Jana Koteska: dekle neštetih talentov

Etiketina zgodba...

Jana Koteska je izjemna ženska, ki se je v svojem življenju srečala s številnimi preizkušnjami. Poleg lepih in nepozabnih trenutkov v modnem svetu, kjer se je družila s svetovno elito in spoznala velika modna imena, se je pred sedmimi leti srečala s temno platjo življenja.

Si diplomirana notranja oblikovalka, imela si izjemno mednarodno kariero kot model, pišeš blog o modi in notranji opremi, vodiš TV oddaje v Sloveniji, organiziraš modne revije in več kot eno leto si glavna vizualna oblikovalka blagovne znamke Marx – na katerih področjih se počutiš najbolj domače?

Rada imam delo, ki je ustvarjalno in dinamično, blizu mi je dizajn v vseh oblikah. Pri interjerju uživam, ker lahko oblikujem občutek v prostoru, vendar bivalnega prostora le ne moreš vsak dan spreminjati kot stylinge v modi. Rada pišem, delam z ljudmi, ustvarjam … Morda se moda še najhitreje spreminja, je vznemirljiva, prilagodljiva in s tem živa. Z njo se lahko vsakodnevno izražam in to me privlači – ja, lahko rečem, da se »pri njej« počutim zelo prijetno in domače.

Česa se najraje spominjaš iz svoje mednarodne modne kariere? Modni oblikovalec Armani, katerega kreacije si nosila na modni pisti v Milanu, te je primerjal z Umo Thurman?

Res mi je najbolj ostalo v spominu srečanje z gospodom Giorgiem Armanijem. Ko sem se sprehajala proti njemu, sem se od treme tresla in si mislila, samo da se ne spotaknem v teh visokih petah. Zraven njega je sedela celotna ekipa, ki je zbirala dekleta za njegovo veliko modno revijo. Takrat nisem dobro razumela italijanskega jezika, zato sem ujela le ime – Uma Thurman in si lahko samo mislila, o čem se pogovarjajo. Na njegovi reviji se je takrat sprehodila tudi Milla Jovovich, ki sem jo bežno srečala v backstageu, kot model mi je še vedno ena najljubših. Sicer pa sem hitro »pobegnila« iz Milana, čeprav se mi je »menda« obetala kariera in bookerji so me prepričevali, da mi lahko uspe. A modni svet se mi je zdel tam prekrut in sem se raje umaknila in sledila svojim drugim sanjam. Odšla sem živet v Los Angeles, kjer sem poleg modela delala kot asistentka modnemu oblikovalcu. Tudi ameriški način mi ni ustrezal, po enem letu raziskovanja življenja čez lužo in nabiranja novih izkušenj sem se odločila za študij na fakulteti za dizajn v Ljubljani. Kot model delam še danes, nisem pa te kariere nikoli jemala preveč resno, prišla je sama po sebi in tudi to mi daje posebno veselje.

Koliko ti kot modelu pomeni nosljivost oblačil, da se v njih dobro počutiš?

Moda mora biti nosljiva, ker je za ljudi, za vsak dan. In največ mi pomeni, da se v oblačilih počutim udobno in samozavestno. En kos oblačila ti lahko v trenutku pokvari razpoloženje, če te kje kaj veže, pika, tišči – jaz sem zelo občutljiva za te stvari. Zame je nakupovanje posebno doživetje, ki ga spletna trgovina ne more nadomestiti. Oblačila moram otipati in pomeriti, takoj narediti različne kombinacije, se obvezno fotkati v ogledalu :), tudi jaz vprašam za mnenje druge. Rada si za to vzamem čas. Ker pa sem zdaj vsakodnevno obdana z oblačili, je to še laže in moja omara se vztrajno polni tudi z Marxom, kar me že malce skrbi – prostora mi zmanjkuje!

Zdaj si vizualna modna oblikovalka za blagovno znamko Marx, kako te to delo kreativno izpolnjuje?

Pri tem delu mi pridejo prav znanje in izkušnje s področja interjerja, v modnem svetu pa delujem že 15 let, in ko to dvoje združim, se počutim jaz, in takrat delo postane užitek. Včasih v šali odgovorim, da se malo igram, ko me kdo vpraša, kaj delam. Igram z barvami, materiali, linijami, kombinacijami in kompozicijami. S postavitvami izdelkov v prodajalni želim pokazati, da je moda zabavna in z njo se vsak posameznik izraža. Je komunikacija, v kateri nam ni treba izreči besed.


