10 najlepših romantičnih božičnih filmov

Filmi, ki si jih je najbolje ogledati v dvoje, pod toplo odejo.

Veseli december je v polnem teku in čarobnega prazničnega vdušja si preprosto ne znamo predstavljati brez ogleda kakšnega dobrega božičnega filma. Takšnega s ščepcem drame, veliko humorja in še več romantike. Naslednjih 10 odličnih romantičnih božičnih filmov si je najbolje ogledati v dvoje, zraven kamina, pod toplo odejo in s skodelico vročega napitka v roki.

1. Pravzaprav ljubezen (Love Actually, 2003)

Pravzaprav ljubezen ima danes že status moderne klasike. Romantično komedijo z zvezdniško igralsko zasedbo, v kateri se življenjske in ljubezenske zgodbe pomešajo, združijo in dosežejo vrhunec na božični večer, odlikuje izvrsten scenarij, ki prinaša malo cukra in malo grenkobe, predvsem pa veliko odličnega britanskega humorja!

2. Počitnice (The Holiday, 2006)

Američanka Amanda (Cameron Diaz) in Angležinja Iris (Kate Winslet) sta tik pred božičnimi prazniki ostali sami. Da bi ušli turobnim mislim in spremenili okolje, se v okviru posebnega spletnega programa dogovorita, da si bosta za praznike izmenjali hiši. Amanda tako v novem domovanju spozna Irisinega privlačnega brata Grahama (Jude Law), Iris pa Amandinega prijatelja Milesa (Jack Black). Izvrstna romantična drama z lepim sporočilom.

3. Dnevnik Bridget Jones (Bridget Jones Diary, 2001)

Prvi in še vedno najboljši film o Bridget (Renee Zellweger), samski ženski v tridesetih letih, ki je prepričana, da imajo vsi ostali razen nje nekakšno intimno zvezo. Nima velikih ambicij, rada bi le našla pravo ljubezen in shujšala. A to se zdi nedosegljivo. Z novim letom se odloči, da bo vzela življenje v svoje roke in začela pisati dnevnik.

4. Pisma sv. Nikolaju (Listy do M, 2011)

Romantična komedija slovenskega režiserja Mitje Okorna je postavljena v čas božično-novoletnih praznikov v Varšavi. Prepletajo se zgodbe med seboj različnih junakov, ki imajo eno samo skupno lastnost: vsi iščejo pravo ljubezen.

5. Ko si spal (While You Were Sleeping, 1995)

Lucy (Sandra Bullock) dela kot prodajalka žetonov na podzemni železnici. Čeprav ima prijetno stanovanje, mačko in nekaj prijateljev, najbolj hrepeni po družini. Na skrivaj je zaljubljena v Petra, ki mu nekega dne reši življenje in ga pospremi v bolnišnico. Ko tja pridrvi Petrova številčna družina, vsi mislijo, da je njegova zaročenka. Petrova družina jo sprejme medse, Lucy pa se zbliža s Petrovim bratom Jackom (Bill Pullman).

6. Igra usode (Serendipity, 2002)

Jonathan (John Cusack) in Sara (Kate Beckinsale) se srečata v predbožičnih dneh leta 1990. Med njima preskoči iskrica in kmalu preživita prijeten večer na Manhattnu, čeprav ju doma čakata partnerja. Na koncu večera se morata posloviti in Jonathan predlaga izmenjavo telefonskih številk. Sara mu nasprotuje, češ da bo že usoda odločila, ali se bosta spet videla. Čez nekaj let sta Jonathan in Sara tik pred poroko, a vsak s svojim partnerjem…

7. Čaka te pošta (You’ve Got Mail, 1998)

Strastna Kathleen Kelly (Meg Ryan) vodi knjigarno z otroškimi knjigami, Joe Fox (Hanks) pa je lastnik največje verige prodajaln knjig na Manhattnu. Velika konkurenta se nekoč po naključju in anonimno srečata na spletu in se pomotoma zaljubita. V času novoletnih praznikov napetost med glavnima junakoma doseže vrhunec…

8. Vse o fantu (About a Boy, 2002)

Zgodba o čednem, bogatem, samovšečnem, a tudi neustavljivo privlačnem Willu (Hugh Grant) ter o prijateljstvu, ki se razvije med njim in vse preresnim dvanajstletnikom Marcusom, s katerim se spoznata, ko skuša Will zapeljati mamo fantovega prijatelja. Za božič Marcus Willa povabi na družinsko praznovanje in Will se začne zavedati, da v večeru pravzaprav zelo uživa.

9. Vesel božič (Happy Christmas, 2014)

Nadobudna pisateljica Kelly in njen mož Jeff z dveletnim sinom živita spokojno družinsko življenje. A ko se po razdoru ljubezenske zveze k njim preseli Jeffova mlajša in neodgovorna sestra Jenny (Anna Kendrick), se začnejo stvari hitro spreminjati. Jenny se spusti v burno razmerje z zgubo Kevinom, s prijateljico Carson (Lena Dunham) pa sprožita razvoj dogodkov ob katerih Kelly spozna, da v njenem življenju morda le ni vse tako popolno, kot se zdi na prvi pogled.

10. Nova v družini (The Family Stone, 2005)

Božič je čas, ko se vsa družina zbere skupaj. Everett Stone (Dermot Mulroney) namerava na srečanju družini predstaviti zaročenko Meredith (Sarah Jessica Parker). Toda uspešna poslovna ženska iz New Yorka pri družini naleti na precejšnjo zadržanost, predvsem pri Everettovi sestri Amy (Rachel McAdams) in bodoči tašči (Diane Keaton). Napetost še dodatno poveča prihod veliko bolj sproščene Meredithine sestre Julie (Claire Danes).

Foto: Everett