11 stvari, ki jih lahko naredite zase takoj

Ker je vaša sreča na prvem mestu.

“Nihče ne more iti nazaj in ustvariti novega začetka, lahko pa vsak začne danes in ustvari nov konec,” je v eni svojih knjig zapisala Maria Robinson. Ta misel je naravnost odlična spodbuda za vsakogar, ki želi narediti spremembe v svojem življenju in postati boljši, srečnejši človek. Tukaj je 11 stvari, ki vas čisto nič ne stanejo in jih lahko zase naredite že ta trenutek.

1. Začnite se družiti s pravimi ljudmi.

To so ljudje, ki vas imajo radi, vas cenijo in nenehno spodbujajo k izboljšanju. To so ljudje, ki vas napolnijo z energijo in so vam vedno v oporo.

2. Začnite se soočati s problemi tukaj in zdaj.

Niso problemi tisti, ki vas opredeljujejo, ampak način soočanja z njimi. Težave ne bodo izginile, če ne boste ukrepali. Še tako dolga pot se vedno začne s prvim korakom.

3. Bodite vedno iskreni do sebe.

Bodite odkriti do tega, kaj želite postati oziroma doseči v življenju. Bodite vedno pošteni do vseh vidikov svojega življenja. Vi ste namreč tista oseba, na katero lahko v vsakem trenutku brezpogojno računate.

4. Lastna sreča naj bo vaša prva prioriteta.

Vaše potrebe štejejo. Ljudje, ki se ne cenijo in se ne znajo postaviti zase, v resnici ves čas sabotirajo lastno življenje. Ne pozabite, da je povsem izvedljivo skrbeti za lastne potrebe in biti hkrati pozoren tudi do drugih ljudi.

5. Bodite to, kar ste.

Poskušati biti nekdo drug je nepotrebno zapravljanje časa in energije. Bodite to, kar ste – edinstvena oseba, s svojimi idejami, prednostmi in lepoto, ki je lastna samo vam. Postanite najboljša možna različica samih sebe in to pod svojimi pogoji.

6. Začnite opazovati in živeti v sedanjem trenutku.

Ta trenutek je pravi čudež. Edino “zdaj” resnično obstaja, zato nima smisla razmišljati o tem, kaj bo prinesla prihodnost in se ukvarjati s stvarmi v preteklosti, ki bi se po vašem morale zgoditi, pa se niso. Življenje se dogaja tukaj in zdaj.

7. Začnite se učiti iz napak.

Z napakami ni nič narobe, saj so to naše najboljše učiteljice. Tisti, ki v življenju nikoli ne pade, se ne trudi dovolj in ne napreduje. Drznite si tvegati, spotaknite se, padite, vstanite in poskusite znova. Na ta način se učite, rastete in postajate boljša oseba.

8. Bodite bolj prijazni do sebe.

Če bi imeli prijatelja, ki bi bil do vas takšen, kot ste vi včasih do sebe, bi bil še vedno vaš prijatelj? Takšni kot smo do sebe, bomo tudi do drugih. Imejte se radi in se sprejmite takšni kot ste. Nihče drug ne more tega storiti namesto vas.

9. Začnite uživati v stvareh, ki jih že imate.

Večina nas živi z občutkom, da bomo resnično srečni takrat, ko bomo dosegli določeno stopnjo v življenju – stopnjo, ki jo vidimo pri drugih (uspešno podjetje vašega šefa, prijatelj od prijatelja s sanjsko vilo na morju, ipd.). Če nenehno stremimo k tistemu, česar nimamo, pozabimo uživati v stvareh, ki so nam vedno na voljo. Začnite dan z zahvalo za vse, kar vam je dano.

10. Začnite ustvarjati svojo srečo.

“Vsak je svoje sreče kovač” pravi star pregovor. Če ves čas samo čakate na nekoga, da vas bo osrečil, zamujate in to na veliko. Izberite srečo. Bodite sprememba, ki jo želite videti v svetu. Sreča se skriva v priložnostih, ki se nam ponujajo vsak dan znova.

11. Dajte svojim idejam in sanjam priložnost.

V življenju ne moremo nikoli 100 odstotno vedeti, ali bo neka stvar resnično delovala, lahko pa smo 100 odstotno prepričani, da se bo iz nič rodilo nič. V večini primerov je vredno poskusiti. Če bo uspelo – odlično, če ne, pa bo to samo še ena dragocena življenjska izkušnja. Win – win situacija, torej!

Foto: Shutterstock