10 knjig o ljubezni in hrani

Zgodbe, ki dokazujejo, da gre ljubezen skozi želodec.

Obstajajo zgodbe, ki združujejo dve močni strasti, ki druga drugo izvrstno dopolnjujeta in sta del praznovanja življenja: ljubezen in kuhanje. Zato smo tokrat izbrali knjižne poslastice, ki pripovedujejo o neizmernih užitkih, ki jih prinaša hrana. Če temu dodamo še ščepec romantike, potem dobimo naravnost popolno bralno izkušnjo. Če še vedno ne verjamete tistemu slavnemu reku, ki pravi, da gre ljubezen skozi želodec, potem vam bodo naslednjih 10 zgodb, v katerih se hrana in ljubezen zlijeta v eno, dokončno odpravilo vse dvome vanj!

1. Laura Esquivel: Kot voda za čokolado

Hrana in nebrzdana čustva gredo z roko v roki v tej kuharski pravljici za odrasle s ščepcem magičnega realizma. Tita in Pedro sta strastno zaljubljena, vendar se Tita kot najmlajša hči ne sme poročiti, saj je določena za dosmrtno skrb za gospodovalno mamo. Neizživete občutke izrazi skozi kuhanje čudežnih obrokov. Vsako izmed 12 poglavij (za vsak mesec v letu) se prične s po enim receptom za nenavadne, a zato nemara čarobne jedi, ki jih je treba pripraviti preudarno in zbrano. Slastno branje!

2. Joanne Harris: Čokolada

Ko eksotična tujka Vianne Rocher pride v francosko vasico Lansquenet in prav nasproti cerkve odpre čokoladni butik, jo oče Reynaud prepozna kot resno nevarnost za njegovo čredo – predvsem ker je začetek posta, tradicionalnega obdobja samoodrekanja. In čeprav Viannina čokoladnica predstavlja kraj, v katerem lahko vaščani končno šepetajo skrivnosti, razpravljajo o težavah ter preizkušajo sanje, Viannini načrti za velikonočni festival čokolade razcepijo skupnost v spor. Se cerkvena slovesnost lahko primerja s pogansko strastjo čokoladnega eliksirja, ko se od pričakovanja cedijo sline?

3. Elizabeth Gilbert: Jej, moli, ljubi

Svetovna uspešnica o samoodkrivanju in o tem, kaj se zgodi, ko vzameš odgovornost za svoje zadovoljstvo v lastne roke, ter o pustolovščinah, ki jih doživi 30-letna Liz, ker noče več živeti kot posnetek družbenih idealov. Na njenem avanturističnem popotovanju v tri obljubljene dežele med drugim išče tudi užitke v dobri hrani.

4. Julie Powell: Julie & Julia

Mlada Newyorčanka Julie si omisli nenavaden podvig: v enem letu namerava pripraviti vse jedi iz kultne kuharske knjige Julie Child Mastering the Art of French Cooking iz davnega leta 1961. Njena zgodba se začne prepletati z zgodbo Julie Child, ki jo je v istoimenskem filmu upodobila odlična Meryl Streep.

5. Nicolas Barreau: Skrivne sestavine ljubezni

Aurélie, mlada lastnica ljubke pariške restavracije, se, potem ko jo je brez pojasnila čez noč zapustil njen fant, poda na dolg in obupan sprehod po Parizu. V mali knjigarni, v katero se zateče po spletu nenavadnih okoliščin, najde knjigo, ki jo v hipu spravi v boljšo voljo. Pa ne le to! Dogajanje v njej je – o, kako čudno! – postavljeno prav v njeno restavracijo, v knjigi pa je natančno opisana tudi Aurélie. Le kako je to mogoče? Domiselna in zabavna zgodba, polna nepričakovanih preobratov, skritega hrepenenja ter vročih iskric za ljubitelje Pariza, vrhunske kulinarike in dobrih ljubezenskih romanov.

6. Isak Dinesen: Babette’s Feast (Babettina pojedina)

Na pusti obali Danske živita Martina in Phillippa, lepi hčerki pobožnega duhovnika, ki pridiga odrešenje skozi odrekanje. S prihodom skrivnostne begunke Babette se začne življenje sester in njunega mesteca drastično spreminjati. Babette jih uspe prepričati, da poskusijo narediti pravo francosko gurmansko pojedino. Njihova gostija pa seveda preseneti stroge mestne starešine. Po knjižni uspešnici je bil posnet tudi istoimenski film.

7. Anthony Capella: Okus po ljubezni

Lahkotna in duhovita kombinacija romantike, italijanske kuhinje in uživanja življenja. Američanka Laura prispe v Rim in ob umetniških stvaritvah jo očara tudi dehtenje svežih pridelkov na tržnicah, mestni utrip in pravi italijanski caffe. Njeno svetlo lepoto kmalu opazijo tudi spogledljivi domačini. Spozna Tommasa, ki ji obljubi, da ji bo nekaj skuhal “tako, kot je treba”, čeprav o kuhanju nima pojma. Ima pa prijatelja Bruna, vrhunskega kuharja. Skujeta majhno prevaro in Lauro popeljeta v svet slastnih italijanskih jedi, prelivajočih se okusov in omamnih zelišč.

8. Lily Prior: La cucina – posvečeno ljubezni

To je zgodba o dveh močnih strasteh, ki druga drugo dopolnjujeta in sta del praznovanja življenja: ljubezen in kuhanje. Siciljanka Rosa Fiore že od najstniških let strastna kuharica, se po tragični ljubezenski zgodbi preseli v Palermo, kjer se zaposli kot knjižničarka. Njeno življenje je samotno in edino s kuhanjem si ohranja nekaj veselja. Srečanje z L’Inglesejem, raziskovalcem sicilijanske kuhinje, Roso prebudi iz dolgega sna. Poučuje ga o umetnosti kuhanja in on njo o umetnosti čutnih užitkov. Ko njen ljubimec konec poletja nenadoma izgine, Rosa najde moč, da se vrne domov in se sooči s svojo preteklostjo …

9. Monique Truong: Knjiga o soli

Sol je lahko iz znoja – od ljubezni, kajti to je roman o več ljubezenskih zgodbah, eni znameniti, med pisateljico Gertrude Stein in njeno partnerko Alice Toklas, in tistih brezimnih med njunim vietnamskim kuharjem in moškimi, ki vedno znova odidejo; ali od garanja tistih, ki se jim na koži izpisuje zgodovina. Sol je tudi od solz, ker je to roman o izgnanstvu – v prostoru in jeziku. Pronicljivo šegava prvoosebna pripoved vietnamskega kuharja, ki se spopada tako z neznanjem zahodnih jezikov kot tudi s svojo kolonialno zgodovino.

10. Nora Ephron: Heartburn

Heartburn je iskrena, zabavna in hkrati žalostna zgodba, v kateri slavna pisateljica Nora Ephron opisuje svojo ločitev. Bila je poročena z znanim novinarjem Carlom Bernsteinom, ki je razkril afero Watergate in ki jo je v času, ko je bila noseča, varal s skupno znanko. Knjigo spremljajo številni recepti.