10 stvari, ki jih morate doživeti na vsakem potovanju

Kaj vse je dobro početi na slehernem potovanju, da se boste iz običajnega turista prelevili v izkušenega svetovnega popotnika.

Ključ do nepozabnega potovanja se ne skriva nujno v težko dostopnih eksotičnih krajih ali pa v dolgoletnih izkušnjah, ki ste si jih nabrali kot svetovni popotnik. Včasih je dovolj že nekaj intuicije in par preprostih pravil, ki se jih je dobro držati, ko s kovčkov v roki raziskujemo tuje dežele. Berite naprej in izvedeli boste, katerih 10 stvari je dobro početi na slehernem potovanju, da se boste iz običajnega turista prelevili v svetovnega popotnika.

1. Zapletite se v pogovor z domačini

Bodisi da potujete v skupini ali sami, raziskujete eksotične kraje ali pa zgolj spoznavate skrite kotičke deželice na sončni strani Alp, vedno je dobro vzpostaviti stik z lokalnimi prebivalci. Restavracije, gostilne, bari in izletniške točke so vedno dobra priložnost, da pokramljate z domačini in tako izveste kakšno “insajdersko” informacijo, ki vam lahko odpre nova obzorja na vašem potovanju.

2. Uporabite javni prevoz

Utrip nekega mesta najbolje začutite, če uporabite javni prevoz. Avtobusi in tramvaji so odlični za raziskovanje mestnih četrti. Pazite le na osebne stvari in imejte vedno s seboj zemljevid mesta.

3. Drznite si raziskati tudi odročne kotičke

Ko se odpravite na potovanje, bodite domiselni in radovedni. Varnost mora biti seveda vedno na prvem mestu, a včasih se je dobro izogniti ustaljenim turističnim potem ter doživeti več in bolje. Pozanimajte se pri domačinih (glej prvo točko) o zanimivih lokacijah, ki niso turistično obljudene in pustite svoji raziskovalni žilici prosto pot!

Pri načrtovanju popolnega doživetja na potovanju po neodkritih kotičkih sveta pa ne pozabimo na varnost, ki je izjemnega pomena, ko se odpravimo daleč od doma in si želimo doživeti nepozabne avanture. WIZ je pripravil odlično ponudbo ugodnega zavarovanja za tujino. Zdravstveno zavarovanje WIZ Tujina ti zagotavlja hitro zdravniško pomoč in plačilo stroškov zdravljenja ter 24 urno asistenco v slovenskem jeziku. Ne spreglej ugodnih cen za celo družino in res dobre ponudbe za celoletno zavarovanje. Za najbolj zahtevne popotnike je na voljo turistično zavarovanje WIZ Tujina Plus, ki poleg zavarovanja za primere bolezni ali nezgode, krije tudi izgubo prtljage in dokumentov, preklic ali zamudo leta, … In ne spreglejte super akcije: ob sklenitvi zavarovanja za tujino prek spleta prejmete dodaten 10 % popust.

Brezplačen izračun in ponudba WIZ Tujina te čakata TUKAJ!

4. Kupite spominek (ampak ne v prodajalni s spominki)

Potovanje je zares odlična priložnost, da nabavite kakšen zares poseben suvenir, ki bo trajen spomin na vaše pustolovščine. Za ta namen je najbolje obiskati bolšji trg ali tržnico in se izogniti klasičnim prodajalnam spominkov.

5. Zabeležite podrobnosti

Pišite dnevnik, fotografirajte, delajte kratke povzetke dnevnih dogajanj – skratka, izkoristite vsako priložnost za dokumentiranje velikih in majhnih dogodkov, ki so obeležili vaše potovanje. Pazite le, da ne boste ob tem preveč časa preživeli na Instagramu ali Facebooku in bili na ta račun prikrajšani za dogajanje v “resničnem svetu”.

6. Ne pozabite na gurmanske užitke

Pozanimajte se pri domačinih o priljubljenih lokalnih restavracijah, ki ponujajo najboljše specialitete kraja, v katerem se nahajate. Tudi ljubezen do potovanja gre namreč skozi želodec.

7. Podajte se na ekskurzijo

Če je končni cilj vašega potovanja točno določeno mesto, potem se dogovorite za enodnevni izlet do bližnjega mesta ali kraja. Pogosto se namreč zgodi, da turistično najbolj priljubljene destinacije po krivem zasenčijo bližnje, manjše in manj znane destinacije, ki pa zato niso nujno tudi manj atraktivne.

8. Naučite se jezika

Preden se podate na potovanje, se naučite najbolj osnovnih izrazov dežele, ki jo boste obiskali. To vam bo prihranilo marsikatero nevšečnost in če nič drugega, bodo vsaj domačini cenili vaš trud. Če nimate časa za učenje, bo za prvo silo dovolj že žepni slovarček, ki ga lahko nabavite kar na letališču.

9. Raziščite sosesko in začutite utrip nočnega življenja

Za en dan pustite vse načrte ob strani in se podajte na spontano raziskovanje predela, kjer se nahajate. To je najbolje početi peš ali s kolesom. Pri tem pozabite na uro in že kmalu se boste počutili kot domačini. Zvečer se odpravite v mesto, obiščite kakšen bar, kavarno, nočni klub, prisluhnite koncertu in ob kozarcu dobrega vina doživite nočni utrip mesta.

10. Izzovite se

Poskusite novo hrano, naredite nekaj, kar vam zbuja strah, odpovejte se skušnjavi po nenehnem načrtovanju naslednjega dne in bodite spontani! Zares nepozabno potovanje je tisto, na katerem boste spoznali nekaj novega o sebi, morda bo prineslo celo večjo spremembo v vašem življenju. Vendar pa morate za to stopiti ven iz varnih okvirjev in se prepustiti avanturi!

Foto: Gary Pepper/Kayture/Shutterstock/Getty