrasimo z narezanim kolobarjem pomaranče in napitek postrežemo, dokler je še vroč.

VROČA ČOKOLADA Z RDEČIM VINOM

Temna čokolada in rdeče vino sta že od nekdaj popoln par, zato je tudi vroča čokolada mnogo boljša, če ji dodamo rdeče vino.

Sestavine:

2 dl mleka

1 dl rdečega vina (merlot, cabernet sauvignon)

4 žlice nasekljane temne čokolade (vsaj 70 % kakava)

Priprava:

V kozici na zmernem ognju ob neprestanem mešanju kuhamo mleko in čokolado, dokler ne dobimo goste in kremaste zmesi. Prilijemo rdeče vino in znova mešamo, nato pa odstavimo z ognja in nalijemo v skodelice. Vročo čokolado lahko okrasimo s sladkornimi penicami, stepeno smetano ali nastrgano temno čokolado.

AROMATIČNA VROČA SANGRIJA

Sangrija je priljubljen španski napitek brez katerega ni poletja, lahko pa pripravimo tudi različico za zimske dni.

Sestavine:

750 ml rdečega vina

250 ml pomarančnega soka

3 žličke rjavega sladkorja

60 ml ruma ali brandija

100 g brusnic

2 palčki cimeta, klinčki, janež, muškatni orešček

na tanke kolobarje narezana pomaranča ali jabolko

Priprava:

Rjavi sladkor ob nenehnem mešanju na nizki temperaturi raztopimo z malo vode. Dodamo cimet, klinčke, brusnice, janež in muškatni orešček. Mešamo, dokler se sladkor ne spremeni v sirup. Nato dodamo vino, žganje (ali rum) in pomarančni sok. Kuhamo na nizki temperaturi od 10 do 15 minut. Na koncu po želji dodamo narezane kolobarje jabolka ali pomaranče.

Foto: @sipsmith/thinkstock