10 filmov, ki so presegli istoimenske knjige

Ne zgodi se ravno pogosto, da je film boljši od svoje knjižne predloge.

Po premieri katerega izmed težko pričakovanih filmov pogosto slišimo kritike, da zgodba na velikem platnu preprosto ni dorasla knjigi, po kateri je bila posneta. Toda obstajajo tudi svetle izjeme, ko je film presegel svojo knjižno predlogo. V nadaljevanju predstavljamo 10 takšnih primerov.

Beležnica (The Notebook, 2004)

Skoraj vsaka knjiga, ki jo je napisal Nicholas Sparks je dobila svojo filmsko priredbo, toda nobena ni bila tako uspešna kot kultna Beležnica. Zlasti izvrstni kemiji med glavnima junakoma, ki sta ju upodobila Rachel McAdams in Ryan Gosling gre zahvala, da smo dobili eno najbolj nepozabnih filmskih ljubezenskih zgodb vseh časov.

Hudičevka v Pradi (Devil Wear’s Prada, 2006)

Briljantna Meryl Streep v nepozabni vlogi cinične, arogantne in avtokratske urednice prestižne modne revije je glavni razlog, zakaj je ta »must-see« film za vsako modno navdušenko, presegel svojo knjižno predlogo.

Šola za življenje (An Education, 2009)

Zgodba o odraščajoči najstnici Jenny (Carey Mulligan), ki se v zateglem povojnem času zagleda v precej starejšega, a sila šarmantnega in svobodomiselnega Davida (Peter Sarsgaard), ki jo uvede v bleščeči se novi svet klasičnih koncertov in poznih večerij. Če ste pogledali film, lahko istoimensko knjigo mirno izpustite.

Najini mostovi (Bridges of Madison County, 1995)

Šele tisti, ki so najprej pogledali kultno romantično dramo o prepovedani ljubezni med poročeno gospodinjo Francesco (Meryl Streep) in fotografom Robertom (Clint Eastwood), šele potem pa prebrali tudi istoimenski roman, so se lahko prepričali, kakšno mojstrsko režisersko delo je opravil legendarni Clint Eastwood.

Daleč od oči (Out of Sight, 1998)

Zlasti neverjetni kemiji, ki se je pred kameri zgodila med neizprosno načelnico Jennifer Lopez in šarmantnim roparjem Georgeom Clooneyjem, se lahko zahvalimo, da je film Daleč od oči presegel istoimensko knjigo Elmoreja Leonarda.

Pisani pajčolan (The Painted Veil, 2006)

Temačna knjiga o ljubezni, izgubi in življenjski spremembi je na velikem platnu zaživela v povsem drugi luči, saj je lahko film bolj drzno izpostavil romantičen odnos med Kitty (Naomi Watts) in njenim inteligentnim, a malo dolgočasnim možem Walterjem (Ed Norton).

Vozi! (Drive, 2011)

Zgodba o skrivnostnem mehaniku (Ryan Gosling), ki se ponoči spremeni v izjemnega voznika, ki po temnih ulicah Los Angelesa prevaža kriminalce, je eden tistih redkih primerov, ko iz povprečne knjige nastane odličen film.

Forrest Gump (1994)

S šestimi oskarji nagrajeni film je zlasti po zaslugi izvrstnega Toma Hanksa, ki je briljantno upodobil  ne ravno bistrega, a zato svojim načelom zvestega in prikupnega Forresta Gumpa, presegel istoimensko knjigo.

Revni milijonar (Slumdog Millionaire, 2008)

Celo avtor knjižne uspešnice, po kateri je bil posnet z osmimi oskarji nagrajeni film Revni milijonar je priznal, da je film o indijski različici televizijskega kviza Lepo je biti milijonar preprosto odličen, glavni igralci pa fenomenalni.

Diplomiranec (The Graduate, 1967)

Zaplet kultnega filma z Dustinom Hoffmanom v glavni vlogi, je morda res enak tistemu v istoimenski knjigi, toda končni izdelek je veliko bolj prepričljiv na velikem platnu. Pomaga tudi nepozabna naslovna pesem Mrs. Robinson.