Zavarujte sebe in otroke pred škodljivim soncem

Se zavedate, kako pomembna je zaščita otrok pred škodljivimi sončnimi žarki?

Pri blagovni znamki Eucerin so se pred začetkom poletja odločili, da z UV videografijo pokažejo pomembnost uporabe sredstev za zaščito kože pred soncem. V ta namen so z UV kamero potovali po Sloveniji in slikali mimoidoče Slovence.

»Večina je bila presenečenih, kako zelo kreme za zaščito pred soncem zavarujejo kožo pred negativnimi vplivi sonca,« je povedala Mojca Dobrovoljc, vodja farmacevtskega programa za Eucerin. »Slike so namreč zelo nazorne. Takoj, ko se po obrazu namažeš z izdelki za zaščito kože pred soncem, je ta namreč povsem zavarovana, to se na slikah vidi kot črni madeži. Tam, kamor kreme ne nanesemo, črne barve ni. Tako je povsem jasno, kaj je potrebno narediti, da zaščitimo kožo.«

Mimoidoči v Ljubljani, Mariboru, Kranju in Celju so z radovednostjo spremljali delovanje UV kamere, kar veliko pa je bilo takšnih, ki se slikati niso želeli, ker niso hoteli vedeti, kakšne posledice sončenja imajo na koži. »Žal je v Sloveniji še vedno veliko ljudi, ki ne zaščitijo svoje kože dovolj, ko jo izpostavijo UV-žarkom. Še vedno velja razmišljanje, da je zaščita potrebna samo na dopustu. Ugotovitve našega tesnega sodelovanja z dermatologi kažejo, da je eden od glavnih razlogov za to pomanjkljivo razumevanje vpliva UV-žarkov na kožo in načina, kako delujejo izdelki za zaščito pred soncem. S to kamero lahko ponazorimo nevidni UV-del sončne svetlobe in jasno pokažemo poškodbe kože. Poleg tega prikazuje interakcijo med UV-svetlobo in kožo, » je pojasnila Mojca Dobrovoljc.

Med potovanjem UV kamere po Sloveniji so pri Eucerinu slikali tudi veliko otrok, prav otroci so tisti, pri katerih mora biti zaščita pred soncem brezpogojna.

Otroci prva dva meseca nimajo nobene zaščite pred sončnimi žarki, potem se ta zaščita postopoma gradi. Vendar se poškodbe kože začnejo že s prvo izpostavljenostjo soncu. Biološko smo ljudje narejeni tako, da bi lahko živeli 110, na nas in našem življenjskem stilu pa je, kaj bomo s tem naredili. Nujno je torej, da smo primerno zaščiteni in se na soncu obnašamo odgovorno. Poskrbeti moramo za svoje otroke in zase.”

Raziskave potrjujejo, da bi z redno zaščito pred sončnimi žarki, otrok, mlajših od 18 let (zlasti z zaščitnimi sredstvi, ki vsebujejo zaščitni faktor SPF najmanj 15), v odrasli dobi lahko zmanjšali pojavljanje kožnega raka (karcinoma) za štiri petine.

Raziskave v Združenih državah Amerike, pa kažejo, da je kar dve tretjini otrok še vedno neprimerno zaščitenih pred vplivi UV-žarkov. In zakaj je zaščita najmlajših tako pomembna? Ker več kot polovica vsega žarčenja prejmemo že pred obdobjem polnoletnosti in prav v otroštvu in obdobju mladostništva vpliv sončnih žarkov na koži povzroči večino škode. Vendar koža teh napak ne odpušča, temveč jih vestno skladišči in sešteva. Prve okvare kožnih celic se začnejo že ob prvem nezaščitenem sončenju dojenčka in se tako skozi leta kopičijo. Do neke mere organizem še lahko popraviti nastalo škodo, če pa je okvar preveč, kloni.