10 pametnih filmov za pametne ljudi

Filmi, ki kravžljajo naše možgančke z nepričakovanimi preobrati.

Priznajmo si: niso vsi dobri filmi za vsakogar. Nekateri so narejeni tako mojstrsko, da se ves čas poigravajo z našimi možgani, zato zahtevajo tudi inteligentnega gledalca. Tukaj je 10 tovrstnih “pametnih” filmov za pametne ljudi.

Sedem (Se7en, 1995)

Hladnokrvnemu veteranskemu detektivu Somersetu (Morgan Freeman) dodelijo mladega vročekrvnega novinca Millsa (Brad Pitt), da bi skupaj ulovila serijskega morilca, ki si žrtve izbira po sedmih naglavnih grehih. Detektiva sledita namigom in truplom, ki jih za seboj pušča John Doe (Kevin Spacey), potem pa se morilec dva greha pred koncem nenadoma preda. Sledi epski zaključek, ki se je vpisal v filmsko zgodovino.

Memento (2000)

Leonard Shelby nosi draga oblačila, vozi najnovejši model jaguarja, živi pa v cenenih, obcestnih motelih. Čeprav daje vtis uspešnega poslovneža, je njegova edini motiv za življenje poiskati človeka, ki je posilil in ubil njegovo ženo. Film, ki je poseben v tem, da se odvrti v obratni smeri in na koncu naravnost zahteva, da si ga ogledate še enkrat.

Izvor (Inception, 2010)

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) je izurjen tat, ki ima redko sposobnosti, da iz nezavednega med sanjami, ko je um najbolj ranljiv, krade pomembne skrivnosti. Hkrati pa je tudi ubežnik, ki je izgubil vse, kar mu je bilo blizu. Toda Cobb dobi priložnost, da se z novo nalogo odkupi in povrne nekdanje življenje.

Zlovešči otok (Shutter Island, 2010)

Psihološki triler Martina Scorseseja z Leonardom DiCapriom v vlogi zveznega agenta, ki v psihiatrični bolnišnici za zločince preiskuje skrivnostno izginotje večkratne morilke. Toda na odmaknjenem otoku vlada srhljivo, napeto ozračje, ki daje slutiti, da ni nič tako, kot se zdi na prvi pogled.

Skrivnostna sled (The Prestige, 2006)

V filmu, polnem skrivnosti in preobratov, spremljamo viktorijanska čarovnika, ki se v krutem rivalstvu spopadeta z nenavadnimi triki, istočasno pa si na smrt želita izvedeti skrivnosti drugega.

Večno sonce brezmadežnega uma (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004)

Joel (Jim Carrey) z osuplostjo spozna, da si je njegova punca Clementine (Kate Winslet) izbrisala spomin na njuno burno razmerje. Iz obupa si še sam izbriše spomin nanjo. Toda med postopkom začne ponovno odkrivati svojo naklonjenost do Clementine, zato skuša izbris prekiniti.

Klub golih pesti (The Fight Club, 1999)

Prvo pravilo kluba je: O Klubu golih pesti se ne govori.  Drugo pravilo kluba je: O Klubu golih pesti se ne govori. To fantastično dramo, v kateri ni nič tako, kot se zdi, si je treba najprej ogledati in šele nato govoriti o njej.

Matrica (The Matrix, 1999)

Matrica je postala več kot le film. Postala je fenomen, zaradi katerega so ljudje na svet okrog sebe začeli gledati z drugačnimi očmi.

Igra (The Game, 1997)

Michael Douglas igra premožnega bankirja, ki dobi nenavadno rojstnodnevno darilo: izberejo ga za sodelovanje v akcijski igri, ki poseže na vsa področja njegovega življenja. Nicholas sprva nad ponudbo ni navdušen, potem pa ga premaga radovednost in nenadoma se mu začnejo dogajati nenavadne stvari.

Identiteta (Identity, 2003)

Kaj če je bila vsaka odločitev, ki jo sprejmemo, je sprejeta namesto nas? Kaj če naključja v življenju ne obstajajo in je naša usoda že vnaprej določena? Identiteta je psihološka srhljivko, ki kravžlja možgančke s šokantnim in vznemirljivim preobratom.