12 stvari, ki jih počnejo srečni ljudje

Srečni ljudje so srečni zato, ker si znajo srečo ustvariti sami. Poglejte, kako jim to uspe.

Star pregovor pravi: “Vsak je sam svoje sreče kovač.” Sreča v življenju ni stvar naključne priložnosti, ki jo nekdo izkoristi, kdo drug pa ne. Zadovoljni ljudje se zato dobro zavedajo, da je zadovoljstvo v življenju odvisno predvsem od njih samih, zato tudi negativna doživetja dojemajo zgolj kot probleme, ki jih velja reševati z veliko energijo. Te drobne reči počnejo srečni ljudje zato, da je njihovo življenje vsaj za drobec lepše in zdaj jih lahko počnete tudi vi!

1. Znajo reči “hvala”

Preprosta besedica “hvala” je najlažji način, s katerim lahko vsakemu vsaj za trenutek polepšate dan. Čisto vsak dan si lahko vzamete trenutek zase in se zahvalite za majhne stvari, za katere ste hvaležni v življenju. Hvaležni ljudje bolje obvladajo stres, travme, imajo boljšo samopodobo in lažje premagajo negativna čustva. Hvaležni ljudje so srečnejši tudi zato, ker so sposobni videti priložnost tudi tam, kjer večina vidi le težave.

2. Znajo se odklopiti z interneta

Vsi smo bolj ali manj obsedeni s komuniciranjem in navezovanjem stikov preko družbenih omrežij. Internet, ki omogoča 24-urni dostop do sveta, je za marsikoga postal slaba razvada, ki lahko vodi celo v zasvojenost. Spremenite svoje navade, organizirajte svoj čas in se vsak dan vsaj za nekaj časa omejite pri uporabi spleta. Namesto tega preberite knjigo, pokličite prijatelja ali pa si nalakirajte nohte – bistvo je, da posvetite čas sebi, namesto da opazujte življenja drugih.

3. Načrtujejo počitnice

Tudi če si ne morete privoščiti dragih potovanj na drugi konec zemeljske oble, obstaja vrsta relativno poceni možnosti, da spakirate kovčke in raziščete svet. Izkušnja nove pokrajine, kulture ali kulinarike bo v vaše življenje prinesla tisti dodaten ščepec sreče, ki lahko pomeni veliko spremembo.

4. Ne belijo si glave zaradi majhnih reči

Slabi dnevi se pač zgodijo. Polita kava po sveže oprani srajci, jutranja prometna gneča… življenje vsakodnevno prinese nešteto situacij, ko so jeza, razočaranje in strah popolnoma upravičene reakcije. Vendar pa to še ne pomeni, da morajo ta čustva tudi prevladovati v naših življenjih. Naučite se pustiti za sabo majhne reči, nad katerimi nimate kontrole in lažje se boste fokusirali na pozitivne vidike življenja. Ne pozabite, da vas že za naslednjim vogalom morda čaka nekaj čudovitega, kar je resnično vredno vašega časa in energije!

5. Znajo se učiti iz napak

Ne glede na to, kako zelo stremimo k popolnosti, so napake neizogibni del naših življenj. Namesto, da si razbijamo glavo z nenehnimi problemi v službi in obupujemo nad odnosi, se raje naučimo spoznati, kaj je šlo narobe, kar nam bo pomagalo napake spremeniti v nekaj produktivnega. Tako imenovali »neuspeli poskusi« so preizkušnje, kjer ste se neke stvari lotili na trenutno najboljši možen način.  Iz napak se učimo in pridobivamo izkušnje, ki nam pomagajo pri naslednjih odločitvah.

6. Negujejo medsebojne odnose

Ohranjanje stikov s prijatelji je pomemben del srečnejšega in bolj polnega življenja. Bodisi da imate le nekaj tesnih prijateljev ali pa veliko socialno mrežo, iskren pogovor s človekom, ki mu zaupate, je v težkih trenutkih zlata vreden.

7. Vsakodnevne obveznosti spremenijo v igro

Opravljanje vsakodnevnih obveznosti, ki se jim preprosto ne moremo izogniti, običajno ni ravno zabavno opravilo, toda obstajajo načini, s katerimi jih lahko naredimo bolj razburljive. Ko se boste naslednjič lotili pospravljanja spalnice, si nastavite alarm na 10 minut in skušajte v tem času opraviti čim več dela. 10 minut bo minilo kot bi trenil, če boste sicer suhoparno opravilo spremenili v tekmo s časom ali kakšno drugo igro.

8. Znajo pozabiti na preteklost

Zamere iz preteklosti in občutki sovraštva prinesejo le slabo počutje. Srečni ljudje razumejo, da s tem, ko v sebi držijo občutke jeze, škodijo izključno sebi. Zato so se naučili odpuščati ljudem, ki so jim storili kaj žalega, predvsem pa sami sebi. Zavedajo se namreč, da s tem sami sebi podarijo največji dar. Zato nikar ne dopustite, da ima nekdo, ki vas je nekoč prizadel, kontrolo nad vami in vašim življenjem.

9. Upajo si tvegati

Namesto, da čakate na svojo veliko priložnost, vzemite vajeti v svoje roke in prevzemite kontrolo nad svojim življenjem. Izpostaviti se na tak način je zagotovo izziv posebne vrste, toda tveganje se bo izplačalo, pa naj si gre za iskanje nove službe ali pa za povabilo na zmenek.

10. Skrbijo za svoje telo

Skrb za lastno telo je ključnega pomena za srečnejše življenje. Dobra fizična kondicija vpliva tudi na naše duševno in čustveno stanje ter nas napolni z duhovno energijo. Poskrbite za zdravo prehrano in redno telesno aktivnost – skratka, imejte radi svoje telo.

11. So iskreni

Iskrenost je najboljša “strategija”, še posebej, ko gre za zdravje in srečo. Laganje povzroča stres in tesnobo, življenje pa je mnogo prekratko, da ga ne bi preživeli avtentično.

12. Ne primerjajo se z drugimi

Življenjska pot vsakega posameznika je edinstvena in če se pričnemo primerjati z drugimi, hitro izgubimo lastno smer. Ljubosumje sicer zna biti trd oreh, toda če vam ga uspe streti, potem se boste lahko v celoti posvetili lastnemu uspehu.

Foto: Shutterstock