15 zanimivosti, ki jih niste vedeli o Titaniku

Film o nepotopljivi ladji in neuničljivi ljubezni praznuje okroglih 20 let.

Decembra leta 1997 je v kinodvorane priplul Titanik in legenda je bila rojena. Brezčasna epska romanca z Leonardom DiCapriem in Kate Winslet je bila nagrajena z 11 oskarji in postala eden najbolj gledanih filmov vseh časov. Ker zgodba o nepotopljivi ladji in neuničljivi ljubezni praznuje okroglih 20 let, smo izbrskali nekaj zanimivih dejstev, ki jih o »filmu vseh filmov«, morda še niste vedeli.

Prvotni naslov filma je bil Planet Ice.

Šefi studia 20th Century Fox so si v vlogi Jacka želeli videti Matthewa McConaugheya, ki je tudi opravil avdicijo s Kate Winslet. Vendar je režiser James Cameron vztrajal, da mora vlogo dobiti Leonardo DiCaprio.

V ožjem izboru za vlogo Rose so bile tudi Gwyneth Palthrow, Uma Thurman in Winona Ryder.

Kapitana Edwarda Smitha bi moral prvotno igrati Robert De Niro, vendar je moral vlogo zavrniti zaradi bolezni.

Leonardo DiCaprio je skoraj odklonil vlogo. Med snemanjem Titanika je bil star komaj 21 let, zato je imel velike pomisleke, ali naj tako veliko in odmevno glavno vlogo sploh sprejme. »Moral sem ga zelo prepričevati, da je sprejel vlogo,« je povedal režiser James Cameron.

Sloviti krik »Jaz sem kralj sveta!«, ki ga izreče Jack, je bil improviziran in ni bil v scenariju filmu. Izmislil si ga je DiCaprio, danes pa je to eden najbolj znanih filmskih citatov vseh časov.

Voda v katero Rose zabrede na hodniku ladje, ko išče Jacka, je bila v resnici ledeno mrzla, tako da je grimasa, ki jo ob tem naredi Kate Winslet, pristna.

Kljub ledeno mrzli vodi, Kate pod kostumom ni želela nositi potapljaške obleke. Posledično je staknila pljučnico.

Vroča scena, v kateri Rose svojega zaročenca prevara z Jackom v parkiranem avtomobilu, ni bila v prvotnem scenariju filma. Kate Winslet je povedala, da se jim je ideja porodila na samem snemanju. Čeprav je bilo v avtomobilu tudi v resnici soparno, so si še dodatno pomagali s pršenjem vodnih kapljic.

V romantičnem prizoru, ko Jack nariše portret razgaljene Rose, kamera pokaže njegovo roko, ki pa ni roka Leonarda DiCapria, ampak režiserja Jamesa Camerona. Slednji ima namreč tudi talent za risanje.

Pri snemanju prizora, v katerem Jack in Tommy razbijeta vrata, da bi rešila potnike iz tretjega razreda, ki so bili zaklenili v podpalubje, si je Leonardo DiCaprio poškodoval ramo.

Pesmi My Heart Will Go On James Cameron sprva ni želel uporabiti v filmu, saj je želel imeti zgolj instrumentalno glasbeno podlago. Ko je slišal demo posnetek Celine Dione si je premislil in naredil pravo potezo.

Na enem zadnjih snemalnih dni, se je 80 članov snemalne ekipe zastrupilo z morsko hrano. Mnoge so prepeljali v bolnišnico, nekateri pa so imeli tudi halucinacije.

Ker so se po ogledu filma mnogi spraševali, zakaj je moral Jack umreti, so naredili dejanski preizkus, ali bi se Jack lahko pridružil Rose na plavajočih vratih, ne da bi pri tem oba utonila. Test je pokazal, da bi takšna vrata zdržala težo obeh igralcev.

Če bi sestavili skupaj vse izrezane prizore, ki jih režiser ni uvrstil v končno različico filma, bi dobili 2 uri in 40 minut dolg film. To pa je čas, ki je minil od trka v ledeno goro do potopitve Titanika.