Življenje brez deodoranta sploh ne smrdi!

Življenje brez deodoranta je možno! Preverite, najučinkovitejšo naravno sestavino za svežino...

Res sem hvaležna prijateljici, ki mi je zadnjič mimogrede med pogovorom zaupala, da pogosto namesto po deodorantu poseže kar po limoni in ta naj bi izjemno učinkovito delovala. Malo sem bila sicer skeptična, ker se mi je zdelo, da en stisk limone vseeno ne more osvežiti telesa za cel dan. In ker imam vse bolj rada naravne stvari, sem zadevo takoj preizkusila.

Deodorant vsak dan uporabljam verjetno že kakšnih 17 let. Torej več kot polovico življenja. In kaj vse z njim nanesem na kožo? Aluminijeve soli, parabene in ostale sestavine, ki delujejo protibakterijsko, da lahko oglaševalci zagotavljajo 48-urno svežino. Seveda pa ne smemo mimo dejstva, da vse te sestavine v določenih količinah delujejo rakotvorno in nasploh verjetno ni najbolje, da vse kar je zapisano na embalaži deodoranta nanašamo dnevno na kožo, ki je naš največji organ. Koža ima pore skozi katere snovi prehajajo v telo. Četudi se nam zdi, da ti tisti “špric” deodoranta ne more drastično vplivati na naše življenje, si predstavljajte koliko “špricev” se nabere  v 20 ali 30 letih uporabe. Sicer pa me že to močno zmoti, da nekdo oglašuje 48-urno zaščito brez potenja – kdo pa potrebuje 2-dnevno zaščito deodoranta, brez vmesnega umivanja?

Pa še ena zadeva, ki ni bistvena za zdravje, a moteča. Zadnjih nekaj let se pritožujem nad rumenimi madeži na belih majicah, za katere sem bila prepričana, da so posledica potu, pa vendar je to rezultat aluminija, ki je prisoten v deodorantih. Teh madežev ni mogoče sprati iz majice drugače kot z močnimi belilinimi sredstvi. Kar nam verjetno lahko veliko pove o sestavinah, ki jih vsebujejo deodoranti. Hkrati pa se v majice pogosto vpije nek poseben vonj, ki se ga s pranjem ne moremo znebiti. Ne skrbite, to ni vaš vonj. Gre za vonj spojine, ki nastane v kombinaciji vašega potu in deodoranta.

Ker moram vse kar naj bi bilo zdravo preizkusiti, sem preizkusila nasvet, da namesto deodoranta po tuširanju nanesem limono. Pri zadevi ne kompliciram preveč, prerežem limono in v roko iztisnem sok, ki ga razporedim na obe roki ter dodam pod obe pazduhi. Limona se takoj posuši, pa še na rokah je tak prijeten občutek, saj limona naredi gladko in mehko kožo. S preizkušanjem limone namesto deodoranta sem pričela v teh dneh, ko so bile dnevne temeperatu že poletno vroče in seveda sem se potila, a nikjer nobenega vonja. Tudi ob športni aktivnosti nisem zaznala nobenega neprijetnega vonja. Lahko samo rečem, da je življenje brez deodoranta možno in prav nič smrdljivo! Po uporabi deodorantov sem vedno zaznala vonj v poletnih mesecih, ki pa je ostajal tudi na oblačilih, še posebej, če ta niso bila čisto bombažna. Poleg tega, da boste živeli bolj zdravo, pa imate še en strošek manj v življenju. A ni to lepo? 🙂

V primeru, da zadeva pri vas ne bi delovala, pa vam prihodnjič zaupam recept za izdelavo domačega deodoranta, nad katerim so mnogi ljubitelji naravnega, navdušeni!