1501766741.8dd5717.08654dba1edc40a1bf2defef22225b01

10 stvari, ki stanovanje spremenijo v dom

Spremenite hladno in neosebno stanovanje ali hišo v topel dom.

Obstaja razlika med stanovanjem (hišo) in domom. Prvo je zgolj objekt iz betona, jekla in lesa, dom pa je mesto, kjer preživimo večino svojega življenja, vzgajamo otroke in ustvarjamo spomine. Če imate občutek, da vaš življenjski prostor deluje nekoliko hladno in neosebno, potem mu dodajte katero izmed naslednjih stvari in ustvarili boste topel dom z osebno noto.

1. Zbirka

Lično razstavljena zbirka starih predmetov, ki ste jih našli na podstrešju vaše babice ali pa skozi leta pridno zbirali v starinarnicah, bolšjih trgih ali na potepanjih po svetu, kaže na vašo strast ter pove delček vaše življenjske zgodbe. Dovolj je nekaj manjših, posebnih starinskih kosov, ki bodo z leti pridobili na svoji vrednosti.

2. Rastline

Rastline simbolizirajo življenje, rast in razvoj. Sveži šopki in lončnice so preprost dodatek s katerim v prostor vnesete življenjsko energijo in s tem stanovanje ali hišo spremenite v topel dom.

3. Umetniška galerija

Za umetnine, ki so vam pri srcu, se mora v domu vedno najti prostor. Razstavite fotografije, kipe in slike zato, ker vam nekaj pomenijo in ne zgolj zato, ker se morda ujemajo z barvno shemo vašega stanovanja ali pa so ravno pravšnje velikosti za na steno.

4. Predmet, ki vas spominja na otroštvo

Verjetno ima vsak od nas doma shranjen kakšen predmet iz otroštva, ki mu je še posebej pri srcu, saj pogled nanj prebudi prijetne spomine. Postavite takšen predmet na ogled in vaše stanovanje ali hišo boste v trenutku spremenili v dom.

5. Udoben hišni tekstil

Doma se želimo v prvi vrsti počutiti udobno, zato je pomembno izbrati hišni tekstil, ki bo prostor omehčal, ga naredil bolj domačega in mu dal toplino. S skrbno izbranimi zavesami, preprogami, blazinami in prti, bo občutek v prostoru preprosto prijetnejši.

6. Sveče

Sveče, bodisi dišeče na konzoli ali pa navadne na jedilni mizi, prav tako poskrbijo za udobje in toplino. Plamen sveč daje tudi pridih romantike in v prostor vnese sproščenost.

7. Knjige

Lepo urejene knjižne police z vašim najljubšim čtivom dajejo prostoru osebno noto, poleg tega pa knjige v interier dodajo tudi barve in teksture.

8. Družinske fotografije

Fotografije vas samih in vaših najdražjih so zakladnica, ki ohranja spomine. Povečane in lepo uokvirjene fotografije lahko krasijo stene, police ali nočne omarice vašega doma.

9. Razsvetljava

Primerna osvetlitev ima pri notranjem opremljanju izjemno pomembno mesto. S pravilno razporeditvijo in kombinacijo različnih virov svetlobe, kot so lestenci, stenske in namizne svetilke, pa tudi majhne sveče, v prostor vnesemo potrebno toplino in domačnost.

10. “Skriti” kotiček

Vsak dom (večji ali manjši) naj bi imel miren in spokojen prostor (posebno sobo ali pa zgolj kotiček), ki služi kot neke vrste pobeg pred stresnim vsakdanom. Ustvarite sproščujoč bralni kotiček v dnevni sobi ali pa prostor v spalnici, v katerem združite mehke teksture z nevtralnimi barvami.

Foto: Style Me Pretty/Domino/Homepolish