Kakšno je glavno sporočilo blagovne znamke MARX?

Marxov slogan je ravno to – Clothes for the people. Kot sem že omenila, moda mora biti nosljiva, ljudem dostopna. Letošnji kampanji jesen-zima pa smo dodali še novo sporočilo »no filter«, ker želimo sporočiti, da smo lepi takšni, kot smo, in se ne potrebujemo skrivati za filtri, za masko, ki ni resnična. Pristen značaj in iskren nasmeh sta najlepši modni dodatek, ki ga nosimo poleg oblačil.

Marx nagovarja ciljno skupino, ki se ne želi obremenjevati z uniformiranimi modnimi zapovedmi. Do katere mere lahko tebi moda narekuje pravila?

Imamo različne ustvarjalce modnih trendov. Nekateri se obračajo k svetovnim zvezdam, drugi spremljajo tedne mode, za tretje je pomemben glas modnih blogerjev. Oblikovalci modnih trendov pa smo tudi mi sami v svoji skupini prijateljev. Že ko stopimo iz stanovanja, smo na modni pisti sveta in drugi nas opazujejo. Z oblačili izražamo sebe in tudi to želi sporočiti blagovna znamka Marx. Sama zdaj še bolj spremljam, kaj se dogaja na tem področju, ker je to del mojega dela, včasih kakšen trend tudi posvojim, a večino časa trmasto ustvarjam svoj stil.


Si avtorica zelo branega bloga, kaj misliš o tem načinu komuniciranja z ljudmi?

Kaj je pri tem najbolj pomembno?

Pri zapisih na blogu se predstavljaš še bolj osebno, zlagaš svoje misli in jih polagaš na ogled množicam, zato se mi zdi, da je najpomembneje biti iskren. In spet bom ponovila – da si to, kar si! Ljudje to začutijo, ker je (upam) to še vedno vrednota, ki največ pomeni. Jaz predstavljam svoje mini interjerne projekte, ki se jih vsak lahko loti, in delim modne namige, ki so všeč tudi meni.

Zanimivo je, da v svoji vsestranskosti tudi deluješ v okviru slovenske Europa Donne, ki je dejavna pri ozaveščanju ljudi o pomenu zgodnjega odkrivanja raka na dojki. Kako te ta dejavnost izpolnjuje?

Sodelovanje z Europo Donno je prišlo iz mojega težjega življenjskega projekta, na katerega sem najbolj ponosna. Pred skoraj sedmimi leti sem zbolela za rakom dojk in takrat šla čez večmesečno zdravljenje, izgubila lase in se za nekaj časa umaknila ter posvečala sebi. Danes s svojo izkušnjo pomagam drugim bolnicam, jih spodbujam, da je vse mogoče. Druženje s temi ženskami mi daje posebno moč, ker so neustrašne bojevnice in toliko pozitivne energije na kupu le redko srečaš.

Zaščitni znak jesenske kampanje blagovne znamke Marx je roza barva, ki predstavlja nežnost žensk. Kakšne barve nosimo v tej sezoni – jesen / zima 2016?

Roza barva je barva ljubezni, roza oktober je mesec boja proti raku dojk, roza je modna in oktobra smo pri Marxu glasni s svojo kampanjo #nofilter. Vse se lepo zloži v (mojo) zgodbo. Poleg roza barve, ki jo lahko drzno kombiniramo z živo rdečo, je aktualna tudi bordo barva, petrolejsko modra, ki jo prav tako obožujem, vojaško zelena in tudi pudrasti odtenki so se iz poletja preselili v jesen.

Katere obleke izbiraš sama, ko nisi pred foto objektivom? Katerim blagovnim znamkam si zvesta?

Moj vsakodnevni slog je casual, petke zamenjajo superge, rada imam barve, tudi večno črno, čipko, tudi bleščice, majice z napisi … Včasih sem rockerica, drugič romantična in spet tretjič pripravljena na vse v vojaških barvah. Igram se tudi s svojo podobo, kar je poseben občutek svobode in verjetno bi bila zelo nesrečna, če bi mi služba narekovala stil oblačenja. Rada sem urejena po svoje in zadnje leto, odkar je moj drugi dom Sportina in delam za znamko MARX, se oblačim kar tukaj, ker je najbolj priročno in ker najdem veliko izdelkov po svojem okusu.