Češki maneken, ki bo na LJFW nosil ženske in moške kreacije

Na ženskih in moških modnih revijah LJFW 2017 bomo lahko spremljali nastop svetovno znanega češkega manekena, ki bo nosil kreacije za oba spola.

Letošnji ljubljanski teden mode prinaša svežino tudi pri izbiri modelov, ki bodo predstavljali kolekcije za pomlad in poletje 2017. Na ženskih in moških modnih revijah bomo lahko spremljali nastop svetovno znanega češkega manekena, ki bo nosil kreacije za oba spola.

Klepetali smo z dvaindvajsetletnim androgenim modelom, ki je po zaslugi avstralskega fotografa Bharathana Kangatharana postal prvi gender neutral model. Kljub temu, da ga je pot zanesla v Avstralijo zgolj zaradi študija, so se mu prav tam začele uresničevati otroške sanje, kmalu zatem pa je s svojo prezenco navduševal tudi na modnih brveh Republike Južne Afrike in Indije.

Spoznajte androgenega modela Petra Nitko, ki premika meje v manekenskih vodah v Evropi in izven nje.

1. Po kakšnem spletu okoliščin boš letos nastopil kot maneken na LJFW 2017?
Resnica je, da že od samega začetka odkar se ukvarjam z manekenstvom rad opravljam svoje delo v državah, kjer transseksualni manekeni niso stalnica. Tako sem postal prvi gender neutral model v Afriki, Indiji ter na Slovaškem. Smatram, da so slednje države mnogo boljše zame, ker predstavljajo izziv, hkrati pa vidim možnost, da lahko spremenim določene stvari in podrem stereotipe o transseksualcih, ženskah in drugih, ki se počutijo drugačne. Prav zmeraj želim svojo osebno zgodbo deliti z ostalimi ljudmi in jim pokazati, da biti drugačen je lepo, tega se ne smemo bati. In še enkrat poudarjam, naše osebnosti ne smemo skrivati pred drugimi, ker nam tega ni treba.

2. Kako si se znašel v manekenskih vodah? Kaj se je pravzaprav dogajalo v Avstraliji med tvojim bivanjem tam, glede manekenskega udejstvovanja?
V Avstralijo sem se prvotno odpravil zaradi študija. V Perthu sem spoznal fotografa Bharathana Kangatharana, ki me je fotografiral in dokaj kmalu so bile prav te fotografije objavljene v eni izmed modnih revij. Ko sem jih prvič videl sem ugotovil, da to pravzaprav niso fotografije moškega modela. Izgledal sem kot nekdo med fantom in dekletom, težko je natančno opisati. Prav to pa je bil razlog, da sem začel sebe smatrati kot gender neutral modela.
Kmalu zatem sem se vrnil nazaj na Češko kot prvi čehoslovaški gender neutral model nasploh. Iskreno, sedaj se počutim prav srečnega, ker lahko po teh izkušnjah izrazim sebe, svojo resnično identiteto in to zgolj zaradi manekenstva.

3. Omenil si fotografa Bharathana Kangatharana. Prosim, zaupaj nam kaj več o vajinem sodelovanju in izkušnji.
Po prvem srečanju v Avstraliji sva se dokaj hitro lotila photoshootingov. Dejstvo je, da sem se v Avstralijo odpravil tudi z mislijo in vizijo, da postanem zvezda in že od nekdaj sem vedel in verjel vase, da bom postal model. To je bila moja velika želja. Po drugi strani pa sem za moškega modela zelo suh, presuh in premajhen, imam ženske obrazne poteze in tudi razmišljam kakor dekle, kakor ženska. Vsekakor nimam najprimernejših atributov za idealnega moškega manekena. Pa vendar, razveselilo me je srečanje z Bharathanom, ki me je želel fotografirati in nato fotografije prodati revijam. Še dobro se spominjam tega dne, to je bil 1. januar 2016, ko sem se prvič znašel v reviji. A kot sem rekel, na fotografijah nisem videl moškega. Gledal sem v osebo, ki je bila med moškim in žensko, a je imela veliko več ženskih telesnih značilnosti. Spoznanje, da je tudi moje razmišljanje žensko in ne le zunanja podoba, me je resnično osrečevalo. Lahko rečem, da sem prav zaradi Bharathana postal gender neutral model.

