10 najboljših božičnih filmov

Seznam filmov? Obožujemo jih!

Najbolj nori del leta nam vedno postreže s pestrim izborom božičnih filmov, mi pa si jih z veseljem pogledamo. No mi smo za vas izbrskali nekaj najboljših.

Božična pesem (A Christmas Carol, 2009), animirana družinska domišljijska pustolovščina.

Ebenezer Scrooge (Jim Carrey) začne božične praznike na svoj običajni skopuško zajedljivi način, z bevskanjem na svojega vdanega uradnika (Gary Oldman) in dobrovoljnega nečaka (Colin Firth). Vsi na ulici so deležni njegove mrke in božiču nenaklonjene volje. Vsem nedvoumno pove, da nima nikakršnega namena praznovati in se veseliti praznikov; domov odide sam, kot vedno. Doma pa ga pričaka neljubo presenečenje. Predstavi se mu duh pokojnega partnerja Josepha Marleyja, ki v posmrtnem življenju trpi in plačuje za vse svoje življenjske grehe. Upa pa, da bo lahko pravočasno odprl oči Scroogeu in mu pomagal ubežati enaki usodi, preden bo prepozno. Pove mu, da ga bodo obiskali trije duhovi: duh božične preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Popeljejo ga na dih jemajoče potovanje, ki mu odpre oči. Scrooge se temu upira, toda mora odpreti srce vsem spoznanjem in popraviti svoja leta trajajoča zlobna dejanja, preden bo prepozno.

IGRALCI: Jim Carrey, Steve Valentine, Daryl Sabara, Sage Ryan, Amber Gainey Meade, Ryan Ochoa, Bobbi Page, Ron Bottitta, Sammi Hanratty, Julian Holloway, Gary Oldman, Colin Firth

Čudež na 34. ulici (Miracle On 34th Street, 1994), družinska drama

https://www.youtube.com/watch?v=lo5OmGDjZEQ

Prav vsakdo, še posebej otroci, vedo, da so prazniki čas za čudeže. Zdaj se bliža božič, a šestletna Susan Walker ne verjame v čudeže in ne v Božička. Njena mama ji je skrivnost o njem razkrila že dolgo tega in vse tako kaže, da se dekličine želje tokrat ne bodo uresničile. Toda na letošnji praznični dan bo Susan dobila najdragocenejše darilo na svetu. Nekaj, v kar bo verjela.

IGRALCI: Richard Attenborough, Elizabeth Perkins, Dylan Mcdermott, J.t. Walsh, James Remar, Jane Leeves, Simon Jones, William Windom, Mara Wilson, Robert Prosky, Kathrine Narducci, Mary Mccormack

Gremlini (Gremlins, 1984), komedija, grozljivka

Rand Pelzer sinu Billyju za božič podari nenavadno darilo, majhno in prisrčno bitje po imenu Gizmo. Vendar Gizmo ni navadno bitje in bi moral Billy ob njem dobiti tudi navodila za uporabo. Tako bi vedel, da darilo ne sme priti v stik z vodo, da se mora izogibati sončne ali kakršnekoli druge močne svetlobe in da po polnoči ne sme ničesar pojesti. Billy tega seveda ne ve in ko se Gizmo zmoči, se začne spontano razmnoževati. Žal pa Gizmovi novi bratje niti približno niso tako prijazni kot izvirnik in Billyja prelisičijo, da prelomi tretje pravilo. Potem ko se dobro najejo, se spremenijo v pošasti in se odpravijo na uničevalski pohod po mestu.

IGRALCI: Hoyt Axton, John Louie, Keye Luke, Don Steele, Susan Burgess, Scott Brady, Arnie Moore, Corey Feldman, Harry Carey Jr., Zach Galligan, Dick Miller, Phoebe Cates

Škrat (Elf, 2003), družinska komedija

Nekega božičnega večera se dojenček v sirotišnici neopazno splazi v Božičkovo vrečo z igračami in tako pristane v Božičkovi delavnici na severnem tečaju. Čez dolga leta Buddy zraste in postane trikrat večji kot drugi škrati. Takrat vsem postane jasno, da ne sodi v njihov svet, zato se odpravi iskat svojo pravo družino. Odpotuje v New York, kjer naj bi bile njegove korenine. Tam pa ga čaka nora pustolovščina.

