10 švedskih trikov za opremljanje sodobnih interierjev

10 smernic, ki se jih držijo Švedi, ko je v igri opremljanje stanovanj.

10 smernic, ki se jih držijo Švedi, ko je v igri opremljanje stanovanj.

Zadnjih nekaj let je skandinavski stil pronical v vse pore, ki si jih lahko zamislimo. Skandinavci nas navdihujejo s svojim načinom življenja, z modnim okusom, s prehranjevalnimi navadami in navsezadnje so prvi vir navdiha, ko iščemo ideje za opremljanje ali osvežitev notranjih prostorov.

To, da veljajo skandinavski interierji za najelegantnejše primere sodobno opremljenih domovanj, že dolgo ni več skrivnost. A da bi lahko tudi košček svojega doma opremili z eleganco, kot jo poznajo v severnih deželah, so ključne naslednje švedske smernice.


1. Izkoristite prostor od tal do stropa in dosezite ravnovesje.

2. Odločite se le za eno glavno barvo, ki bo rdeča nit celotnega prostora in bo tudi edina, ki bo izstopala.

3. Ne zanemarjajte tesktur (pohištvo, tekstil, stene…), saj so ključne pri ustvarjanju prostorske globine.

4. Poslužujte se naravnih in nevtralnih materialov, ki se podajo k različnim stilom in ne zastarajo ne glede na interierne trende.

5. Dodajte topel blišč – sveče in svečniki, a z njimi ne pretiravajte.

6. Ustvarite ”zvezdo” prostora oziroma izberite predmet, ki bo ob vstopu v sobo prvi vzbujal občutek pozornosti (tapete, slika, velika vaza, izstopajoč naslonjač ali počivalnik…)

7. Stanovanje ohranjajte čisto in pospravljeno.

8. Vsako prijetno stanovanje potrebuje pridih zelenja, zato so sobne listnate rastline nepogrešljiva sestavina elegantnega domovanja.

9. Knjige naj imajo svoje posebno mesto ali več njih.

10. Spalnica naj bo oaza miru in popoln kotiček za sprostitev, zato se izogibajte divjim barvnim odtenkom in prenasičenim dekorativnim izdelkom.

Fotografije: myscandinavianhome.com