10 romantičnih filmov, posnetih po resnični zgodbi

Navdihujoče resnične ljubezenske zgodbe, ki bi si jih moral ogledati vsak par.

Kolikokrat ste že v življenju slišali izraz »ljubezen kot v filmu«? Romantični filmi pogosto preveč idealizirajo podobo ljubezni, toda včasih so ljubezenske zgodbe, ki jih piše življenje tako dobre, da si jih tudi najboljši scenaristi ne bi mogli izmisliti. Takšne zgodbe resničnih ljudi, so potem najboljši navdih za brezčasno romantično filmsko pripoved. Naslednjih 10 fsodobnih filmskih uspešnic, temelji na resničnih dogodkih in bi si jih moral ogledati vsak par.

1. Jej, moli, ljubi (Eat Pray Love, 2010)

Elizabeth (Julia Roberts) se po neuspešnih poskusih zanositve in ločitvi, v iskanju novih doživetij odpravi na popotovanje, ki jo vodi v odkrivanje gurmanskih užitkov italijanske kuhinje, raziskovanje indijske duhovnosti ter življenjske ljubezni na Baliju. Film je bil posnet po istoimenski avtobiografski knjižni uspešnici Elizabeth Gilbert. Romanca med Elizabeth in Josejem (v filmu mu je ime Felipe), se je odvijala natanko tako kot v resničnem življenju, z izjemo zaključnega prizora.

2. Beležnica (The Notebook, 2004)

Ostareli Noah redno obiskuje Allie, staro, napol senilno žensko, ki biva v domu za starejše. Noče je dolgočasiti z govoričenjem o svojem monotonem vsakdanu, zato se odloči, da ji bo prebral zgodbo, zapisano v stari beležki. V njej je namreč podrobno opisano pričevanje mladega para iz štiridesetih let prejšnjega stoletja, katerega strastna veza je bila prekinjena po ločitvi med drugo svetovno vojno. Nicholas Sparks, avtor knjižne uspešnice, po kateri je bil posnet istoimenski film, je v nekem intervjuju povedal, da film temelji na resnični ljubezenski zgodbi starih staršev njegove žene.

3. Zaobljuba ljubezni (The Vow, 2012)

Srečno zaljubljena zakonca Leo (Channing Tatum) in Page (Rachel MCAdams) doživita prometno nesrečo, zaradi katere mladenka izgubi spomine na njune skupne dni. Leo se skuša boriti za pozabljeno ljubezen, številni pozabljeni dogodki in ljudje pa Page zgolj dodatno zmedejo. Romantična drama je posneta po resnični zgodbi o paru, ki je doživel avtomobilsko nesrečo. Ženski se ni nikoli vrnil spomin na moškega, ki ga je ljubila, kljub temu pa sta ostala poročena več kot 20 let.

4. Čudoviti um (A Beautiful Mind, 2001)

Z oskarjem nagrajena drama ni le biografska zgodba o shizofrenem matematičnem geniju Johnu Nashu (Russell Crowe), ampak tudi čudovita ljubezenska pripoved o njegovem odnosu z ženo Alicio (Jennifer Connelly). Po šestih letih zakona sta se ločila, a ostala prijatelja in se desetletje pozneje znova poročila. Njuno ljubezensko zgodbo je lani tragično prekinila prometna nesreča.

5. Bela Masajka (Die Weisse Massai, 2005)

Carola gre na počitnice v Kenijo, kjer se ji življenje obrne na glavo, ko se zaljubi v Masaja. Odloči se zapustiti svojega fanta in ostati z ljubimcem. Prilagoditi se mora masajskemu načinu življenja, soočiti pa se mora tudi z moževimi pričakovanji, kot tudi z njegovim odnosom do žensk na sploh. Film je navdihnila avtobiografija švicarske pisateljice Corinne Hofmann. Gre za resnično zgodbo mlade ženske, ki je premagala neštete ovire tuje kulture, da bi bila z ljubeznijo svojega življenja.

6. 50 prvih poljubov (50 First Dates, 2004)

Henry (Adam Sandler) je ženskar, ki menja dekleta hitreje kot havajske srajce, Lucy (Drew Barrymore) pa je srednješolska profesorica umetnosti z nenavadno nevrološko okvaro, zaradi katere se njen spomin izbriše čez noč – vsako noč. Zaradi tega je vsak njun novi zmenek, kot da bi bil prvi. Navdih za lik Lucy je bila Američanka Michelle Philpotts, ki se spopada z redko nevrološko težavo, zaradi katere se je njen spomin ustavil v času. Tako je 21 let živela v letu 1994. Njen mož ji je zato vsako jutro znova s fotografijami in kratkimi sporočilci po stanovanju dokazoval, da sta poročena.

7. Na prvi pogled (At First Sight, 1999)

Newyorška arhitektka Amy (Mira Sorvino) se zaljubi v slepega maserja Virgila (Val Kilmer). Ko izve, da je njegova slepota ozdravljiva s pomočjo eksperimentalne operacije, ga prepriča, naj opravi poseg. Toda Virgil po operaciji ugotovi, da vid ni ravno tisto, kar si je predstavljal. To romantično dramo je navdihnila resnična zgodba o Shirl Jennings, ki je bila ena redkih ljudi na svetu, ki je po operaciji znova spregledala po večletni slepoti.

8. Lahko se zgodi tudi vam (It Could Happen to You, 1994)

Nekega jutra Charlie (Nicolas Cage) prispe v svojo priljubljeno kavarno, v kateri mu dobrodušna natakarica Yvonne (Bridget Fonda) potoži, da jo je bivši mož spravil skoraj do bankrota. Ker je Charlie ravno kupil loterijsko srečko, jo skuša potolažiti s tem, da ji obljubi polovico morebitnega dobitka. Ko nato zares zadene na loteriji, sklene da bo držal obljubo do Yvonne, kar pa ni po godu njegovi ženi. Čeprav je romanca med glavnima junakoma v filmu izmišljena, pa zaplet temelji na resničnem dogodku iz leta 1984, ko je policist Robert Cunnigham na lotu zadel 6 milijonov dolarjev in dobitek delil z natakarico Phyllis Penzo.

9. Hoja po robu (Walk the Line, 2005)

Biografski film o življenjski poti legendarnega Johnnyja Casha (Joaquin Phoenix), poleg glasbe v ospredje postavi ljubezensko zgodbo slovitega country pevca z njegovo ženo June Carter Cash (Reese Witherspoon). Spoznala sta se leta 1955, ko je bil Cash poročen s prvo ženo Vivian. Dve leti po ločitvi z Vivian, se je Johnny poročil z June in skupaj sta ostala vse do njegove smrti leta 2003.

10. Popoln ulov (Fever Pitch, 2005)

Sodobna romantična komedija o uspešni ženski (Drew Barrymoore), ki je prepričana, da je končno spoznala popolnega fanta (Jimmy Fallon). Vse se zdi popolno, dokler se ne začne bejzbolska sezona in mora tekmovati z njegovo prvo resnično ljubeznijo: bostonskimi Red Soxi. Film temelji na avtobiografski knjigi Nicka Hornbyja, kjer avtor opisuje svojo obsedenost z angleškim nogometom.

Foto: Everett