10 najlepših obalnih mest Španije

Šarmantna španska letovišča, ki jih je vredno obiskati vsaj enkrat v življenju.

Španija ima več kot 1600 kilometrov obale ob Sredozemskem morju, ki je posejana z očarljivo kombinacijo pristaniških mest in počitniških krajev, ki s svojo lepoto in šarmom privabljajo popotnike z vsega sveta. Naslednjih deset obalnih španskih mest je vsekakor vredno obiskati vsaj enkrat v življenju.

1. Palma

Slikovita Palma je prestolnica Majorke in je odlično izhodišče za raziskovanje številnih peščenih plaž na tem največjem Balearskem otoku. Ponaša pa se tudi z bogato zgodovino. Gotska katedrala La Seu z znamenitimi okni v obliki rozet, romantične, zavite uličice starega dela mesta s številnimi kavarnami, pokritimi tržnicami in možnostmi za nakupovanje ter muzej Es Baluard ob mestnem obzidju, so vsekakor vredni ogleda.

2. Malaga

Malaga je drugo največje mesto v Andaluziji in eno najstarejših na svetu, zato se ponaša z izjemno bogato zgodovino. S soncem obsijano mesto, polno čudovitih dišečih vrtov, je tudi rojstni kraj slikarja Pabla Picassa in igralca Antonia Banderasa, zato Malaga slovi tudi po živahnem kulturnem utripu. Znana je tudi mestna plaža La Malagueta, na kateri najdete nekaj najboljših restavracij s svežo morsko hrano daleč naokoli.

3. Barcelona

Nič ni lepšega, kot se po celodnevnem pohajkovanju po slikovitih ulicah katalonske prestolnice, zvečer zlekniti na slovito plažo La Barceloneta in ob kozarcu najljubše pijače, uživati v sončnem zahodu nad Balearskim morjem. V tem elegantnem mestu lahko res vsakdo najde nekaj zase. Poleg morja in dolgih peščenih plaž, Barcelona ponuja bogato in raznoliko arhitekturo, številne muzeje in galerije, okusno hrano ter zabavo za vsak okus in vsak žep.

4. San Sebastian

Očarljivi obalni San Sebastian je pravi kulinarično-kulturni biser veličastne španske pokrajine Baskije. Mesto v objemu Kantabrijskega morja in veličastnih gora, poleg odličnih restavracij in pisane ponudbe trgovinic, obiskovalca šarmira tudi z zelenimi avenijami, širokimi bulvarji, veličastno arhitekturo in prikupnimi plažami.

5. Ibiza

Ibiza morda res slovi kot ultimativni kraj za divjo zabavo do jutranjih ur, toda mnogi turisti sploh ne vedo, da obstaja tudi drugačna, rustikalno prikupna Ibiza. Lepa arhitektura, šarmantna naselja bleščeče belih hiš, čudovite peščene plaže in morje na eni strani, ter nasadi figovcev, mandljevcev, vinske trte in starih oljk na drugi strani, so prava podoba Ibize.

6. Cadiz

Cadiz je več kot 3000 let staro mesto na polotoku na zahodni španski obali. To edinstveno letovišče ob Atlantskem oceanu se ponaša s čudovitimi plažami, očara pa tudi z barvitostjo in s starimi stavbami, ki jih lahko občudujete z razglednih stolpov in svetilnikov.

7. Alicante

Alicante je glavno mesto istoimenske pokrajine, ki se ga drži tudi vzdevek »biser Mediterana«. Sanjske plaže, obdane s hribi in gorami, sredi mesta pa skalnat grič Benacantil s trdnjavo Santa Barbara, ki velja za najbolj priljubljeno turistično točko mesta. Alicante slovi tudi po svojem živahnem kulturnem utripu s številnimi lokalnimi festivali.

8. Valencia

Valencia je tretje največje špansko mesto, ki pa je velikokrat neupravičeno v senci Madrida in Barcelone. Navduši že sam sprehod po centru mesta, obdanem z izsušeno rečno strugo, ki so jo preuredili v park s številnimi znamenitostmi, vrtovi, sprehajalnimi potmi in mostovi. Eno največjih znamenitosti Valencie predstavlja edinstven kompleks posvečen kulturi, znanosti, umetnosti in naravi, ki je pravi arhitekturni biser mesta.

9. Sitges

Staro ribiško obalno mesto Sitges leži vsega 35 kilometrov stran od Barcelone in slovi zlasti po svoji bogati kulturni zgodovini. Danes se tam odvijajo številni filmski in glasbeni festivali, Sitges pa je tudi kraj, kjer si lahko privoščite miren oddih na čudoviti plaži.

10. Marbella

Mondena Marbella na znameniti obali Costa del Sol slovi po dragih avtomobilih, številnih golf igriščih in luksuznih jahtah, ki jih v pristanišču Puerto Banus zasidrajo petični gosti. Toda nedaleč stran od glamurja in blišča, se razkrije povsem drugačna Marbella s čudovitim starim mestnim jedrom, labirintom prikupnih uličic in romantično obalno promenado.

Foto: Getty