IGRALCI: Will Ferrell, James Caan, Bob Newhart, Edward Asner, Mary Steenburgen, Zooey Deschanel, Daniel Tay, Faizon Love, Peter Dinklage, Amy Sedaris, Michael Lerner, Andy Richter

Božična zgodba, (A Christmas Story, 1983), družinska drama

Zgodba, prirejena po knjižnih spominih komika Jeana Shepherda, spremlja devetletnega Ralphieja iz ameriške Indiane v 40. letih, ki si za božič obupno želi zračno puško. Kljub materini skrbi, da se bo verjetno ustrelil v oko, Ralphie vztraja in skuša pridobiti podporo svojega učitelja ter celo Božička. Medtem se mora nekako otepati šolskih nasilnežev in se truditi, da se ne bi vmešal v družinski spor med njegovima staršema.

IGRALCI: Darren Mcgavin, Peter Billingsley, Melinda Dillon, Ian Petrella, Scott Schwartz, R. D. Robb, Tedde Moore, Zack Ward

Silvestrovo v New Yorku (New Year’s Eve, 2011), romantična komedija

Film se dogaja na silvestrovo v New Yorku. Spremljamo Kim, mati samohranilko, ki še zmeraj vidi svojo hčerko Hailey kot punco, ki si ne želi drugega, kot ob polnoči poljubiti fanta. Claire, ki je zadolžena za spust krogle na Times Squaru. Kuharico Lauro, ki naleti na svojega nekdanjega fanta, pevca Jensena. Ingrid, ki prosi mladega kurirja Paula, da ji pomaga uresničiti novoletne zaobljube… Zvezdniška igralska zasedba prinaša preplet zgodb o ljubezni, upanju, odpuščanju, novih priložnostih in svežih začetkih.

IGRALCI: Michelle Pfeiffer, Zac Efron, Charlotte Marshall-Fricker, Fiona Choi, Mary Marguerite Keane, Michael Mandell, Patrick Reale, Robert De Niro, Halle Berry, Cary Elwes, Alyssa Milano, Common

Počitnice (The Holiday, 2006), romantična komedija

Po ljubezenskem razočaranju se Angležinja Iris in Američanka Amanda spoznata na spletni strani, kjer si uporabniki zamenjujejo domove. Dogovorita se, da bosta za dobrodošlo spremembo božič preživeli vsaka pri drugi doma.

Romantična komedija režiserke Nancy Meyers (What Women Want) prinaša zanimiv zaplet, kjer ženski iz različnih držav zamenjata domova, da bi za božične praznike spoznali drugačen življenjski slog. Obe imata za seboj razočaranje v ljubezni. Angležinja Iris (Kate Winslet) je pravkar odkrila, da se bo moški, ki ga ljubi, poročil z drugo žensko. Položaj Američanke Amande (Cameron Diaz) ni veliko boljši, njen partner jo je prevaral. Ženski si na spletu in po elektronski pošti vzajemno zaupata boleče izkušnje v poskusu, da bi ubežali vsakdanji rutini. Slednjič se dogovorita, da bosta začasno zamenjali svoja domova in vsaj med božičnimi prazniki izkusili drugačen življenjski slog. Tako Iris odpotuje v Kalifornijo k Amandi domov, ta pa se za nekaj časa preseli v hišo nove prijateljice Iris na angleškem podeželju. Nepričakovano sta obe deležni novih ljubezenskih izkušenj.

