10 stvari, ki jih morda niste vedeli o Princeu

Glasbena ikona se je nepričakovano poslovila v 58. letu starosti.

Glasbeni svet je znova v šoku, po tem ko so na njegovem posestvu v Minnesoti našli mrtvega Princea. Zvezdnik r’n’b-ja in ikona funka se je nenadoma poslovil v 58. letu starosti. Prince se je na vrhove glasbenih lestvic prebil leta 1982, ko je izdal album 1999, na katerem so bile številne pop in plesne uspešnice. Med nesmrtne pa se je zapisal dve leti pozneje z legendarnim albumom Purple Rain, ki je bil tudi glasbena podlaga za istoimenski film. Med njegovimi najbolj znanimi uspešnicami so Let’s Go Crazy, When Doves Cry, Little Red Corvette, 1999, Kiss in Purple Rain.

Prince je bil vsestranski umetnik ter edinstvena in neponovljiva osebnost. Tukaj je 10 zanimivosti, ki jih morda o tej glasbeni ikoni še niste vedeli:

1. Prince izhaja iz revne družine. V intervjuju za Rolling Stone je dejal, da je velikokrat hrano samo vonjal, ker je ni mogel kupiti. “Stal bi pred McDonaldsom in vpijal vse te vonjave,” je dejal.

2. Ko je bil star 10 let je za trenutek zaplesal na odru z legendarnim Jamesom Brownom, s katerim si je oder ponovno delil leta 1983, ko se jima je na njem pridružil tudi Michael Jackson.

3. Prince je bil kot najstnik velik oboževalec Joni Mitchell. Pevka je nekoč dejala, da ji je pošiljal pisma s srčki. Njeno osebje je mislilo, da gre za neuravnovešenega človeka, zato so vsa pisma vrgli proč.

4. Prince je bil poleg Beatlov edini izvajalec, ki se je v ZDA zavihtel na prvo mesto lestvic hkrati s filmom, albumom in singlom. Šlo je za pesem When Doves Cry ter album in film Purple Rain.

https://www.youtube.com/watch?v=pYVOrzv61Yg

5. Leta 1987 je izdal The Black Album, vendar je nato zahteval, da ga umaknejo iz prodaje, saj je spoznal, da je plošček “hudičevo delo”. V spotu za Alphabet Street je pozneje “podtaknil” besedilo, ki v delčku sekunde sporoča: “Ne kupujte The Black Album, žal mi je”.

6. Prince je bil je noro zaljubljen v Susannah Melovin, sestro kitarista njegove skupine Revolution. Njuna turbulenta romanca je bila navdih za številne nepozabne uspešnice, kot so The Beatufiul Ones, Nothing Compares 2 U in Forever in My Life.

7. Ko je ustvarjal album Sing O the Times je Prince razvil svoj ženski alter ego z imenom Camille. Nameraval naj bi celo posneti film o njej, v katerem bi sam odigral naslovno vlogo, vendar je projekt opustil.

8. Napisal je številne pop uspešnice za druge glasbene izvajalce. Med drugim za The Bangles (Manic Monday, 1986), Sinead O’Connor (Nothing Compares 2 U, 1990) in Alicio Keys (How Come You Don’t Call Me Anymore, 2001). Prince je v snemalnem studiu odigral tudi kitaro za Madonnino uspešnico Like a Prayer.

9. Michael Jackson je svojo uspešnico Bad napisal z namenom, da bi jo zapela skupaj s Princeom kot duet. Toda Prince je sodelovanje zavrnil, ker mu ni bilo všeč besedilo pesmi. Še posebej ga je motil verz “tvoja rit je moja.”

10. Leta 1995 je Prince zaradi spora z založbo spremenil ime in se poimenoval s simbolom, novinarji pa so ga začeli naslavljati z “umetnik, nekdaj znan kot Prince”, ker simbola pač ni bilo mogoče izgovoriti. Prince je takrat o sebi začel govoriti kot o popolnoma novi osebi. “Ne pogovarjate se več s Princeom, zdaj se pogovarjate z mano,” je dejal.

Foto: Getty