10 knjig za na plažo

Ste za ljubič, kriminalko ali pa morda za duhovit vpogled v notranjost duše?

Sonce, morje, plaža, brezskrbno poležavanje v senci borovcev… Za popoln poletni oddih potrebujete le še dobro knjigo. Da boste lažje izbrali čtivo, ki vam bo krajšalo brezskrbne urice na plaži, je tukaj izbor desetih knjig različnih žanrov, ki bodo zagotovo razveselile slehernega knjižnega molja.

1. Anne Berest: Kako biti Parižanka vedno in povsod

Kaj in kdo sploh je Parižanka? Od kod prihaja ta nonšalantnost, ta šik slog, za katerega se sploh ne trudi? Kako neguje ta poseben smisel za tako čudovito neurejeno pričesko? Katere knjige ima na polici, kako pripravi večerjo in o čem teče debata? Duhovite in navdihujoče odgovore na ta vprašanja prinaša slovenska izdaja mednarodne uspešnice.

2. JoJo Moyes: Zadnje ljubezensko pismo

Ko se Jennifer prebudi v bolnišnici, se ne spomni ničesar – ne tragične avtomobilske nesreče, po kateri se je znašla tukaj, ne svojega moža, niti tega, kdo je. Kot tujka v lastnem življenju v svojem domu brska za kakršnim koli namigom o svoji preteklosti, ko naleti na skrito pismo ljubimca, ki ji narekuje, naj pusti moža. Začne se napeto odkrivanje resnice o njenem življenju, ki bo morda tudi vam spremenilo pogled na ljubezen.

3. Elena Ferrante: Genialna prijateljica

Lila in Elena sta tako različni, a vendar nerazdružljivi prijateljici že od otroštva. Povezani ostaneta vse življenje, več kot šestdeset let, dokler ena od njiju ne izgine brez sledu, druga pa z obujanjem preteklosti poskuša rešiti uganko prijateljičinega izginotja. Za mnoge kritike in bralce je ta knjiga eden najboljših opisov prijateljstva v zgodovini literature.

4. Rainbow Rowell: E-romanca

Beth in Jennifer sta sodelavki in prijateljici v uredništvu Courierja, ki v službenem času po elektronski pošti na dolgo in široko obdelujeta težave s fanti, strahove pred nosečnostjo, nemogoče obleke za družice in še marsikaj drugega. Z njunim dopisovanjem pa si začne čas krajšati računalničar Lincoln, ki preverja, ali je e-pošta res namenjena le službenim stvarem.  Lincoln se kmalu zave, da se je v eno od njiju zaljubil…

5. Julie James: Zgodilo se je nekega poletja

Odvetnica za ločitve Victoria Slade je videla že toliko nesrečnih zakonov, da si je prisegla, da se ne bo nikoli poročila. To seveda še ne pomeni, da je proti neobvezujočim in kratkim zvezam – le da se med temi nikakor ne bo znašel njen nov domišljav sosed, s katerim ju poveže še pravni primer njegove sestre in ki jo hkrati neustavljivo privlači in skrajno nervira.

6. Ingrid Divković: Vas j**e ego?

Knjižna uspešnica priljubljene mlade hrvaške avtorice Ingrid Divković je dvignila veliko prahu in dala misliti. S pretanjeno in neposredno zgodbo je želela pokazati na nevidnega, a močnega sovražnika, gospoda Ega, da bi ga ozavestili in se ga rešili. Kajti Ego je po njenem kot cenen parfum –  čez čas ga ne vonjamo več, drugi pa močno občutijo njegovo smrdljivo navzočnost.  

7. Audrey Carlan: Dekle za en mesec

Mia Saunders je komajda ušla omalovaževanja vrednemu življenju v domačem Las Vegasu, ko izve, da so njenega očeta brutalno pretepli, ker ni odplačal hazarderskih dolgov. Težava je v tem, da je vodja izsiljevalske tolpe njen nekdanji fant, ki je v resnici nizkoten brezobzirnež. Še en napačen moški, v katerega se je zaljubila. Toda zdaj ni več tako. Mia mora služiti kot spremljevalka in mesečno odplačevati očetov dolg. Vsak mesec z drugim bogatašem, s katerim ji ni treba v posteljo, če noče. To naj bi bil lahko prislužen denar, če se stvari ne bi zapletle …

8. Ann Brashares: Štiri prijateljice – ene hlače

Štiri najstniške prijateljice, ki prvič ločeno preživljajo poletne počitnice, si v znamenje povezanosti pošiljajo skupne Hlače kot spodbudo v trenutkih osamljenosti in nemoči. Popeljejo nas v globoko doživljanje bolečega odraščanja in odkrijejo ljubezen na nepričakovanem mestu.

9. Vanessa Carnevale: Firenški most

Devetnajstletna obetavna slikarka Mia je pred kratkim prebolela raka, vendar je boj z boleznijo zahteval svoj davek in Mia se utaplja v depresiji ter strahu pred smrtjo. Ker si želi nov začetek, se preseli v Toskano. Tam sreča Luco, čednega Italijana, ki ji zamaje tla pod nogami. Toda ravno ko začuti, da bi se lahko otresla boleče preteklosti, življenje znova kruto udari in ogrozi njeno razmerje s čednim Italijanom.

10. Ruth Ware: Ženska v kabini številka 10

Za novinarko Lo Blacklock bi moralo biti razkošno križarjenje popoln dopust in priložnost, da si opomore po travmatičnem vlomu, ki jo je prignal na rob, in premisli, kaj si želi od svoje zveze. Le da stvari ne gredo po načrtu. Ponoči jo zbudi krik, zato pohiti k oknu in skozenj opazi truplo, ki so ga vrgli čez krov iz sosednje kabine…