12 krajev z najčistejšo vodo na svetu

Popolne destinacije za potapljanje v kristalno čisti vodi.

Verjetno se strinjate, da v vročih poletnih dneh ni lepšega od osvežitve v prelepi, kristalno čisti vodi. Samo pomislite, kolikokrat ste že obiskali kakšno plažo na morju, ob reki ali jezeru in bili neprijetno presenečeni nad kvaliteto in čistočo vode. No, če vas bo pot kdaj zanesla v kraje, ki jih predstavljamo v nadaljevanju, potem se vam kaj takega zagotovo ne bo zgodilo. Preverite, kje na zemeljski obli najdete najčistejšo vodo na svetu!

1. Linapacan, Palawan, Filipini

Palawan štejejo med najlepše otoke na svetu, med popotniki pa je priljubljen tudi zato, ker je eden izmed turistično najmanj obljudenih otokov na Filipinih. Del Palawana je tudi idiličen otoček Linapacan, ki slovi po sanjskih plažah, belem pesku in kristalno čisti vodi. Otok ima okrog 14.000 prebivalcev in je v veliki meri še neokrnjen, ponuja pa idealne priložnosti za oddih, rekreacijo, avanturo ali uživanje.

2. Maldivi

Maldive ne imenujejo kar tako tudi zadnji raj na Zemlji, saj s svojimi sanjskimi belimi peščenimi plažami, azurnimi lagunami, toplim morjem in čudovito pisanim podvodnim svetom predstavljajo eno najbolj priljubljenih destinacij za romantična potovanja. Trume turistov na tem otočju uživajo tudi v najbolj čisti vodi na planetu.

3. Rio da Prata, Brazilija

Zaradi visoke koncentracije podzemnega apnenca, so reke, ki obkrožajo brazilsko pokrajino Bonito skoraj prozorne. Rio da Prata je ena izmed njih, tako da, če boste kdaj obiskali Brazilijo, se v to prepričajte tudi sami.

4. Exuma, Bahami

Arhipelag Exuma sestavlja preko 300 otokov, ki so obkroženi s čudovitim, čistim, turkiznim bahamskim morjem. To je pravi raj za ljubitelje plavanja, surfanja, kajaka, potapljanja in ostalih vodnih aktivnosti, ali pa preprosto za uživanje ob čudovitih barvah.

5. Pupu Springs, Nova Zelandija

Nova Zelandija zaradi svojih dih jemajočih, neokrnjenih naravnih lepot za svetovne popotnike predstavlja svojstven raj na Zemlji. Pupu Springs je ena izmed najbolj obiskanih turističnih točk na Južnem otoku. Gre za največji izvir kristalno čiste vode v Novi Zelandiji, ki je bil skrivnostni kraj za Maore in je zaradi svojih osupljivih naravnih lepot resnično nekaj posebnega.

6. Crater Lake, Oregon, ZDA

Orjaško, prodorno modro in popolnoma okroglo, 600 metrov globoko jezero zapolnjuje ugasel vulkan v Oregonu in je najgloblje jezero v ZDA. Jezero obdajajo še neokrnjeni gozdovi, divja favna in flora ter vulkanske formacije. V nepopisni modrini sicer precej hladne prosojne vode, se lahko v poletni vročini pošteno osvežite.

7. Koh Lanta, Tajska

Koh Lanta je majhen otok na jugu Tajske, ki je pravo nasprotje seks turizmu, brezglavih zabavah in pestrem nočnem življenju, po katerih slovi ta azijska dežela. Plaže na tem otoku so čudovite, Koh Lanta pa je tudi raj za potapljače, saj nudi odlične priložnosti za raziskovanje barvitega podvodnega sveta.

8. Cayos Cochinos, Honduras

Za popotnike, ki se želijo izogniti hrumi turistov, je arhipelag Cayos Cochinos Hondurasu prava izbira. Na tem karibskem otočju praktično ni cest, ampak so rajske plaže med seboj povezane s pohodniškimi potmi. Kristalno čisto morje in neokrnjena okoliška narava prevzame slehernega obiskovalca te idilične destinacije.

9. Hvar, Hrvaška

Da bi zaplavali v nepopisni modrini ni potrebno potovati na drug konec sveta. Najdaljši in najbolj sončen otok na hrvaški obali slovi po prekrasnih plažah, ki so v zadnjih letih priljubljene tudi med svetovnimi “jet seterji”. Zato ne bodite preveč presenečeni, če boste na kateri izmed hvarskih plaž naleteli na Beyonce in Jay Z-ja…

10. Belo sur Mer, Madagaskar

Na neokrnjenih otočkih ob zahodni obali Madagaskarja se nahajajo nekatere najbolj neokrnjene vode in peščene plaže na svetu. To je pravi raj za snorklanje in ostale podobne aktivnosti, ob katerih lahko občudujete naravnost spektakularen podvodni svet.

11. Verzasca, Švica

Trideset kilometrov dolga reka Verzasca, ki izvira v Švici in se izliva v italijansko jezero Maggiore, je znana po svoji čisti, turkizni vodi. Lepota reke iz njenih globin privablja vsako leto ogromno turistov. Poleg potapljačev je tudi priljubljeno zbirališče ljubiteljev fotografiranja, ki eno najbolj bistrih rek na svetu radi fotografirajo z gorovja.

12. Isla Holbox, Mehika

Mehika slovi kot dežela, kamor se na kratke počitnice rade odpravijo nekatere največje zvezde Hollywooda. Med bogataši je med bolj prilljubljenimi destinacijami tudi malo znani polotok Isla Holbox, kjer ne boste našli veliko turistov. Na kilometre neokrnjenih plaž, ki so tudi v resnici takšne kot na letakih rajskih destinacij, topla in kristalno čista voda ter rahel vetrič, popoln za kiteboarding – vse to in še več je Isla Holbox.