10 napak, ki jih zrela ženska v zvezi ne ponovi

Tako na ljubezenski odnos gleda izkušena ženska.

»Stara sem 42 let in sem kot kos bambusa: težko me je zlomiti, poljubno ukriviti ali izkoreniniti. Življenjske izkušnje so me učvrstile in izoblikovale. Nisem se več pripravljena žrtvovati za vsako ceno. Ljubezen je kreacija, ne destrukcija in žrtvovanje.« To so besede Elene Shpundre, ukrajinske psihologinje, ki je s svojim zapisom na spletu pokazala, kako na ljubezen gleda zrela ženska.

“Do moških sem večinoma iskrena, ne skušam jim ugajati za vsako ceno in vedno jasno povem, kaj si želim in česa ne maram. Včasih nisem bila takšna. Trudila sem se ugajati, kupovala sem jim darila, potrpežljivo sem čakala na njihov klic, moškemu bi sledila tudi na konec sveta. Toda zrelost prinese streznitev in srečanje s samim sabo. Po mladostni zaslepljenosti in potrebi po žrtvovanju za druge, se obrnemo k sebi. To ne pomeni, da ne potrebujemo nikogar drugega. Še vedno želimo ljubezen, toplino in razumevajoče odnose. Toda pri 40-ih spoznamo, da so te stvari v zdravem odnosu obojestranske,” še pravi Elena, ki zato naslednjih 10 stvari v zvezi ne počne več.

1. Ne čakam več na klice in sporočila moških

Če si želim stika z moškim, ga sama pokličem. Tiste, ki zame nimajo časa in mi ne odgovarjajo na sporočila, pa preprosto zbrišem iz svojega imenika.

2. Ne želim iti na zmenek, če mi kraj in čas srečanja ne odgovarjata

Če moški nima posluha za moj urnik in želje, to pomeni, da ga v resnici ne zanimam in zato ni pravi zame.

3. Ne oprostim mu, če pozabi na moj rojstni dan

Rada imam moške, ki ne pozabijo na rojstni dan svoje drage ali kakšno drugo pomembno obletnico in jim ni težko seči v denarnico za nakup majhne pozornosti. Ljudje, ki skoparijo z denarjem, pogosto skoparijo tudi pri ostalih stvareh v življenju.

4. Za neuspeh po 40. letu ni več opravičila

To ne pomeni, da je denar edino kar potrebujem od moškega. Vendar pa tiste pravljične ideje o ljubezni, ki premaga vse ovire, tudi življenje v popolni bedi, preprosto ne kupim več. Po 40. letu je udobno življenje v prijetno urejenem domu, zame preprosto nuja.

5. Če mi nekaj ni všeč, to tudi jasno povem

Ne sodim med tiste, ki partnerju stalno nekaj prigovarjajo. Toda če mi nekaj ni všeč, o tem ne bom molčala in kuhala zamere, ampak bom jasno in glasno povedala, kaj me moti.

6. Ne bojim se postavljati vprašanj in pripravljena sem sprejeti kakršen koli odgovor

V mladih letih nas je pogosto strah vprašati tisto, česar ne razumemo, ker ne želimo biti prizadeti ali prestrašiti ljubljene osebe. Toda prav zaradi tega potem trpimo. Ker ne želim več trpeti, sem pripravljena nesporazume takoj razjasniti.

7. Ne mešam več seksa z ljubeznijo

Seks je lahko povezan z ljubeznijo, lahko pa nima z njo prav nič skupnega. Ljubezen zame pomeni tudi pomiti posodo, prinesti šopek rož, skuhati kavo, popraviti stanovanje… Če ničesar od tega ni, pomeni, da samo spiva skupaj.

8. Nisem ljubosumna na njegove prijatelje in službo

Moški, ki me ima resnično rad, bo našel čas zame. Tudi moj urnik je natrpan, vendar si vedno vzamem čas za partnerja.  Če kljub hitenju najdeva čas drug za drugega, potem je z najino zvezo vse v redu. Ko pa se trudi samo eden, drugi pa je ves čas zaseden in išče izgovore, potem je to znak za spremembo.

9. Ne likam njegovih majic in srajc. Preprosto ne maram likanja.

Tudi svojih oblek ne maram likati. Za moškega ne želim početi ničesar, kar tudi sicer nerada počnem v življenju. Če me ima rad, si bo zlikal sam.

10. Samo zaradi njega se ne trudim biti boljša, kot sem v resnici 

Ko nekoga spoznam, znam biti zelo iskrena in neposredna, velikokrat tudi cinična. Ni me strah odkrito spregovoriti o svojih problemih. Kdor želi, me lahko v vsakem trenutku podrobneje spozna. Kdor pa tega ne želi, gre lahko svojo pot brez mene.

Foto: imdb