10 filmov, ko se želite pošteno zjokati

Ker je jok tudi zdravilo, ki pomiri in olajša dušo.

Da nas jok po stresni situaciji ali čustvenem izbruhu pomiri in olajša dušo, vam ne bodo povedale le vaše babice, ampak tudi znanost. V neki raziskavi so s pomočjo pretresljivih filmov namreč odkrili, da se je počutje gledalcev, ki so kino zapustili v solzah, sčasoma bistveno izboljšalo. Še celo uro in pol po ogledu so bili boljše volje, kot pred ogledom filma. Več kot dober razlog torej, da se založite z robčki in si ogledate katerega izmed naslednjih desetih filmov, ob katerih solzo potočijo tudi navidezno najbolj “močni”.

1. Blue Valentine (2010)

Blue Valentine je film, ki nas že na začetku postavi pred dejstvo, da je zakonska zveza med Deanom (Ryan Gosling) in Cindy (Michelle Williams) pred razpadom in da srečnega konca ne gre pričakovati. Film, ki ga ni dobro gledati v paru.

2. Titanik (Titanic, 1997)

Povsem jasno nam je, da bo ladja potonila in natanko vemo, kdo bo na koncu umrl, toda še vedno nas vsakič znova premagajo solze, ko v enem izmed najbolj romantičnih zaključnih prizorov v zgodovini filma, Rose Jacku pove, da ga ne bo nikoli spustila.

3. Gora Brokeback (Brokeback Mountain, 2005)

Ljubezenska zgodba kavbojev Jacka (Jake Gyllenhaal) in Ennisa (Heath Ledger) je že na začetku obsojena na propad. Tudi sama mislita, da bo to, kar se je zgodilo na gori Brokeback, tudi ostalo na njej – pa ne ostane.

4. Beležnica (The Notebook, 2004)

Nicolas Sparks je s svojim romanom o brezčasni ljubezni pri bralcih prebudil vsa čustva, za solze pa niso bili prikrajšani niti gledalci v kinematografih, ki so konec romantične drame iz leta 2004, v kateri sta blestela Ryan Gosling in Rachel McAdams, lahko pričakali zgolj z robčkom v rokah.

5. Življenje je lepo (La vita e bella, 1997)

Z oskarjem nagrajena pravljična zgodba Roberta Benignija o židovskem očetu, ki skuša v koncentracijskem taborišču zaščititi svojega sina, je polna ljubezni in upanja. Film, ki privabi solze in smeh hkrati.

6. Fantje ne jočejo (Boys Don’t Cry, 1999)

Hilary Swank je dobila oskarja za vlogo transvestita v filmu posnetem po resničnih dogodkih. Brandon Teena, rojen kot Teena Brandon, se je odločil živeti kot fant. Ko se zaljubi v Lano in prijatelji ugotovijo, katerega spola je v resnici, njegovo življenje kmalu zaznamujejo izdaja, poniževanje, posilstvo in umor.

7. Krive so zvezde (The Fault in Our Stars, 2014)

Grenko-sladka romantična drama, posneta po knjižni uspešnici Johna Greena, prikazuje naključno srečanje dveh sorodnih duš, ki ob koncu prekratkega življenja doživita začetek neizmerne ljubezni.

8. Ljubezenska zgodba (Love Story, 1970)

Ganljiva in ena najbolj slavnih filmskih ljubezenskih zgodb vseh časov o Oliverju in Jenny, mladem paru, ki nekega dne izve strašno resnico – Jenny boleha za smrtonosno boleznijo in njeni dnevi se iztekajo…

9. Društvo mrtvih pesnikov (Death Poets Society, 1989)

Robin Williams je svobodomiselni učitelj na konservativni šoli, ki učence navdušuje nad poezijo in jih uči, naj razmišljajo s svojo glavo, izkoristijo vsak trenutek ter uživajo dan. Toda širjenje svobodnega uma ima tragične posledice…

10. Ob tebi (Me Before You, 2016)

Čustvena zgodba, o prikupni, a raztreseni in naivni Lou (Emilia Clarke), ki mora obrniti nov list v svojem življenji. Ko izgubi fanta in službo, se zaposli na dvorcu mladega premožnega bankirja Willa (Sam Claflin), ki je v prometni nesreči povsem ohromel in se znašel v duševni stiski. Lou počasi omehča Willovo srce in med njima se spletejo nepričakovana romantična čustva.