Zvezdnice za sijočo kožo prisegajo na teh 10 živil

Živila, ki jih tvoja koža potrebuje.

Sijoča koža na obrazu je zagotovo nekaj, po čemer hrepeni vsaka ženska, a žal mnogih s čudovito poltjo ni obdarila mati narava, ampak so si jo ‘ustvarile’ kar same. Med njimi so tudi zvezdnice, ki so razkrile, katera živila so redno na njihovem jedilniku in občutno pripomorejo k zdravemu in sijočemu izgledu kože.

Predstavljamo 10 živil, na katera prisegajo ženske z najlepšo kožo.


1. OREHOVO OLJE
Blagodejno vpliva na suho kožo, zdravi luskaste ekceme, mozolje, lišaje, celulit in druge kožne težave ter kožo tudi rahlo ščiti pred soncem. Primerno je za nego obraza in telesa, samostojno ali v kombinaciji z drugimi olji. Vsebuje tudi vitamin E, ki je naravni antioksidant in ščiti žile pred staranjem in pokanjem. Če kožo redno mažemo mesec dni, naj bi se obnovile vse tri plasti kože.

2. AVOKADO
Avokado vsebuje ogromno maščobnih kislin, vitamina E in antioksidantov, zato bi moral biti avokado nepogrešljiv pri vseh, ki si želijo lepo in zdravo kožo. Avokadove zdrave maščobe so odlične za zdravje in hidracijo celičnih membran. Naslednjič vključite avokado na toast ali v smoothie.

3. LOSOS
Losos vsebuje ogromno dobrih maščob, vsebuje pa čarobno mešanico beljakovin, vitami B-12, omega-3 in omega-6 maščobne kisline. To pomeni, da vsebuje večino naravnih hranilnih snovi, ki jih potrebujemo za nego kože in sijoče lase.

4. BOROVNICE
Borovnice so polne antioksidantov, ključnih vitaminov in mineralov, zato so ključne pri zdravljenju težav, ki jih imamo s kožo.

5. LANENA SEMENA
Laneno seme in laneno olje imata številne blagodejne učinke. Pomagata nahraniti kožo in ji podariti svež, sijoč videz. Zaradi protivnetnega delovanja blažita razdraženost kože, rdečico in vnetja, učinkovito delujeta tudi proti kožnim izpuščajem. Laneno seme kožo navlaži in ji nudi globoko hidratacijo. Poleg tega vsebuje esencialne maščobne kisline in laneno olje, ki naredijo kožo bolj gladko in mehko. Laneno seme ščiti kožo, saj preprečuje njeno izsušitev in staranje.

6. SLADKI KROMPIR
Oranžna barva v sladkem krompirju prihaja iz beta-karotena, ki je naravni antioksidant in skrbi, za to, da vaše telo proizvaja vitamin A, kar pa vpliva na povečano obnovo kožnih celic. Nove kožne celice pa skrbijo za to, da je površina vaše kože gladka, zdrava in napeta.

7. TEMNA ČOKOLADA
Flavonoidi, naravni antioksidanti, ki jih najdemo v kakavovih zrnih, ščitijo rastlino pred pred toksini iz okolja ter pomagajo popravljati škodo, ki so jo toksini povzročili. Kadar sami uživamo hrano, bogato s flavonoidi, torej tudi temno čokolado, vsi pozitivni učinki teh antioksidantov delujejo podobno tudi v našem telesu in mu pomagajo, da se bolj uspešno bori proti toksinom, prostim radikalom in poškodbam DNA.

8. ŠPINAČA
Vitamin E, ki ga v špinači ne primanjkuje, deluje antioksidativno in zavira proces staranja. Poveča se prekrvavljenost, hkrati pa se okrepijo mišice in živci.

9. PARADIŽNIK
Likopen, karotenoid, ki paradižniku zagotavlja značilno rdečo barvo, je ključen za preprečevanje staranja kože in nastajanja gub, prav tako pa pripomore k obnovi poškodovanih celic.

10. ZELENI ČAJ
Zeleni čaj vsebuje polifenole, antioksidanti, ki se borijo proti vnetjem, in vitamine. Hkrati pa je zeleni čaj seveda idealen za sprostitev po napornem dnevu. To, da smo sproščeni in doživljamo čim manj stresa je ključno za lepo kožo.

Vir: livestrong.com