10 dizajnerskih ljubljanskih lokalov

Sveži in domisleni ambienti, ki jih premore slovenska prestolnica.

Ljubljana premore vrsto lokalov, ki jih ne odlikuje zgolj pestra gastronomska ponudba, ampak vse bolj tudi dober dizajn. Zato smo v nadaljevanju izbrali deset svežih in domiselno zasnovanih interjerjev, ki jih ponuja slovenska prestolnica.

Robba

Notranjost kavarne in restavracije Robba se navezuje na bližnji Robbov vodnjak, ki ga ponazarjajo geometrijski vzorci trikotnikov v pastelno rožnati, črno-beli in naravni barvi. Z vzorcem, ki daje občutek globine, so v arhitekturnem biroju AKSL rešili problem ozkosti prostora.

Monstera

Lansko poletje odprt bistro kuharskega mojstra Bineta Volčiča je kombinacija retro in industrijskega sloga. Rdeča nit odprto zasnovanega prostora je monstera, tropska rastlina, po kateri je lokal dobil ime. Poleg cvetlične poslikave ta odprt prostor, ki ga je zasnovala arhitektka Maja Stamenković, odlikuje še bel opečnat zid, marmornata tla, geometrijske luči in prav posebne šestkotne instalacije.

aROMA

Igrivo zasnovano sladoledarno na Čopovi ulici v svetlomodri barvi, odlikujejo pametne oblikovalske rešitve biroja AKSL. Gosti se tako lahko zazibajo na Kaaitinih gugalnicah, na stenah pa je kovinska mreža, na katero so obešeni posamezni elementi, med katerimi številni simbolizirajo kepico sladoleda.

Lolita

Sodoben ambient slaščičarne Lolita, ki so jo pred leti uvrstili med pet oblikovno najboljših lokalov na svetu, združuje preteklost s sedanjostjo. Prostor, ki so ga oblikovali v biroju Triije arhitekti, odlikujejo ikonični kosi opreme, svetleče barve, velika izložbena okna, parket z ribjim vzorcem in ohranjen izvoren opečnat zid.

TOZD

TOZD je edinstven lokal v Stari Ljubljani, ki ga odlikuje preprostost, toplina in humor s pridihom industrijskosti. Posebnost lokala je tudi ta, da se nenehno spreminja, saj so vse stvari v njem (razen osebja) naprodaj.

Bazilika Bistro

Lokal v več kot sto let stari hiši odlikuje sproščeno zasnovan prostor s pridihom Pariza, v katerem izstopa zlasti venecijanski tlak. Bazilika je bistro s številnimi zanimivimi detajli in raznovrstnim pohištvom, kjer je sproščeno vzdušje na prvem mestu.

Slon 1552

Nova restavracija najstarejšega ljubljanskega hotela je trendovski, eleganten in nevsakdanji ambient, ki ga odlikujejo čiste linije, topli materiali, mehka razsvetljava in veliko zelenja. Dizajnerske luči in stoli, lestenci iz svilenih trakov, stare fotografije, točilni pult iz marmorja in umetniške skulpture, so le nekateri elementi, ki zaznamujejo podobo lokala.

Pivnica Union

Masiven les, baker, topla opeka, kovina in eden najdaljših (28 metrov) točilnih pultov v prestolnici, so samo nekatere od značilnosti zanimivega in edinstvenega interierja Pivnice Union.

Cat Caffe

Cat Caffe na Prulah je prvi slovenski lokal, ki poleg kave, kakava ali kozarca vina ponuja še mačjo družbo. Izjemno priljubljena mačja kavarna je edinstven lokal, kjer lahko spijete skodelico kave in se namesto s pametnim telefonom igrate z mačkami najrazličnejših pasem. To je namreč njihov dom, kjer se igrajo, jejo in spijo.

Nostalgija Vintage Cafe & Shop

Frizersko-brivski stoli iz 50. let, luči iz starih frizerskih “havb”, zofa iz starega forda… Takšne in podobne edinstvene vintage predmete najdemo v tem nedavno odprtem prikupnem lokalu v Stari Ljubljani, ki je opremljen v izvirnem stilu 50 in 60 let. Posebnost lokala, kjer se gost počuti kot v kakšen filmu, je tudi to, da deluje kot vintage trgovina.

Foto: arhitekturni biroji in spletne strani lokalov