Razkrivamo mite o hrani, ki pogosto ne držijo!

Ste prepričani, da se res zdravo prehranjujete? Razkrivamo 7 mitov o hrani, ki ne držijo vedno!

V nadaljevanju razkrivamo nekaj najpogostejših zmot zdrave prehrane.

Ste tudi vi med tistimi, ki se ure in ure sprehajate med policami s hrano in v nakupovalni voziček zlagate le preverjeno hrano v prepričanju, da jeste nadvse zdravo in da v svoji prehrani praktično ne delate napak. Vse lepo in prav, a obstaja nekaj mitov o prehrani, ki ne držijo ali pa v njih vsaj ne bi smeli polagati vseh upov. Tukaj jih je le nekaj:

1. Sveže je vedno boljše kot zamrznjeno, saj ima več vitaminov in hranil, mar ne? To ni povsem res. Sveža hrana pogosto pride do nas od daleč, odtrgana je še nezrela, preden pristane v naših trgovinah pa je podvržena neprimernih klimatskim razmeram, kar precej načne njeno hranilno vrednost.

2. Rdeče vino je dobro za vas. Ja in ne. Strokovnjaki za prehrano opozarjajo, da je za človeka primeren en kozarec rdečega vina po obroku. V kolikor popijete več kot en kozarec, izničite vse zdravstvene koristi te pijače.

3. Rjavi sladkor je bolj zdrav kot beli. Rjavi sladkor je pravzaprav beli sladkor, ki so mu dodali melasto, bogato z vitamini in minerali. Sicer pa se rjavi in beli sladkor  po svoji energijski vrednosti in sestavi razlikujeta le minimalno, in sicer rjavi sladkor je za 2,2 odstotka manj kaloričen od belega, vsebuje 18-krat več vode ter poleg saharoze tudi nizke količine fruktoze in glukoze, ki jih beli sladkor ne vsebuje, ter nekoliko več mineralov kot beli sladkor.

4. 100% iztisnjeni sokovi so nekaj najboljšega za vaše zdravje. Boljše je, če se odločite za cel sadež kot pa le za sok, iztisnjen iz njega. Kozarec 100% soka ima namreč več kalorij kot cel sadež, saj so v njem prisotni predvsem sladkorji brez vlaknin in vitaminov, ki ugodno vplivajo na prebavo in splošno počutje.

5. Organska hrana je bolj zdrava. To je hrana, ki bi morala dozoreti brez umetnih arom, barvil, konzervansov, sladil, strupenih pesticidov in gnojil ter ne bi smela biti gensko spremenjena. Gre za hrano, ki je vsekakor pridelana na okolju prijaznejši način, ni pa nujno, da vsebuje več hranil.

6. Športni napitki po napornem treningu so vedno dobrodošli. Morda, če je za vami visoko intenziven trening in ste med njim porabili veliko kalorij in vode. V kolikor je bila vaša vadba sestavljena iz lahkotnega teka in sprehoda, je za vas veliko bolj primerna navadna voda. Z napitki boste v telo le ponovno vnesli nepotrebne kalorije.

7. Črn kruh je vedno boljši od belega. Če je kruh temnejši, žal še ne pomeni, da je polnozrnat. Morda vsebuje le barvilo karamelne barve ali več polnozrnate moke. Med polnozrnatim in 100% polnozrnato moko je razlika, zato bodite previdni, kaj piše na embalaži. Če na njej piše polnozrnat oves, ajda, kvinoja, koruza, rjavi riž ali ječmen, ste na pravi poti.