10 filmskih poslastic na Liffu

Ljubljanski filmski festival bo tudi letos raj za filmofile.

Letošnji Ljubljanski mednarodni filmski festival (LIFFEe) bo med 9. In 20. novembrom postregel z več kot 100 filmi, ki bodo tokrat na ogled tudi v Mariboru, Celju in Novem mestu. Da bo odločitev med zares pestro bero vrhunskih filmov vsaj nekoliko lažja, vam ponujamo Etiketin izbor 10 filmov, ki jih nikakor ne smete spregledati.

1. Ona (Elle)

Michele (Isabelle Huppert) je sodobna, močna poslovna ženska z neuničljivim značajem. Nekoč pa jo v njenem lastnem domu  brutalno posili neznani vlomilec. A namesto da bi poklicala policijo, se odloči napadalca izslediti sama. Ko mu končno stopi na prste, se z njim spusti v nenavadno in vznemirljivo igro, ki lahko vsak trenutek uide izpod nadzora. Enega najbolj provokativnih filmov letošnjega leta je posnel Paul Verhoeven, ki je zaslovel z uspešnico Prvinski nagon.

2. Neonski demon (The Neon Demon)

Zgodba o nadarjeni šestnajstletni manekenki Jesse nas popelje v temačen svet losangeleške modne industrije. Jesse podpiše pogodbo z ugledno modno agencijo, vrhunski fotograf pa že na prvem snemanju zahteva individualno seanso z njo. To pa nikakor ni po godu preostalim dekletom, ki se že dlje časa trudijo uspeti v modni industriji.

3. Nočne ptice (Noctural Animals)

Susan Morrow (Amy Adams) živi izjemno privilegirano, a obenem povsem prazno življenje. Nekega vikenda, ko njen soprog znova odide na službeno pot, Susan v poštnem nabiralniku najde roman Nočne ptice, ki ga je napisal njen bivši mož Edward Sheffield (Jake Gyllenhaal), s katerim že leta nima stikov. Roman je posvečen njej, vendar je njegova vsebina nasilna in mračna. Tesnoben romantični triler, ki s šokantno intimnostjo in napetostjo raziskuje tanko linijo med ljubeznijo, maščevanjem in odrešitvijo.

4. Breme bolečine (Mal de pierres; From the Land of the Moon)

Gabrielle (Marion Cotillard) živi v času, ko je njeno hrepenenje po resnični ljubezni interpretirano kot škandalozno, celo noro. Njeni starši jo proti njeni volji poročijo s Joséjem, pristnim španskim kmetovalcem, za katerega mislijo, da bo iz nje napravil ugledno žensko. Toda Gabrielle kmalu spozna privlačnega Andréa in strast, ki tli globoko v njej, ponovno privre na plan. Zgodba s presunljivim koncem o mladi ženski, ki ji v petdesetih letih minulega stoletja ni bilo dovoljeno slediti resnični, strastni ljubezni.

5. Osebna stilistka (Personal Shopper)

Maureen (Kristen Stewart) je mlada Američanka, ki v Parizu dela kot osebna nakupovalka in stilistka za zvezdnike. Dekletu se nenadoma začnejo dogajati nenavadne stvari; po mobilnem telefonu dobiva sporočila iz neznanega vira. Bolj kot se trudi priti zadevi do dna, bolj kaže, da sporočila resnično prihajajo iz sveta duhov in so povezana z nedavno smrtjo njenega brata. Popotovanje po pariškem modnem svetu, prežeto z zgodbo o duhovih.

6. Toni Erdmann

S človeško toplino in drznim humorjem prežeta pripoved o obujanju ljubezni med ambiciozno tridesetletnico Ines in njenim očetom Winfriedom, postaranim, nikoli zares odraslim hipijem, ki rad stresa neslane šale in ljudi okrog sebe spravlja v zadrego. Ker Winfried ob nenapovedanem obisku svojo hčer dojame kot izgubljeno ter službi podrejeno karieristko, se prelevi v “Tonyja Erdmanna”, alter ego z groteskno lasuljo in gnilimi zobmi. Nato se začne kot lažen poslovnež nenapovedano pojavljati v hčerkinem poslovnem in družabnem okolju.

https://www.youtube.com/watch?v=MF4i7qyUysA

7. Vlažnost (Humidity)

Peter je ambiciozen poslovnež, član nove bogataške elite. Ko nekega dne njegova žena Mina izgine, sklene to prikriti, saj je prepričan, da se bo prej ali slej vrnila. Peter se vede, kot da je vse v najlepšem redu, toda teden dni pozneje še vedno nihče ne ve za skrivnostno izginotje, Petrova nervoza, negotovost in nakopičena agresija, pa vse bolj prodirajo na plan. Gre za nekakšno srbsko različico hollywoodske uspešnice Ni je več (Gone Girl).

8. Služkinja (Ah-ga-ssi, The Handmaiden)

Japonska dedinja Hideko živi odmaknjeno življenje s svojim dominantnim stricem. Za hišno pomočnico najameta novo dekle Sookee, ki pa je v resnici žeparka v službi sleparja, ki se pretvarja, da je japonski grof. Ta poskuša lady zapeljati v poroko, nato pa jo oropati in zapreti v norišnico. Dogodki se zapletejo, ko Sookee in Hideko odkrijeta, da imata tudi med seboj nekaj nepričakovanih čustev. Služkinjo so razglasili za najbolj erotičen film letošnjega leta.

9. Manchester by the Sea

Lee Chandler (Casey Affleck) dela kot hišnik v majhnem stanovanjskem naselju v predmestju Bostona. Nekega dne Leeju zaradi srčne odpovedi umre starejši brat Joe, s tem pa mu je dodeljeno skrbništvo nad njegovim najstniškim sinom Patrickom. Nenavaden par se mora na hitro spoprijateljiti in sproti reševati vsakdanje težave.

10. Za vsako ceno (Hell or High Water)

Brata Toby (Chris Pine) in Tanner (Ben Foster) iz Teksasa po letih ločenega življenja spet združita moči, saj njuni družini grozi, da bo ostala brez posestva. V svojem maščevanju se lotita ropanja bančnih podružnic, s čimer bi družini vrnila ukradeno prihodnost. Njuni podvigi potekajo po načrtu, vse dokler njuna dejanja ne pritegnejo pozornosti teksaškega rangerja Marcusa (Jeff Bridges), ki išče svoj zadnji izziv pred upokojitvijo.