Top 5 vadb za telo in duha

Harvardski profesor sestavil seznam najučinkovitejših vadb za izklesano postavo.

Ukvarjanje s tekom ni najhitrejša pot do vitke postave in izklesanih mišic, pravi ugledni harvardski profesor I-Min Lee, ki predlaga pet drugih, po njegovem mnenju veliko bolj učinkovitih vadb za zdrav duh v zdravem telesu. Namesto teka, ki negativno vpliva na sklepe in prebavo, Lee priporoča naslednje telesne aktivnosti, ki topijo kilograme, oblikujejo mišice, varujejo srce in bistrijo misli.

Plavanje

Plavanje je popolna vadba, pravi Lee, saj aktivira vse mišice v telesu, pri tem pa ne poškoduje sklepov in hrbtenice. Prav tako znižuje krvi tlak, izboljšuje pretok krvi v telesu in je tudi ena najboljših antistresnih telesnih aktivnosti, saj dviga razpoloženje in preprečuje razvoj depresije.

Tai Chi

S kombinacijo enostavnih vaj te kitajske borilne veščine, si lahko zagotovimo zdravo, prožno in čvrsto telo ter umirjen in naravno bister um. Tai chi poleg tega uravnoteži naša čustva in dokazano je, da so osebe, ki redno izvajajo tai chi bolj pozitivno naravnane, uspešnejše pri delu in imajo boljšo koncentracijo.

Vaje za moč

Gre za vaje, ki povečajo mišično maso, pospešujejo metabolizem, hkrati pa v času mirovanja vplivajo na večjo porabo odvečnih kalorij. Kalorije se v našem telesu namreč porabljajo še dve uri po tem, ko smo zaključili z vajami za moč. Za to vrsto vadbe je seveda najbolje obiskati fitnes, odlične pa so tudi vaje, kjer uporabljamo lastno težo (počepi, sklece, trebušnjaki, ipd.)

Hoja

Morda se sliši preveč preprosto, toda hoja je po mnenju harvardskega znanstvenika izjemno učinkovito »zdravilo«. Več raziskav je potrdilo, da pol ure zmerne hoje dnevno, bistveno izboljša naše zdravstveno stanje. Hoja med drugim  odganja stres, varuje srce in ožilje ter sklepe in kosti, pomaga topiti kilograme, izboljša spanec in bistri um.

Keglove vaje

Keglove vaje ali vaje mišic medeničnega dna niso koristne le za ženske, ampak bi jih morali izvajati tudi moški, meni profesor Lee. S preprostimi vajami krčenja in sproščanja mišic medeničnega dna, si pomagamo pri težavah z inkontinenco, ki jih imajo ljudje vseh starosti, prispevajo pa tudi k boljšemu spolnemu življenju. Keglove vaje lahko izvajamo med vsakodnevnimi aktivnostmi: ko gledamo televizijo, sedimo pred računalnikom, v avtomobilu,…

Foto: @fakander