IGRALCI: Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law, Jack Black, Eli Wallach, Edward Burns, Rufus Sewell, Miffy Englefield, Emma Pritchard, Sarah Parish, Shannyn Sossamon, Bill Macy

Čudovito življenje (It’s a Wonderful Life, 1946), družinska drama

George Bailey si v trenutku šibkosti, medtem ko se sooča s slabimi finančnimi odločitvami in mu preti bankrot, zaželi, da se ne bi nikoli rodil. Medtem ko ga na božični večer doma pričakujejo žena in otroci, ga obišče angel, ki mu pokaže svet, kakršen bi bil brez Georgea. George stopi v alternativni svet, kjer se z občutki krivde sooča s tragičnimi posledicami lastnega neobstoja. Njegovo domače mestece, ki je bilo nekdaj idilično, je šlo čez rob propada, vsi, ki jih pozna vključno s prijatelji in ženo, pa so globoko potopljeni v korupcijo, prostitucijo in kriminal. George Bailey se odloči, da bo poskušal popraviti, kar se popraviti da – morda ima njegov obstoj vendarle neki smisel.

Ena najpogosteje predvajanih klasik v zgodovini televizije elitnega avtorja Franka Capre je od 80-ih let dalje postala tradicionalen, nepogrešljiv del božičnega programa televizij po svetu.

Nominiran za 5 oskarjev. Kotira na številnih lestvicah, recimo na 11. mestu v izboru 100 Ameriškega filmskega inštituta.

IGRALCI: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers, Beulah Bondi, Frank Faylen, Ward Bond, Gloria Grahame, H. B. Warner, Frank Albertson, Todd Karns

Polarni vlak (The Polar Express, 2004), animiran pustolovski družinski film

Ogledali si bomo božični film, ki bo ogrel naša srca. Polarni vlak nas bo odpeljal čudežni dogodivščini naproti, med katero nas čaka polno vznemirljivih prigod. Risani film s Tomom Hanksom v glavni vlogi združuje klasično pravljico in najnaprednejšo filmsko tehnologijo. V zgodbi spoznamo dečka, ki izgublja vero v Božička. A vse se spremeni, ko je nekega večera povabljen na nepozabno vožnjo s Polarnim vlakom, ki ga odpelje na severni pol in naravnost v Božičkovo vas.

IGRALCI: Tom Hanks, Leslie Zemeckis, Eddie Deezen, Peter Scolari, Brendan King, Andy Pellick, Josh Eli, Mark Mendonca, Rolandas Hendricks, Mark Goodman, Jon Scott

GLAS: Nona Gaye

Pokvarjeni božiček (Bad Santa, 2003), komedija

Nesrečni obsojenec in njegov pritlikavi pajdaš ropata trgovska središča, zakrinkana v Božička ter škrata. Stvari se zapletejo, ko zločinec spozna težavnega dečka, šef varnostnikov pa razkrije njun zločinski načrt.

Nesrečni obsojenec Willie in njegov pritlikavi pajdaš Marcus po vsej državi med novoletnimi prazniki ropata velika trgovska središča, zakrinkana v Božička ter njegovega škrata. Willie v resnici ne prenese otrok in svoje napake iz preteklosti blaži z alkoholom, medtem ko se večinoma trudi, da ga delodajalci ne bi spregledali ter odpustili. Njuni skrbno pripravljeni načrti trčijo ob oviro, ko Willie spozna težavnega, vase zaprtega osemletnika, ki ga ima za resničnega Božička. Nerodni debelušni deček, ki je v šoli pogosto tarča nasilja s strani vrstnikov, v osamljenem pokvarjencu vzbudi nekakšna očetovska čustva. Willie mu skuša pomagati in svetovati, medtem pa se med njima razvije svojevrstno prijateljstvo, ki bo okorelemu zločincu naposled razkrilo bistvo božičnega duha.

IGRALCI: Billy Bob Thornton, Tony Cox, Brett Kelly, Lauren Graham, Lauren Tom, Bernie Mac, John Ritter, Ajay Naidu, Lorna Scott, Harrison Bieker, Alex Borstein, Alexandra Korhan

SCENARIST: Glenn Ficarra, John Requa

Tekst: TV profil