10 lastnosti čustveno inteligentnih ljudi

Se prepoznate med njimi?

Čustvena inteligenca je sposobnost prepoznavanja, razumevanja in obvladovanja lastnih čustev in občutkov drugih ljudi. To pomeni, da zmoremo sočustvovati z drugimi in razumemo, kako se počutijo v določeni situaciji. Številni strokovnjaki menijo, da je čustvena inteligenca mnogo pomembnejša od inteligenčnega kvocienta. Empatični ljudje lahko na primer že po drobnih reakcijah drugih ljudi predvidevajo, kaj se bo zgodilo in temu primerno tudi delujejo.

Naslednjih 10 znakov razkriva čustveno inteligentne ljudi:

1. Samozavest in obvladovanje čustev

Empatični ljudje prepoznajo lastne emocije in se zavedajo njihovega vpliva na okolico. Dobro nadzorujejo svoja čustva in nenehno iščejo vzroke za njihov pojav. Nagnjeni so tudi k analiziranju vzrokov in posledic nekega dejanja.

2. Sposobnost sprejemanja dobrih odločitev

Preden ukrepajo, vedno dobro analizirajo svoja dejanja in predvidijo morebitne posledice. Zato so čustveno inteligentni ljudje tudi dobri vodje v podjetjih.

3. Soočanje s stresom

Znajo se sprostiti, saj se zavedajo, kako pomembno je to za kakovost življenja. Skozi leta so se naučili obvladovati stres in ne dovolijo, da bi le ta prevzel nadzor nad njihovim življenjem.

4. Sočutje

Čustveno inteligentni ljudje se dobro zavedajo, kako se ljudje počutijo v nekem trenutku in kakšen je vzrok njihovega počutja. Zato so zelo pozorni pri odnosih z ljudmi, upoštevajo njihovo mnenje in ne mislijo, da so najpametnejši na svetu.

5. Dobra komunikacija

Z razumevanjem govorijo o čustvih in z zanimanjem prisluhnejo ljudem. Toda če ugotovijo (običajno zelo hitro), da ima njihov sogovornik zle namene, se bodo hitro umaknili stran. Namesto tratenja časa in pozitivne energije, se bodo raje posvetili ljudem, ki so zanesljivi in dobri po srcu.

6. Samospoznanje in pronicljivost

Natanko vedo kdaj in kako je potrebno govoriti o svojih občutkih. Odlični so pri prepoznavanju vzorcev obnašanja sebe in drugih. Zaradi tega lažje predvidevajo, kakšne bodo njihove lastne in reakcije drugih, zato se temu primerno prilagajajo in celo usmerjajo dogodke v želeno smer.

7. Sprejemanje sebe in prevzemanje odgovornosti

Zavedajo se tako svojih vrlin kot pomanjkljivosti. Ne bodo lažno skromni, saj se zavedajo lastnih uspehov in česa so sposobni. Po drugi strani pa bodo bret težav priznali, če so storili napako in tudi prevzeli odgovornost. Ne pade jim na pamet, da bi za lastne napake okrivili nekoga drugega.

8. Samozavest

Njihova samozavest izhaja iz tega, ker se dobro poznajo in sprejemajo. Ne skrbi jih preveč, kaj si ljudje mislijo o njih, čeprav znajo prisluhniti kritiki in jo tudi sprejeti, če se jim zdi upravičena. Znajo se opravičiti, ko je to potrebno.

9. Vedo kdaj voditi in kdaj slediti

Če ugotovijo, da lahko kot vodje premaknejo stvari v pravo smer, bodo prevzeli to odgovornost. Prav tako pa so brez težav pripravljeni tudi slediti nekomu, za katerega menijo, da je v nečem boljši od njih.

10. Pripravljenost na kompromise

To je zato, ker se zavedajo čustev, potreb, talentov in sposobnosti drugih ljudi. Prav tako vedo, da brez kompromisa ni napredka in da je v življenju včasih bolje popustiti, da bi se lahko stvari premaknile naprej.

Foto: Shutterstock