10 šarmantnih in skritih mestec na hrvaški obali

Obalni biseri naše južne sosede, ki jih množice turistov še niso odkrile.

Če se želite izogniti gneči turistov in letošnji poletni oddih preživeti v katerem od hrvaških obalnih mest, ki se po svoji velikosti ne morejo primerjati z večjimi in turistično bolj razvpitimi mesti, zato pa očarajo s svojo lepoto in veljajo za skrite bisere hrvaške obale, potem preverite naslednji seznam in morda dobite navdih za nepozabne počitnice.

1. Cavtat

To očarljivo mestece leži slabih 20 kilometrov južno od Dubrovnika.  S svojo bogato zgodovino, lepo pokrajino in široko paleto turističnih storitev, je Cavtat zagotovo ena izmed najbolj zaželenih turističnih destinacij v regiji. Lepe plaže, kristalno čisto morje, bogata gastronomska ponudba ter pestra kulturna in nočna dogajanja, so glavni aduti tega urbanega središča najjužnejše hrvaške regije

2. Pučišća

Trume turistov si želijo poleti na jugu Dalmacije doživeti zlasti šarm Dubrovnika ali pa lepote otoka Hvar, malo pa jih najde pot do Pučišća na otoku Brač. Bele kamnite hiške z značilnimi strehami, dajejo temu mestecu na severu Brača prav poseben šarm. Pučišća so s prekrasnimi plažami in okoliško naravo idealen kraj za oddih, daleč stran od vrveža velikih mest.

3. Nin

Lonely Planet je to šarmantno dalmatinsko mesto v bližini Zadra poimenoval hrvaški Betlehem. Poleg obiska znamenite cerkve sv. Nikole, slavni popotniški vodič priporoča tudi poležavanje na prekrasnih plažah, ki se nahajajo v zalivu s toplo in plitvo vodo, ki je idealna za družine z majhnimi otroki.

4. Rogoznica

Rogoznica je naselje in ribiško pristanišče, ki leži 25 kilometrov južno od Šibenika in je skriti biser hrvaške obale v pravem pomenu te besede. Osupljiva pokrajina, prelepe prodnate plaže, številne zgodovinske znamenitosti, izvrstna kulinarika in mir, so glavni aduti tega dalmatinskega dragulja.

5. Komiža

Komiža je edinstveno pristaniško in ribiško naselje na zahodni strani otoka Vis. Mestece v komiškem zalivu ima na vzhodni strani veliko peščenih in prodnatih plaž, vsaka od njih pa ima svoj izvir pitne vode, kar je za otoke nenavaden pojav.

6. Ražanac

Ražanac je slikovito turistično naselje pod Velebitom, v neposredni bližini Zadra. To tradicionalno ribiško naselje je poleg čudovitih peščenih in prodnatih plaž, znano predvsem po vrhunskem oljčnem olju in vinu ter morskih specialitetah, ki jih ponujajo lokalne restavracije.

7. Volosko

Volosko je manjše ribiško in turistično naselje na slikoviti opatijski rivieri, ki velja za eno najlepših v Evropi. Volosko se med drugim ponaša s čudovitimi peščenimi plažami, z Opatijo pa ga povezuje čudovita obalna promenada.

8. Primošten

Primošten je očarljivo mestece na manjšem polotoku med Šibenikom in Splitom. S kopnim je povezan z ozkim nasipom in zaradi dobre zaščite pred severnimi vetrovi ponuja blago klimo. Ena njegovih plaž je Mala Raduča, ki jo uvrščajo na seznam najlepših hrvaških plaž, naselje pa navdušuje tudi s čudovitimi vinogradi, visokimi čermi, ter tradicionalno oslovsko tekmo, ki se dogaja vsako poletje.

9. Trogir

Trogir je mestece in pristanišče na koncu Kaštelanskega zaliva, 25 kilometrov zahodno od Splita. Stari del tega čudovitega kraja se nahaja na otoku, med Čiovim in kopnim, z obalo pa ga povezuje kamniti most. Poleg čudovite grebenaste obale se Trogir ponaša z bogato zgodovino, tako da njegove ulice na vsakem koraku skrivajo svojo zgodbo.

10. Brela

Brela je majhno turistično mesto na obali Makarskega primorja. Zaradi številnih naravnih lepot ga imenujejo tudi biser makarske riviere. Simbol mesteca je »Kamen Brela«, edinstven kamnit otoček blizu znamenite plaže Punta rata, ki privlači kopalce s kristalno čistim morjem ter naravno senco stoletnih borovcev.

Foto: Shutterstock