10 zlatih pravil bloganja

To je nekaj nekaj osnovnih navetov in trikov uspešnega bloganja.

Blogerstvo je v zadnjem desetletju v svetu doživelo pravi razcvet, saj na največjih blogerskih portalih, kot so Tumblr, WordPress in Blogger svoje misli zapisuje na milijone ljudi. Nekatere modne blogerke so s svojimi blogi postale svetovno znane in ustvarile pravo bogastvo. Toda še preden postanete Chiara Ferragni, je dobro, da poznate nekaj osnovnih pravil in trikov uspešnega bloganja.

1. Ustvarite edinstven logotip

Izdelajte prepoznaven logotip, ki bo naredil vaš blog prepoznaven in drugačen od ostalih. Vzemite si čas za njegovo izdelavo in preizkusite čim več različnih idej. Bodite pozorni na detajle ter izpostavite svoje vrline in prednosti.

2. Imejte jasno vizijo glede vsebine

Preden pričnete s pisanjem prispevka, dobro razmislite, o čem boste pisali in kako bo napisana vsebina pomagala bralcem. Bodite izvirni. Pomembno je imeti jasno vizijo za blog. Boste objavljali samo fotografije? Boste objavljali potopise s potovanj, pisali o modi, morda kulinariki in delili nasvete? Že na začetku morate razdelati jasno strategijo glede vsebine in se je potem tudi držati.

3. Redno objavljajte vsebine

Preden se odločite zagnati blog, naj bo na njem naloženih vsaj 10 vsebin. Ko pa enkrat začnete z objavljanjem vsebin, ni več ustavljanja. Če bo med posameznimi objavami minilo več tednov ali celo mesecev, boste hitro utonili v pozabo. Seveda pa kvantiteta ne sme prevladati nad kvaliteto.

4. Poskrbite za lepe in izostrene fotografije

Ljudje postajamo vse bolj vizualna bitja. Pomeni, da vse več gledamo in vse manj beremo. Velike, lepe in izostrene fotografije so zato ena od ključnih stvari pri ustvarjanju bloga. Kakovosten fotoaparat ali pametni telefon z odlično kamero sta obvezna pripomočka vsakega blogerja.

5. Uporabljajte družbena omrežja

Hashtagi, pini in shari so blogerjevi novi najboljši prijatelji. Obvezno delite objavljene vsebine in fotografije na Facebooku, Instagramu, Twitterju, Pinterestu in ostalih spletnih omrežjih. Prav tako na svojih profilih na družbenih omrežjih ne pozabite dodati povezave do vašega bloga.

6. Razvijte svoj stil pisanja

V današnji poplavi blogerskih vsebin na spletu je zelo pomembno, da ste originalni, drugačni in da razvijete svoj slog pisanja. Ne pišite kot roboti, ampak bodite pri pisanju unikatni, samosvoji in duhoviti. Ljudje radi prebirajo zabavne vsebine, s katerimi se lahko poistovetijo in prek njih izvejo kaj novega.

7. Ne dolgovezite

Nihče si ne želi brati neskončnih tekstov. Dolga vsebina že sama po sebi odvrača od branja. Zelo pomembno je, da prispevek razdelite v krajše odstavke, pri tem pa uporabljajte tudi podnaslove, oštevilčena ali neoštevilčena naštevanja, slike, lahko tudi video.

8. Ustvarite privlačen naslov

Tako kot lahko dober naslov v trenutku pritegne bralčevo pozornost, ga lahko po drugi strani neprivlačen ali celo odbijajoč naslov, tudi hitro odvrne od branja. Vzemite si čas in razmislite o tem, kakšen naslov bo bralca pritegnil k temu, da bo hotel izvedeti več.

9. Odgovarjajte na komentarje

Tako kot v resničnem življenju, tudi v virtualnem svetu nihče ne želi, da ga ignoriramo. Vzemite si čas in komunicirajte s svojimi sledilci, tako na blogu kot na družbenih omrežjih. Bodite odprti tudi za kritike. S tem boste vašim bralcem dali vedeti, da jih cenite in spoštujete, zadovoljne “stranke” pa se vedno rade vračajo nazaj.

10. Povezujte se z ostalimi blogerji

Sledite ostalim blogerskim kolegom na družbenih omrežjih, komentirajte vsebine in fotografije na njihovih blogih. Pri tem bodite vljudni in ne pišite komentarjev stilu “prosim, sledite mi”, ker je to nevljudno in nadležno. Če želite biti opaženi, ne komentirajte zgolj z emotikoni, ampak napišite inteligenten komentar.

Foto: Style Me Pretty/Shopstyle