3 odlične alternative jutranji kavi

Kaj piti zjutraj namesto kave?

Kaj piti zjutraj namesto kave?

Če je bila ena izmed vaših novoletnih zaobljub, da v 2018 opustite pitje kave ali vsaj zmanjšate njeno količino, vam v nadaljevanju predstavljamo 3 odlične alternative, ki bodo nadomestile jutranji okus po sveže kuhani kavi.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je ena najbolj zdravih pijač na svetu, kar dokazuje dolgo in zdravo življenje prebivalcev Okinave, ki dišeči napitek vsakodnevno uvrščajo na svoj jedilnik, njegove izjemne zdravilne moči pa potrjujejo tudi številne znanstvene raziskave. Omenjen alternativni napitek ima kar 6 prednosti uživanja, kajti pospešuje presnovo, topi maščobo, zmanjšuje lakoto, pomaga pri zmanjševanju celulita, dviguje razpoloženje in spodbuja krvni obtok.

Dobro je vedeti, da se glede na obliko in vrsto čaja, ki jo boste uporabili, razlikuje tudi vsebnost zdravilnih snovi. Sveže pripravljeni čaj iz ene in pol čajne žličke lističev vsebuje približno 80 g antioksidantov, čaj iz instant čajne vrečke pa le pol toliko.

Zeleni smoothie

Pripravljanje smoothiejev je preprosto, njihova redna uporaba pa močno izboljša optimalno zdravje. S pripravo zelenih kašastih sokov boste telo preskrbeli z vlakninami, esencialnimi aminokislinami in drugimi hranili, ki so nujni za razvoj in izgradnjo celic v telesu. Pitje zelenega smoothieja je močno priporočljivo, saj deluje izredno očiščevalno in pomaga pri čiščenju toksinov, posledično pa se boste počutili lažje, imeli boste več energije in videti boste bolj mladostno. Redno pitje zelenega ”zvarka” bo izboljšalo videz vaše kože, ki bo postala bolj napeta in čvrsta, težave z aknami pa se bodo omilile.

Kombuča

Kombuča je čajna goba, za katero je na Daljnem vzhodu veljalo prepričanje, da je vrelec mladosti, ki ob vsakdanjem uživanju vodi v nesmrtnost. Kombuča je oblika simbioze ocetno kislinskih bakterij in ene ali več kvasovk v celulozni membrani.

Osvežilni napitek s kančkom alkohola, ravno pravo količino ogljikovega dioksida, malo kofeina in ogromno vitaminov in mineralov vsebuje številne prednosti uživanja. Na prvem mestu lahko izpostavimo izredno pozitiven vpliv na prebavo in posledično močnejši imunski sistem. Napitek vsebuje veliko probiotičnih bakterij, ki skrbijo, da naša črevesna flora deluje brezhibno, poln je antioksidantov in ostalih snovi, ki zavirajo delovanje virusnih in bakterijskih bolezenskih povzročiteljev.

Vir: Livestrong.com