4. Kdaj si začel razmišljati in si želeti, da bi postal model?
Priznam, da sem se že od nekdaj počutil drugačnega od ostalih. Že kot otrok sem užival, ko sem lahko opazoval mamo med ličenjem in nekako sem vedno občutil razočaranje, da se sam nisem mogel, nisem smel naličiti ali se posebej ukvarjati s pričesko na način kot to počno ženske. Po ločitvi staršev sem živel z mamo, ki me je vedno sprejemala prav takšnega kot sem in zato je moja mama tudi moja najboljša prijateljica.
Tudi v šoli sem se mnogo bolje počutil v dekliški družbi, kajti dekliško okolje je bilo zame bolj sproščeno in počutil sem se sprejetega. V srednji šoli sem se začel ličiti in tedaj sem se šele počutil zares zadovoljnega, da sem lahko izrazil samega sebe tudi pred drugimi. Kljub temu pa sem bil občasno zbegan in negotov kajti izgledal sem kot dekle, navsezadnje sem bil zelo vitek in moj obraz je bil dokaj dekliški, potemtakem nisem vedel, nisem bil zagotovo prepričan ali sem homoseksualec ali transseksualec. Prav vedno pa sem bil trdno prepričan, že odkar pomnim, da si želim postati model.

5. Kako so te sprejele manekenske agencije kot androgenega modela? A se je politika agencij na Češkem kaj spremenila v tem času?
Kljub temu, da sem bil v agencijah dobrodošel, sem bil sam svoj menedžer skoraj eno leto. Le nekaj mesecev nazaj sem dobil povabilo za sodelovanje z indijsko agencijo Indi Models, ki je bazirana v Avstraliji. Vedeti morate, da je za gender neutral modela kar trd oreh najti najustreznejšo agencijo. Na Češkem recimo je trenutno nemogoče biti del katere izmed tamkajšnjih agencij, celotna zadeva je precej delikatna. Kljub temu, da mladina na Češkem sprejema drugačnost in so odprti do tovrstne unikatnosti, je modna industrija v tej državi še vedno okrnjena in zelo zaprta. Pri čeških manekenih se na prvo mesto postavlja zunanja lepota. Medtem, ko je v svetu, v marsikateri državi situacija že zelo drugačna in so pripravljeni sprejeti drugačnost tudi na modne brvi. Slednje si želim tudi za svojo državo in trudil se bom, da mi uspe tudi to spremeniti.

6. Bi delil z nami svojo najboljšo ali najlepšo izkušnjo, ki si jo imel s katero izmed manekenskih agencij?
To je kar težko, kajti obstaja ogromno lepih izkušenj in spominov. Biti prvi gender neutral model v Afriki je bila neprecenljiva izkušnja! A Indija ima kljub temu večji in globlji vpliv na moje razmišljanje in srce. Prvi gender neutral model sem postal pravtako v Mumbaju, kar se je zgodilo prejšnji mesec na Lakme fashion week-u. Bilo je zares izjemno. Pred samim prihodom v državo sem bil že v vseh indijskih tiskanih medijih in ljudje so me kaj kmalu prepoznali tudi na tamkajšnjih ulicah. V bistvu sem bil zelo presenečen, ko so prihajali do mene in me prosili, da jih blagoslovim. Navdušenje lahko povežemo z njihovim verovanjem, saj je eden izmed njihov bogov androgeno človeško bitje, kar je privedlo do tega, da sem za dva tedna postal njihova boginja. Celotna izkušnja je bila zame čudovita, saj je bilo neprecenljivo videt, da se ljudje ob tebi počutijo blagoslovljene.

7. Katero svojo lastnost bi izpostavil, ki te je pripeljala do zavidljivih uspehov v karieri?
To je kar zahtevno vprašanje, a vendar mislim, da je to moja lastna originalnost. In hkrati moja potreba po tem, da spremenim svet na bolje. Dejstvo je, da ne želim biti le običajen model in ogromno, zares ogromno imam za povedati svetu. Manekenstvo mi omogoča veliko potovanja in odkrivanja novih kotičkov sveta, kjer spoznam prav tako drugačne ljudi, ki potrebujejo spodbudne besede in roko, da jim pomagam. Moje poslanstvo je, da svetu pokažem in dokažem, da biti drugačen je lepo.

8. Preferiraš nastop na moških modnih revijah ali ženskih modnih revijah?
V bistvu je vedno odvisno od samega modnega oblikovalca. Ti si običajno želijo, da predstavljam žensko kolekcijo, ker so moje telesne mere in obrazne poteze mnogo bolj ženske, kakor moške. No, lahko bi rekel, da morda res preferiram nositi žensko kolekcijo, ki je tudi bolj skladna z mojimi telesnimi proporci.

10. Kakšni pa so tvoji načrti in želje po LJFW 2017?
Moje sanje so, da postanem prvi gender neutral model v tistih državah, kjer je homoseksualnost ilegalna, prepovedana. Okoliščine v arabskih ali nekaterih afriških državah so za geje, lezbijke in transseksualce zelo slabe. Tudi v Rusiji je tako. Želim si obiskati tudi te države in spremeniti način, kako ljudje vidijo in smatrajo LGBT skupnost in ženske.