10 knjig, ki vam bodo premagale preboleti bivšega/bivšo

Z dobro knjigo nad srčne rane.

Zgodbo poznate: fant spozna dekle, njuna zveza se lepo razvija, potem pa se malce zatakne in nekoč cvetoča ter trdna ljubezen pride do razpada. Nič kaj prijetna zadeva, ki jo je na lastni koži verjetno kdaj v življenju izkusil že vsakdo izmed nas. Toda na srečo obstajajo tudi “zdravila” za tovrstne težke trenutke in kakšna dobra knjiga, je pri tem zagotovo v pomoč. Če že ne zaceli vseh srčnih ran, pa lahko vsaj nudi tolažbo in je hkrati tudi poučna. Naslednjih 10 knjig je dobro vzeti v roke, ko nam v ljubezni ni ravno postlano z rožicami.

1. Nora Ephron: Heartburn

Če se želite skozi prevaro prebiti s kuhanjem, potem je ta knjiga kot naročena za vas. Slavna hollywoodska scenaristka Nora Ephron (Ko je Harry srečal Sally, Romanca v Seattlu) je bila znana po tem, da je v vsakem dogodku iskala zgodbo in način, kako jo povedati še bolj sočno. Kroniko svojega drugega zakona z znanim novinarjem Carlom Bernsteinom je z veliko humorja (in okusnih receptov) opisala v knjigi Heartburn, po kateri so posneli tudi film z Meryl Streep v glavni vlogi.

2. Nick Hornby: Zvestoba do groba

Za ženske, ki bi rade pogledale na zadevo z moške perspektive. Izvrsten film in še boljša knjiga, ki govori o Robu Gordonu, simpatičnem, zmedenem, perfekcionističnem in nesamozavestnem tridesetletniku, ki je obseden z glasbo. Ko ga njegovo dekle Laura zapusti z obrazložitvijo, da se noče spreminjati in odrasti, Rob pade v krizo. Skozi celotno zgodbo se prepleta njegovo razmišljanje o zvestobi, monogamiji, partnerstvu in sreči.

3. Sam Kashner: Furious Love

Če ste bili že poročeni petkrat ali šestkrat, potem vas bo ta biografija o Elizabeth Taylor, Richardu Burtonu in “poroki stoletja” spomnila, da bi bile lahko stvari še veliko slabše in dosti bolj dramatične. Nasvet: nikoli se ne spuščajte v zvezo z igralcem oziroma igralko.

4. Elena Ferrante: The Days of Abandonment

Če bi radi sprostili jezo, potem si privoščite to pripoved o ženski, ki jo mož zapusti zaradi veliko mlajšega dekleta. Olga, ki se je zaradi materinstva in poroke odrekla svoji karieri, je soočena z izgubo in je jezna. Zelo jezna. Vsekakor zgodba, v kateri se lahko najde marsikateri bralec.

5. Elaine Dundy: The Dud Avocado

Ernest Hemingway in Groucho Marx sta menda oboževala to novelo, ki delno temelji na pisateljičinih resničnih dogodivščinah iz Pariza konec 50. let prejšnjega stoletja. Zelo zabavna in sarkastična pripoved o seksu, lažeh in Američanih v Parizu. Vsekakor primerno branje za tiste, ki bi radi na stvar pogledali s komične plati.

6. Sloane Crosley: How Did You Get This Number

Zabavna pripoved priljubljene pisateljice, ki vas bo spomnila, da ima vsaka prekinitev razmerja tudi svoje svetle plati (o tem lahko denimo napišete knjigo).

7. Catherine Lacey: Nobody Is Ever Missing

Drzna in humorna novela o 28-letni Elyri, ki zapusti moža in udobno življenje na Manhattnu, kupi enosmerno letalsko vozovnico za Novo Zelandijo in se brez odvečnih besed odpravi na pot iskanja same sebe. Knjiga za tiste, ki potrebujete pobeg.

8. Truman Capote: Zajtrk pri Tiffanyju

Pripoved o mladem, samotarskem pisatelju brez prebite pare, ki ga v svoj sijajni vrtinec bleščečih zabav, visoke družbe in brezskrbnega koketiranja povleče očarljiva, samosvoja soseda Holly Golightly.

9. Jenny Offill: Dept. of Speculation

Portret zakonske zveze, materinstva, ljubezni in norosti; kaj se zgodi, ko se v začetku cvetoče romantično razmerje sprevrže v konflikt, ki mu ni videti konca.

10. Emma Straub: The Vacationers

Knjiga za tiste, ki ste tik pred tem, da končate razmerje, a se še malce obotavljate. Zamislite si, da potujete na sanjske počitnice v Mallorco in da se morate sredi raja na Zemlji ukvarjati s težavnim partnerskim odnosom. In potem si predstavljajte, da je tam tudi njegova/njena družina…Uh…