11 čudovitih in skritih hrvaških otokov

Rajske destinacije za tiste, ki ne marate masovnega turizma.

Dalmatinski izraz ‘fjaka’ najbolje opiše tisti dobro znani občutek lenobnosti, ko se človek prepusti in preprosto uživa v brezdelju. In tisto pravo fjako je najbolje doživeti na kakšnem od manj razvpitih otokov na hrvaški obali, zelo primernih za bolj robinzonski oddih, na katerih se ne boste drenjali na plaži, ampak zgolj uživali v miru, prečudoviti naravi in kristalno čistem morju. Če ne marate masovnega turizma, obiščite katerega izmed naslednjih slikovitih hrvaških otokov.

1. Čiovo

Čiovo je otok in istoimensko naselje v Srednji Dalmaciji, ki slovi po svoji bujni vegetaciji, arhipelagu majhnih otočkov, slikovitih zalivčkih in plažah s kristalno čistim morjem. Je idealen otok za družinski pobeg pred poletno gnečo.

2. Šolta

Po zaslugi neokrnjene narave sredi dalmatinskega morja, se Šolta uvršča med najlepše, a med večino turistov še vedno spregledane evropske otoke. Otok v bližini Splita s svojimi skritimi plažami, tradicionalno kulturo in domačo kulinariko očara vse, ki so naveličani masovnega turizma.

3. Lokrum

Romantični zeleni otoček Lokrum se nahaja v neposredni bližini Dubrovnika in je z razliko od slavnega sosednjega mesta prava oaza miru. Zaradi nedotaknjene narave, čudovite obale, botaničnega vrta in zgodovinskih ostankov je zaščiten kot naravni rezervat. Na južnem delu otoka lahko zaplavate v slanem jezeru imenovanem Mrtvo morje in si ogledate dvorec ter ruševine zapuščenega benedektinskega samostana.

4. Lopud

Če ne marate v poletni sezoni prenatrpanega Dubrovnika, se lahko odpravite tudi na otok Lopud, ki je oddaljen le uro vožnje po morju. Na tem mirnem otoku brez prometa, najdete nekaj najlepših peščenih plaž v regiji, med katerimi je najbolj priljubljena plaža Šunj. Dostopna je tako po kopnem kot po morju.

5. Susak

Susak je otoček v Kvarnerskem zalivu, kot naročen za nekoliko bolj robinzonski oddih. Poseben je tudi zaradi svojega videza, saj je prekrit z rumenkastim peskom, ki so ga nanesli vetrovi in zaradi tega velja za naravni fenomen v Sredozemlju. Susak je rajski otok za ljubitelje kajtanja, slovi pa tudi po plitkih peščenih uvalah z lepimi plažami. Na njem ni avtomobilov in hotelov, namestitev pa je možna v zasebnih apartmajih.

6. Koločep

Koločep (po dubrovniško Kalamota) je najjužnejši naseljen hrvaški otok v skupini Elafitskih otokov, ki je od Dubrovnika oddaljen pičlih 20 minut vožnje z ladjo. Je otok pešcev, saj na njem ni cest, zato je idealen za popolno sprostitev od turističnega vrveža v poletni sezoni. Velja tudi za enega najbolj romantičnih jadranskih otokov, pogosto ga imenujejo tudi otok ljubezni.

7. Šipan

Šipan je največji otok v skupini Elafitskih otokov, kar pa ne pomeni, da je velik. Oddaljen je 17 kilometrov od Dubrovnika in je edinstven po svoji bogati kulturni dediščini. Številne pešpoti so kot naročene za romantične sprehode do mirnih zalivov s prelepimi plažami in bujno vegetacijo.

8. Sveti Klement

Če iščete kraj za pobeg pred gnečo turistov je zagotovo prava izbira tudi skoraj nenaseljen otoček Sveti Klement. Nahaja se 20 minut vožnje s čolnom z otoka Hvar, na njem pa stoji en sam hotel (Palmižana) in nekaj restavracij s tradicionalno mediteransko hrano.

9. Ugljan

Ugljan je najbližji otok v Zadarskem arhipelagu. Obdan je z bujno mediteransko vegetacijo, kristalno čistim morjem, številne uvale pa krasijo peščene in skalnate plaže. Središče otoka je sllkovito mestece Preko s tipično dalmatinsko arhitekturo, čudovito rivo ter množico počitniških hišic in apartmajev.

10. Mljet

Južnodalmatinski otok Mljet je pravi biser Mediterana. Osamljen, neokrnjen in najbolj zelen jadranski otok je prava oaza miru in naravnih lepot. Na tem otoku oljk, vinske trte, neskončnih gozdov in mistike, se nahaja tudi znameniti peščeni zaliv Saplunara, obdan z borovim gozdom, kjer lahko na prečudoviti peščeni plaži uživate ob zvokih valov in žvrgolenju ptic.

11. Lastovo

Lastovo je glavni otok v istoimenskem arhipelagu na jugu Dalmacije. Poleg Mljeta velja za enega najbolj zelenih otokov. Skozi gozdove, vinograde in nasade oljk, so po otoku speljane številne kolesarske steze ter sprehajalne poti. Otok, obkrožen s svetilniki in značilnimi kamnitimi hiškami, je prava paša za oči.

Še več neodkritih hrvaških otok najdete tukaj.

Foto: Shutterstock/Alamy/TZ Preko/Hotel Palmižana