3 lastnosti resnično samozavestnih žensk

Dobra samopodoba je ključ do uspešnega in srečnega življenja.

Samozavest je nujna, če želimo uspeti v karieri, osvojiti ljubezen svojega življenja in nasploh uživati življenje s polnimi pljuči. Pravijo, da nam je samozavest v tretjini položena že v zibelko, ostali dve tretjini pa se lahko naučimo, razvijamo in krepimo skozi življenje. Po mnenju Alexis Meads, priznane motivacijske trenerke (life coach) za ženske, sta dobra samopodoba in samospoštovanje nekaj, kar si zasluži čisto vsak človek, ne glede na njegovo uspešnost, položaj v družbi ali zunanji videz. Po njenih besedah imajo resnično samozavestne ženske naslednje tri pomembne lastnosti, ki niso prirojene in se jih lahko nauči vsakdo.

1. Pristnost

Avtentičnost oziroma pristnost gre pogosto z roko v roki s samozavestjo, še posebej v dobi moderne tehnologije in družbenih omrežij. Po zaslugi facebooka, twitterja in snapchata smo bolj na očeh kot kdajkoli prej. Popolne fotografije na družbenih omrežjih pa ne pokažejo, da se v resničnem življenju vsak človek ubada z lastnimi občutki negotovosti. Resnično samozavestni ljudje so tisti, ki se znajo sprejeti takšni kot so, z vsemi »pomanjkljivostmi« vred.

2. Ne potrebujejo hvale

To ne pomeni, da tu in tam ne bi smeli uživati v prejetem komplimentu. »Resnično samozavestne ženske niso ves čas lačne pohval drugih ljudi, ampak v življenju pogumno zasledujejo svoje sanje. Zares pomembno je le, kaj sami mislimo o sebi in ne kaj drugi govorijo o nas,« pravi Alexis Meads. Zato je pomembno, da zaupamo lastni intuiciji. Samozavest lahko v trenutku dvignemo že s preprostim vprašanjem, ki se glasi: »Kaj v resnici potrebujem ta trenutek?«

3. Sočutje

Sočutje izvira iz izdelane samopodobe in pripravljenosti, da sprejmemo lastne napake. Samozavestne ženske ne dovolijo, da negativne opazke vplivajo na njihovo samopodobo, ampak so sočutne do sebe ne glede na okoliščine. »Ko spoznate, da zlonamerna kritika več pove o tistem, ki jo izgovori, kot o vas samih, postane vsakdanje življenje precej manj dramatično in veliko bolj zabavno,« pravi Meads.

Foto: Shutterstock