11 kosov, ki ne smejo manjkati v majhnem stanovanju

Z njimi bo tudi življenje v utesnjenem prostoru udobno, urejeno in funkcionalno.

Urediti utesnjen prostor v udoben in topel dom je umetnost. Že kar prava znanost pa je izbrati takšne kose opreme in pohištva, s katerimi boste majhno površino kar najbolje izkoristili. Da bo vaša izbira lažja, vam v nadaljevanju predstavljamo 11 kosov, ki so nepogrešljiv del vsakega manjšega stanovanja in s katerimi bo življenje kljub pomanjkanju kvadratnih metrov udobno, urejeno in funkcionalno.

1. Blazine za sedenje

Ljudje pogosto podcenjujejo uporabnost sedežnih blazin raznih oblik ali pufov, ki jih postavimo ob kavč ali klubsko mizico. So namreč izvrstna rešitev za manjše prostore, še posebej ko v goste povabite prijatelje. Poleg tega so enostavni za shranjevanje, saj jih lahko preprosto postavimo pod klubsko mizico, ko jih ne potrebujemo.

2. Plavajoče police

Plavajoče police, ki so brez nosilcev pritrjene neposredno v steno, so izvrstna rešitev za dodaten prostor za shranjevanje. Če v spalnici nimate prostora za nočno omarico, potem lahko na steno namestite takšno majhno poličko in pridobili boste nekaj dragocenega prostora.

3. Velika ogledala

Če ne morete porušiti sten, dodajte velika ogledala! Ogledalo bo odsevalo svetlobo (naravno in umetno), ki bo dajala vtis, da je prostor še večji. Ogledala namestite na steno ali na omaro, lahko pa izberete tudi takšno, ki se bo raztezalo od stropa do tal. Dimenzijo ogledala izberite glede na velikost sobe.

4. Ustvarite improviziran kotiček za oblačila

V majhnem stanovanju si res ne morete privoščiti razkošne walk-in omare, lahko pa izkoristite neuporabljeno stensko nišo ali kot in z nekaj ustvarjalne žilice ustvarite improvizirano omaro oziroma stojalo za oblačila.

5. Košare

Bodisi da izberete večje različice s pokrovom, ki jih postavite pod konzolno mizo, ali pa manjše, ki jih razporedite na police, košare so nujen kos opreme, če ne želite nereda v stanovanju.

6. Servirni voziček

Servirni voziček nam pride še posebej prav v majhnih stanovanjih, saj ga lahko premikamo po stanovanju in ga postavimo tja, kjer ga trenutno najbolj potrebujemo ter tako prihranimo veliko dragocenega prostora. Obstaja nešteto načinov za uporabo vozička. Lahko ga denimo uporabite kot premični bife ali pa kot servirno mizico in celo nočno omarico.

7. Lične škatle za shranjevanje

Dolgočasne police za knjige bodo v trenutku delovale bolj “šik”, če boste nanje položili estetske škatle za shranjevanje. Izbirate lahko med različnimi materiali, oblikami in tipi škatel. V njih lahko hranite vse mogoče stvari, od dokumentov do zgoščenk in na ta način elegantno poskrbite za red v stanovanju.

8. Prostor pod posteljo

Neizkoriščen prostor pod posteljo lahko izkoristite za shranjevanje sezonskih oblačil ali dodatnih parov čevljev. V ta namen lahko izberete plastične zaboje s pokrovom. Če boste stvari, ki ste se jih namenili pospraviti pod posteljo, večkrat potrebovali, potem je smiselno kupiti škatle na kolescih. Kupite lahko tudi posteljo z že vgrajenimi predali za shranjevanje. Te so še posebno primerne za spalnice, v katerih primanjkuje prostora.

9. Stenski obešalniki

Seveda so obešalniki v prvi vrsti namenjeni shranjevanju plaščev in pokrival, toda zakaj bi se ustavili le pri tem? Obešalnik lahko namestite tudi v kuhinjo ter nanj obesite skodelice in ponve, lahko pa ga uporabite tudi v spalnici za shranjevanje nakita. Možnosti so neskončne.

10. Zložljivi pripomočki

Če vam primanjkuje prostora na kuhinjskem pultu ali na kopalniških policah, začnite razmišljati vertikalno. Takšen zložljiv set kozarcev je idealen za shranjevanje različnih pripomočkov za nego in lepoto.

11. Tanki obešalniki

Kupite enake obešalnike, ki pa naj bodo povsem tanki, saj boste tako maksimalno izkoristili prostor v omari.

Foto: Decor Fix/SF Girl/House Tweaking/Domaine/A Beautiful Mess