Zgodba o uspehu: pri dvajsetih postala direktorica

Kdo je čudežno dekle, ki je z 20-leti prepričalo top managerje?

Mlada diplomantka psihologije je s svojim delom in razmišljanjem med 540 kandidati najbolj prepričala ter nedavno postala CEO za en mesec v Adecco Slovenija. Ana Čuk je dekle, ki je s svojimi mnogimi talenti prepričalo vodstvo Adecca, da ji zaupa to pomembno nalog.

Anina enomesečna preizkušnja v vodenju podjetja, kot je Adecco, je danes že za njo, a mlada podjetnica še zdaleč ni na koncu poti. V mesecu, ki ga je preživela kot CEO Adecca v Sloveniji, se je, kot je dejala, naučila ogromno stvari, ki jih zgolj iz teorije nikoli ne bi mogla pridobiti: »Imela sem vpogled v delovanje podjetja, preživela s prodajniki veliko časa na terenu po vsej Sloveniji. Čeprav sem tudi sama že imela nekaj izkušenj z delom s strankami, so bili sestanki z različnimi poslovnimi partnerji Adecca in sodelovanje pri podpisu sponzorske pogodbe s KZS zame edinstvena izkušnja. Čas, ki sem ga preživela v Adeccu, je bil poln novih izkušenj in na novo osvojenih znanj, vse to pa mi bo nedvomno pomagalo pri nadaljnjem razvoju kariere.«

Mlada psihologinja, specializirana za psihologijo dela, je ambiciozna, svojo konkurenco v natečaju pa je premagala in strokovno komisijo prepričala s svojim razmišljanjem, vizijo in idejami. Ni se ustrašila neizprosnega poslovnega sveta, v katerem prevladujejo moški, temveč je ponosno, suvereno in uspešno stopila ob bok glavnega direktorja Adecca, Mira Smrekarja, prav tako pa se vidi tudi v švicarski pisarni direktorja celotne skupine Adecco.

Na podlagi projektov, ki jih morajo pripraviti do začetka avgusta vsi letošnji »CEO za en mesec« po svetu – 50 jih je – bo namreč izbranih 10 finalistov, le eden med njimi pa bo odpotoval v Švico. Morda bo to prav Ana, ki ob tej misli z nasmehom vzklikne: »Zakaj pa ne!« Njen projekt sicer temelji na predstavitvi inovativne strategije za prihodnost Adecca in sveta dela na splošno. »Tukaj moram poudariti, da strategija ne sme temeljiti le na bazi Slovenije, saj so nekatere svetovne države v organizaciji dela še vedno precej pred nami.« Do izziva »CEO za en mesec« je bila zanjo najbolj zanimiva delovna izkušnja prostovoljno delo na Eurobasket 2013, kjer je delala kot ekipni ataše za Veliko Britanijo, o čemer je nekdanja košarkarica sanjala že kot otrok.

Pogumno do uresničitve svojih sanj

Anin glavni cilj v prihodnosti je, da se ukvarja s področjem, ki jo veseli. »V svojem poslovnem razvoju si ne želim obstati na enem mestu oziroma v enem podjetju zgolj z vidika zaposlitve, temveč želim napredovati. Želim se učiti in se razvijati tako v poslovnem kot v osebnostnem smislu.« Sama je strastna športnica, prav področji športa in psihologije pa želi združiti v poslovno idejo. S kakšnimi idejami se poigrava, še ne izda: »Pot si puščam odprto pot in vem, da bom, ne glede na to, kje pristanem čez 15 let, tam z dobrim razlogom in z dobro zgodbo.«

Svojim sovrstnikom, tako dekletom kot fantom, in mlajšim od sebe svetuje, naj uresničijo svoje sanje in pogumno poiščejo ter sprejmejo priložnosti in izzive na področjih, ki jih veselijo. Verjame tudi, da je pomembno izkusiti različne stvari, saj bodo le tako lahko spoznali, kaj jim je všeč, v čem so dobri in katera je resnično njihova sanjska služba. Proaktivno delovanje in pogum sta, po Aninem mnenju ključni lastnosti, na katerih bi morali mladi graditi in ki obrodita največ sadov pri iskanju zaposlitve.

Med mladimi sicer vidi veliko navdušenja nad podjetništvom, vendar se boji, da ne znajo ogromnih količin znanja, ki jih pridobijo skozi šolanje in študij, prenesti v prakso. Prepričana je, da morajo spremeniti miselnost in namesto tradicionalnih zaposlitev za nedoločen čas iskati in si upati zgrabiti vsako priložnost.

Kaj pa, kadar je hudo?

Najvišje pozicije v podjetjih pogosto terjajo tudi največ stresa. A mlada podjetnica ima rešitev, prisega namreč na šport, s katerim doseže veliko več, kot le omilitev stresa: »Ta je že od nekdaj moja ljubezen, s športom se sprostim, zbistrim glavo in naberem moči za naprej. Vedno bom velik zagovornik tega, da vsakdo lahko najde športno aktivnost, ki mu leži in tako tudi sprosti kakršnokoli negativno energijo, ki se nabere čez dan. Skozi košarko sem se naučila umiriti glavo pod pritiskom in to znanje zdaj prenašam tudi na vsa ostala področja. Vsekakor pa vedno pomaga stopiti korak nazaj in si vzeti pet minut ali pa pol ure, da se glava zbistri

Navdušena košarkarica pa sprostitev najde tudi v krogu svojih najbližjih, poleg tega pa jo podpirajo tudi pri njenih začetkih poslovne poti. Čeprav se, tako kot mnogi mladi ljudje, navdušuje tudi nad velikimi imeni in ljudmi, se dobro zaveda, kdo so tisti, ki so jo najbolj oblikovali: »To je moja družina, v kateri vsak posameznik stoji za svojo pozitivno lastnostjo in prav od vsakega sem se naučila nekaj posebnega. Od življenjskih modrosti, poslovnih skrivnosti, športnega udejstvovanja in občutka za ljudi – zaradi njih sem takšna, kot sem danes, in za vse to lahko rečem le – hvala.«

Čeprav deluje na pogled nežna in krhka, je Ana izredno močna in odločna mlada ženska, ki optimistično zre v prihodnost. »Intenziven mesec učenja, povsem drugačnega, kot sem ga bila navajena do sedaj, je danes že za mano. Če se ozrem nazaj, lahko povem, da mi ni niti za trenutek žal. Še več takšnih priložnosti bi si želela, tako zase kot ostale milenijce, kajti teorija je eno, praksa, izkušnje, pa nekaj povsem drugega. Zdaj me, upam, čakajo naslednje preizkušnje v sklopu projekta »CEO za en mesec«, ki se jih zelo veselim,« je z leskom v očeh še dejala Ana, ki resnično verjame, da je le nebo meja.