10 čudovitih in skritih biserov Evrope

Slikovita in manj poznana evropska mesta, ki se po svojem šarmu in lepoti lahko kosajo z velikimi prestolnicami.

Ko nekdo omeni potovanje po Evropi, običajno takoj pomislimo na London, Pariz, Barcelono, Rim in ostale turistično priljubljene prestolnice na stari celini. Toda naš kontinent premore še številna druga (morda še veliko lepša), a manj poznana mesta, ki so zagotovo vredna obiska. Tukaj je 10 bolj ali manj skritih biserov Evrope, kjer boste zagotovo deležni popolnega oddiha.

1. Göreme, Turčija

To manj znano turško mestece leži na nenavadnih skalnatih formacijah, ki jih je izoblikovala erozija in na katerih se med drugim nahajajo tudi impresivne cerkve, ki jih je najbolje doživeti s ptičje perspektive. Vožnja s toplozračnim balonom je za ta namen odlična izbira!

2. Torun, Poljska

Simpatično poljsko mesto se nahaja 180 kilometrov severozahodno od Varšave, ob reki Visli, in slovi po svojem čudovitem gotskem slogu. Torun je tudi rojstni kraj znamenitega astronoma in matematika Nikolaja Kopernika, obiskati pa morate tudi edinstven muzej ingverjevega peciva, ki je ena od glavnih znamenitosti mesta.

3. Manarola, Italija

Manarola je najstarejše in drugo najmanjše mestece v romantični pokrajini Cinque Terre, na skrajnem zahodu Italije ob Ligurijskem morju. Zelo mirno in barvito naselje se razprostira čez pobočje mogočne pečine in je obkroženo s terasastimi vinogradi. Slikovito mesto, kjer avtomobili niso dovoljeni, je idealen kraj za ljubitelje miru, čudovite narave in izvrstne žlahtne kapljice.

4. Ikaria, Grčija

Za tiste, ki iščejo počitnice na otokih izven utrjenih poti in imajo raje okus verodostojne stare Grčije, je Ikaria idealna izbira. Ikaria se ponaša z nekaterimi od najlepših plaž v Egejskem morju. Pravi duh starodavnega mesta pa je najbolje doživite poleti, ko se tam odvijajo številni festivali in praznovanja.

5. Hallstatt, Avstrija

Hallstatt je idiličen turistični kraj v zgornjeavstrijski pokrajini Salzkammergut, ki šteje okrog 1.000 prebivalcev. Slikovit kraj imenujejo tudi “biser Avstrije”, saj se nahaja sredi čudovite narave, obkrožen pa je z nahajališči rudnikov soli, po katerih je tudi dobil ime.

6. Alesund, Norveška

To Norveško mesto slovi po največjem akvariju s slano vodo (Atlantic Sea Park) v severni Evropi. Mesto je najbolje obiskati decembra, ko lahko smučate na pobočjih nad slikovitimi norveškimi fjordi in opazujete polarni sij!

7. Kotor, Črna Gora

Naravne lepote in znamenitosti tega znamenitega črnogorskega srednjeveškega obmorskega mesta v zalivu Boke Kotorske, z leti privabljajo vse več turistov, tudi iz Slovenije. Stari del mesta s sredozemskim pristaniščem je obdan z impresivnim mestnim obzidjem, ki je pod zaščito UNESCA. Bližnji vrhovi Orjen in Lovćen, ki obdajata mesto Kotor sta ena od najveličastnejših v Sredozemlju. Sam zaliv Boka Kotorska, ki je eden od najdaljših in najglobljih zalivov v Jadranskem morju, pa pogosto imenujejo tudi najjužnejši fjord v Evropi.

8. Rovinj, Hrvaška

Za mnoge je Rovinj najlepše mesto na istrski obali. Zgrajen na otoku, v značilnem srednjeveško-mediteranskem stilu, je umetno povezan s kopnim. Mesto s svojim šarmom in bogato zgodovino privlači turiste z vsega sveta. To romantično mediteransko mesto je prava izbira za tiste, ki hrepenijo po sentimentalni atmosferi časov, ki jih zdavnaj ni več. Ozke hiše, ulice ter majhni trgi so namreč še danes nedotaknjeni in prežeti z duhom starih časov.

9. Porto, Portugalska

Porto je za Lizbono drugo največje mesto na Portugalskem, a če bi sodili po lepoti in šarmu, bi moral biti daleč na prvem mestu. Prestolnica severne Portugalske je za mnoge najlepše mesto ob Atlantiku, ki slovi po pristanišču, vinu, čudoviti reki Douro, živahni kulturi in pisano obarvanih zgradbah. Obisk mesta ne sme miniti brez sprehoda po najznamenitejšem delu Porta Ribeira s starimi hišami, zanimivo tržnico ter številnimi bari, restavracijami, ki zaživijo predvsem zvečer ter pokušine desertnega porta v znamenitih vinskih kleteh ob Douru.

10. Brugges, Belgija

Univerzitetno mesto Brugge je zaradi čudovitega mestnega jedra ena glavnih turističnih znamenitosti Belgije. Zaradi številnih kanalov v središču mesta, mu pravijo tudi belgijske Benetke, a ima v primerjav s slednjimi to prednost, da na ulicah Bruggea ni take gneče kot v znamenitem italijanskem mestu. Med najbolj znanimi stavbami v mestu sta cerkev Naše gospe, z 122 metrov visokim zvonikom in zvonik Belfry, ki ga sestavlja 47 zvoncev.

Foto: Wikipedia/Gety/Flickr